You are here

Τύπος: «Τέρμα στο σήριαλ απορρήτου και αμνηστίας»

16/06/2004 08:22
Την έγκριση του νομοσχεδίου για το τραπεζικό απόρρητο προβλέπει σχεδόν σύσσωμα ο σημερινός οικονομικός Τύπος. Άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι οι προσπάθειες των εμπορικών τραπεζών για επιτάχυνση των διαδικασιών για εκποιήσεις ενυπόθηκων περιουσιών, όπως και οι Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές του ECOFIN για την κυπριακή οικονομία.

Η απεξάρτηση από τον τουρισμό θα πρέπει να γίνει με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της κυπριακής οικονομίας, γράφει στο κύριο θέμα των οικονομικών της σελίδων η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» επικαλούμενη τις Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές Οικονομικής Πολιτικής του Συμβουλίου ECOFIN, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη τομέων δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σε σχετική έκθεση του Συμβουλίου, συνεχίζει η εφημερίδα, γίνονται εισηγήσεις για εξυγίανση των δημοσιονομικών της Κύπρου. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι σε συνάντηση που θα έχει ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, θα εξηγήσει τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχουν στο τραπεζικό σύστημα οι καθυστερήσεις στην εκποίηση ακινήτων και θα εισηγηθεί τρόπους για βελτίωση των δημοσιονομικών.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός έχει αποστείλει εγκύκλιο στους συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο, με την οποία ζητά να τηρηθούν ευλαβικά οι κυβερνητικές αποφάσεις για περιορισμό των δαπανών με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2005. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι την εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής έχει πέραν του Υπουργείου Οικονομικών και η ΕΕ που έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές που δίνουν έμφαση στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη διεύρυνση του φάσματος των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών βρίσκεται σε άτακτη υποχώρηση στο θέμα του τραπεζικού απορρήτου, μετά από πιέσεις από όλο το επιχειρηματικό φάσμα που έχει οδηγήσει σε επαναδιατύπωση του νομοσχεδίου και προβλέπει την άρση του απορρήτου σε περιπτώσεις έκδοσης δικαστικού εντάλματος.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Χαραυγή» περιστρέφεται γύρω από τις διαπραγματεύσεις για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που αν δεν οδηγήσουν σε συμφωνία, θα έχουν ως αποτέλεσμα απεργιακές κινητοποιήσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Οι συνέπειες, προσθέτει η εφημερίδα, θα είναι απρόβλεπτες για την οικονομία, προσθέτοντας ωστόσο ότι η υπομονή των εργαζομένων έχει εξαντληθεί δεδομένου ότι οι συλλογικές συμβάσεις έχουν λήξει εδώ και έξι μήνες. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει αποστείλει σημείωμα σε συντεχνίες και εργοδοτικούς συνδέσμους με το οποίο πληροφορεί ότι πρεσβεία ευρωπαϊκής χώρας έχει επαναπατρίσει εργάτες υπηκόους της που έτυχαν άγριας εκμετάλλευσης από κύπριους εργοδότες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο σημείωμα γίνονται ονομαστικές καταγγελίες για εργοδότες – ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής στην Αγία Νάπα που συμπεριφέρονταν ανεπίτρεπτα στους κοινοτικούς εργαζομένους.

Βέβαιη θεωρεί την ψήφιση από τη Βουλή αύριο Πέμπτη, η εφημερίδα «Αλήθεια», των νομοσχεδίων για το τραπεζικό απόρρητο και τη φορολογική αμνηστία, τα οποία έχουν ήδη σταλεί στον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό και στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τελευταίας, γράφει στο κύριο θέμα στις οικονομικές της σελίδες η εφημερίδα, η εκτίμηση ότι τα νομοσχέδια θα εγκριθούν βασίζεται στο ότι η αλλαγή που έγινε στο νομοσχέδιο για το απόρρητο το καθιστά αποδεκτό. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι τουρκοκύπριοι ξενοδόχοι επιδιώκουν την ίδρυση δικής τους αεροπορικής εταιρείας με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, που τα βλέπουν να πλήττονται από την εξάρτηση από τις Τουρκικές Αερογραμμές.

Η έγκριση του νομοσχεδίου για το απόρρητο, αναφέρει το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Σημερινή» που φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άριστου Χρυσοστόμου, δε σηκώνει άλλη αναβολή. Η εφημερίδα επισημαίνει, με επίκληση της ίδιας πηγής, ότι βάσει των κανονισμών της Βουλής δεν είναι δυνατή η αναβολή της ψήφισης ενός νομοσχεδίου για τρίτη φορά. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η αύξηση στις αφίξεις τον περασμένο μήνα κατά 13% θεωρείται ικανοποιητική εξέλιξη, προσθέτοντας ότι η συμβολή της εξέλιξης αυτής στην πορεία της οικονομίας παραμένει άγνωστη, δεδομένης της ανυπαρξίας στοιχείων για τα έσοδα από τον τουρισμό.

Το κύριο θέμα της αγγλόφωνης οικονομικής εφημερίδας «Financial Mirror» αναφέρει ότι σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Prudential, η Κύπρος είναι η ακριβότερη χώρα για βρετανούς υπήκοους που αφυπηρετούν, ενώ ξεχωριστή έρευνα κατέταξε τη Λεμεσό ως τη δεύτερη φθηνότερη πόλη της Ευρώπης μετά το Βουκουρέστι. Το κόστος ζωής, γράφει η εφημερίδα, υπολόγισε η Prudential με βάση το εβδομαδιαίο κόστος μιας δέσμης προϊόντων σε δέκα μέρη που οι Βρετανοί επιλέγουν για την αφυπηρέτησή τους. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές τράπεζες διεθνών δραστηριοτήτων (υπεράκτιες) στην Κύπρο μελετούν το σταδιακό τερματισμό των δραστηριοτήτων τους ή τον περιορισμό τους, μιας και το περιβάλλον μετά την ένταξη στην ΕΕ δεν είναι ευνοϊκό. Επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει η εφημερίδα, καταδεικνύουν ότι οι καταθέσεις των υπεράκτιων τραπεζών μειώθηκαν σε $2,98 δισ. τον Φεβρουάριο από $3,4 δισ. τον Ιανουάριο.



ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΚΕΛ




ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ




ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ




ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ




ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ




RETIRING IN CYPRUS COSTS MOST