You are here

Τύπος: Θα εξετάσουν και τη Salomon Brothers...

19/08/2002 08:32
Λιγοστά είναι τα οικονομικά θέματα που απασχολούν τον σημερινό τύπο αφού οι καλοκαιρινές διακοπές φαίνεται να επηρεάζουν και τα διάφορα έντυπα, όπως επηρεάζουν στο κάτω-κάτω και όλες σχεδόν τις εργασίες. Η μείωση του τουριστικού ρεύματος σε συνδυασμό με την αύξηση των διαθέσιμών κλινών, ο Hellas Sat και η συνέχιση της διαμεσολάβησης του Υπουργείου Εργασίας για τις τράπεζες είναι μερικά από τα οικονομικά θέματα του τύπου της Δευτέρας.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Τουρισμός: Μείωση αφίξεων, αύξηση κλινών» επισημαίνει ότι η φετινή μείωση των τουριστικών αφίξεων (13.1% το εξάμηνο) και των εισοδημάτων (7.2% το εξάμηνο) συνδυάστηκε με τη λειτουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων και την αύξηση των διαθέσιμων κλινών. Μέχρι τον Ιούνιο, αναφέρει η είδηση, «λειτούργησαν άλλες 2,284 κλίνες σε οκτώ νέα ξενοδοχειακά καταλύματα, έξι στην Πάφο, ένα την Αγία Νάπα και ένα στο Παραλίμνι». Η κάμψη που παρουσιάζει η τουριστική βιομηχανία, πάντως, φαίνεται να είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αφού όπως αναφέρει είδηση του ΑΠΕ που αναδημοσιεύει η «Αλήθεια» το κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου επηρέασε τον τουρισμό ακόμα και στη μακρινή και ασφαλή Αυστραλία, όπου οι αφίξεις παρουσιάζουν μείωση 6%.

Αλλού ο «Φιλελεύθερος» γράφει για τα εβδομαδιαία κέρδη της… Actibond που σημείωσε μεν εντυπωσιακή άνοδο 22% αλλά με εβδομαδιαίο όγκο ΛΚ 7!

Η εφημερίδα «Σημερινή» στο κύριο θέμα της τελευταίας της σελίδας με υπέρτιτλο «Εκ γενετής προβλήματα για το δορυφορικό πρόγραμμα Hellas Sat» επιχειρεί να αναλύσει τους λόγους που «η ΑΤΗΚ απέσυρε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στο κονσόρτσιουμ». Ένας από τους βασικότερους παράγοντες για την εν λόγω απόσυρση φαίνεται να είναι οι «φόβοι ότι η Hellas Sat θα έχει την τύχη των υπόλοιπων εθνικών δορυφόρων οι οποίοι είναι αυτήν τη στιγμή χρεοκοπημένοι, όπως για παράδειγμα, ο TurkSat». Σύμφωνα με την εφημερίδα άλλοι λόγοι είναι το υψηλό κόστος εξασφάλισης άδειας, η περιορισμένη διαθέσιμη χωρητικότητα για την αγορά της Ευρώπης που προσφέρει ο δορυφόρος, και η μη δέσμευση του ΟΤΕ για ενοικίαση χωρητικότητας οκτώ αναμεταδοτών.

Σε μια άλλη είδηση, η «Σημερινή» επισημαίνει ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα συνεχιστούν οι έρευνες για το θέμα της εξαγωγής συναλλάγματος από τα υπερκέρδη του ΧΑΚ, αυτή τη φορά, με τη στενότερη συνεργασία της υποεπιτροπής Ελέγχου της Βουλής με τη Διερευνητική Επιτροπή. Η εξέταση των φακέλων θα ενισχυθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, και από τον πρώτο ειδικό εμπειρογνώμονα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στις εταιρείες που θα εξετασθούν είναι και η Salomon Brothers…