You are here

Τύπος: Θα επιστραφούν τα χρήματα;

26/07/2002 09:06
Οι έντονες αμφισβητήσεις και τα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του νέου νόμου για επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές από μη εισηγμένες στο ΧΑΚ εταιρείες, είναι το στοιχείο που κυριαρχεί σήμερα σε όλες τις εφημερίδες του ημερήσιου τύπου, που ασχολούνται εκτενώς με το θέμα.

Όλα τα ρεπορτάζ, επισημαίνουν φόβους και αμφιβολίες ότι θα κριθεί αντισυνταγματικός ο νέος νόμος, ενώ στη περίπτωση που «περάσει» σημειώνονται επίσης έντονες αμφισβητήσεις κατά πόσον οι εταιρίες αυτές είναι σήμερα σε θέση να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά. Δύο εφημερίδες «Σημερινή» και «Αλήθεια», προβάλλουν το θέμα πρωτοσέλιδα, ενώ στην «Αλήθεια» το θέμα αποτελεί την κύρια πρωτοσέλιδη είδηση της εφημερίδας υπό τον τίτλο «Η Βουλή έκλεισε τα μάτια στην προφανή αντισυνταγματικότητα και ενέκρινε επιστροφή χρημάτων». Μάλιστα, η εφημερίδα που είναι η μόνη η οποία έχει τοποθετηθεί εδώ και μέρες εναντίον της νέας νομοθεσίας, με άρθρο της επίσης ψηλά στην πρώτη σελίδα καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη «να επέμβει», σημειώνοντας ότι «θα θελήσει να εξασφαλίσει τη κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα του ολέθριου» όπως υποστηρίζει, «νομοθετήματος». Το άρθρο επισημαίνει άλλωστε, ότι πέραν της «κραυγαλέας αντισυνταγματικότητας» ο Νόμος «εκθέτει σε κίνδυνο σοβαρές επενδύσεις που έγιναν νομότυπα».

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «1,2 δις. Διεκδικούν επενδυτές» και με υπότιτλο «Η νομοθεσία ψηφίστηκε... Θα επιστραφούν τα χρήματα;» αναφέρεται στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πριν τεθεί σε ψηφοφορία η σχετική πρόταση νόμου του Νίκου Κλεάνθους. Η συζήτηση που κράτησε δύο περίπου ώρες, διεξήχθη ορισμένες φορές μέσα σε έντονο κλίμα και διάλογους μεταξύ αντιπολίτευσης και ΔΗΣΥ που παρέπεμπαν στη νέα κυβέρνηση μετά τις προεδρικές εκλογές... Όπως επισημαίνεται και σε αυτό το ρεπορτάζ, οι πλείστες τοποθετήσεις συνηγορούσαν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη περίπτωση που οι επενδυτές αιτηθούν πίσω τα λεφτά που έδωσαν στις εταιρείες. Καταγράφονται οι τοποθετήσεις βουλευτών κυρίως του ΔΗΣΥ, οι οποίοι ζήτησαν αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για το Φθινόπωρο προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος η πρόταση, αλλά και οι θέσεις βουλευτών ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ που αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα της άμεσης ψήφισης και τους κινδύνους από τυχόν αναβολή. Σημειώνεται επίσης, ότι αποχή – μαζί με τους παριστάμενους βουλευτές του ΔΗΣΥ – τήρησαν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λιλλήκας και η βουλευτής των ΕΔΗ Αντρούλα Βασιλείου.

Αλλού, γράφει ότι οι εισηγμένες εταιρείες οφείλουν ποσό ύψους 830 εκ. λιρών, στις Τράπεζες, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να έχουν οι χρηματοοικονομικές.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ποινικοί ανακριτές για τα σκάνδαλα» αναφέρεται στις γνωστές υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας και αφορούν εταιρείες για τις οποίες διερευνάται το ενδεχόμενο να έχουν υποπέσει σε ποινικά αδικήματα, εν σχέση με το ΧΑΚ. Το ρεπορτάζ καταγράφει τις ήδη δημοσιευθείσες υποθέσεις που βρίσκονται υπό εξέταση στο γραφείο της Νομικής Υπηρεσίας και της Διερευνητικής Επιτροπής που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορά έρευνες, μεταξύ άλλων, για παραπλανητικές πληροφορίες στα ενημερωτικά δελτία, χειραγώγηση τιμών και συνωμοσία καταδολίευσης.

Αλλού, γράφει ότι προκαλούν αντιδράσεις τα εξαγγελθέντα απεργιακά μέτρα των υπαλλήλων της ΑΗΚ και ότι ναυαγεί η μεσολαβητική προσπάθεια του υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη, εφόσον πολιτική της κυβέρνησης είναι να μη διαπραγματεύεται υπό το φως απειλών ή εφαρμογής απεργιακών μέτρων.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Επιδόματα με κριτήρια και αντιδράσεις» καταγράφει το κλίμα και τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Νόμου για εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα επιδόματα τέκνου. Καταγράφονται επίσης, η σαφής προειδοποίηση περί αντισυνταγματικότητας του νέου νόμου, από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, εξέλιξη όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, «που θα είχε ως συνέπεια μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού να στερηθεί για άγνωστο διάστημα τη λήψη του επιδόματος». Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στις αντιδράσεις της Οργάνωσης Πολυτέκνων και της Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας οι οποίες απείλησαν με λήψη δυναμικών μέτρων.

Αλλού, φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριου Κληρίδη, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΚ «βοηθά τη Διερευνητική Επιτροπή» που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά όπως επισημαίνεται «δεν διερευνά τις ατασθαλίες του 1999».