You are here

Τύπος: Θα μας μείνει η αύξηση τιμών

13/10/2021 06:49

Το κύμα αυξήσεων σε μια σειρά από βασικά αγαθά που έρχεται για να μείνει, οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού και η χθεσινή παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Ναυτιλία “Sea Change 2030”, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Θα μας μείνει η αύξηση τιμών»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι το κύμα αυξήσεων σε μια σειρά από βασικά αγαθά εξαιτίας των διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και κυρίως της εκτίναξης της τιμής των ζωοτροφών.  Όπως αναφέρεται, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν χθες να δώσουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων με εθνικούς πόρους. Ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, μιλώντας στην εφημερίδα αναφέρθηκε στις δύο ξεχωριστές προτάσεις που τέθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών τις οποίες η Κύπρος στήριξε μαζί με άλλα 18 κράτη. Η πρώτη αφορούσε την κρίση στον τομέα του χοιρινού κρέατος και η δεύτερη την παράταση του προσωρινού πλαισίου παροχής μέτρων κρατικής στήριξης.

«Ξανακατεβαίνει στην Κύπρο το ILO για κατώτατο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί πρώτο στην ατζέντα της συζήτησης και της νέας συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, που προγραμματίζεται περί τα τέλη του μήνα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η υπουργός εργασίας καταβάλλει προσπάθειες είτε για κάθοδο κλιμακίου του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) στην Κύπρο την ημέρα της συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, είτε για διευθέτηση τηλεδιάσκεψης με το ILO προκειμένου η επίσημη μελέτη που έγινε για τον εθνικό κατώτατο μισθό στην Κύπρο με τη συνδρομή του ILO να παρουσιαστεί επίσημα στους κοινωνικούς εταίρους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κόστισαν €675 εκ. τα φορολογικά κίνητρα
  • Ανακοινώνεται από την Κομισιόν η «εργαλειοθήκη» για ενέργεια
  • Οκτώ επιδόματα με κόστος €233,43 εκατ. δόθηκαν το 2020
  • Έδωσαν χρόνο στην τηλεργασία

Πολίτης

 «Ναυτιλία και ψηφιακή και περιβαλλοντική»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Ναυτιλία “Sea Change 2030”.  Όπως σημειώνεται, η Εθνική Στρατηγική για τη Ναυτιλία περιλαμβάνει 35 δράσεις με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2030, οι οποίες θα προσδώσουν νέα δυναμική στον κυπριακό ναυτιλιακό τομέα. Μεταξύ των 35 δράσεων ξεχωρίζει η προσπάθεια εισαγωγής ψηφιακών στρατηγικών για επίτευξη του τρίπτυχου της «εξωστρέφειας», «προσαρμοστικότητας» και «αειφορίας» αλλά και η ενθάρρυνση «πράσινων» πολιτικών εκ μέρους των εμπλεκόμενων στον τομέα της ναυτιλίας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια ακουμπά την κυπριακή οικονομία και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν αναμένεται εκτόνωση του φαινομένου, προκαλώντας έναν ισχυρό πονοκέφαλο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νευρικότητα στις αγορές – Ανησυχεί το ΔΝΤ
  • Ακίνητα που «κουμπώνουν» με χορηγίες

Χαραυγή

 «Να επαναλειτουργήσουν τα σιλό για να ανακοπεί η ακρίβεια των τιμών»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι το κύμα ακρίβειας στα σιτηρά που μετακυλίεται στις τιμές των βασικών αγαθών. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής γεωργίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γραβριήλ καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα όλους τους κλάδους που επηρεάζονται, να εξεύρει τρόπους εισαγωγής πρώτων υλών για αντιμετώπιση των ελλείψεων και να επαναλειτουργήσει τα σιλό της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου.

«Στα πρόθυρα λουκέτου μικρές επιχειρήσεις»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι στα πρόθυρα οριστικού λουκέτου βρίσκονται πολλές μικρές επιχειρήσεις στην Αγία Νάπα. Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου σε δηλώσεις του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επιχειρήσεις μικρού μεγέθους που στηρίζονται απόλυτα στην εποχικότητα και οι οποίες, όπως προειδοποίησε, χωρίς κρατική στήριξη δεν θα επιβιώσουν.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Εργαλειοθήκη» κατά της αύξησης των τιμών της ενέργειας ανακοινώνει η Κομισιόν
  • Ποικίλα προβλήματα προκάλεσε το χθεσινό «blackout» της Cyta
  • Επιβάλλεται νομοθετική ρύθμιση για την τηλεργασία

Αλήθεια

 «Αυξήσεις τιμών σε όλο το φάσμα της αγοράς»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ανησυχία εμπόρων και καταναλωτών σε σχέση με τα φαινόμενα ακρίβειας που παρουσιάζονται σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυξήσεις στις τιμές καταγράφονται από το γάλα και τα παράγωγα γαλακτοκομικά είδη, τα σιτηρά και το ψωμί, τις ζωοτροφές, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, μέχρι και τα ηλεκτρονικά προϊόντα. Με βάση όλες τις ενδείξεις, οι αυξήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το ΔΝΤ αναβάθμισε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την κυπριακή οικονομία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το όραμα και η στρατηγική για την κυπριακή ναυτιλία
  • Κοινοπραξία για ανάπτυξη μεταλλείου χαλκού
  • Σε κλείσιμο οδηγούνται μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις – Αγία Νάπα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ Η ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ – Σε χθεσινές συσκέψεις στο Προεδρικό

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΣΤΗΝ ΝΥ – «Προίκα» του Κώστα Κληρίδη με αυξήσεις έως και €43.000 ετησίως για τους ήδη υψηλόμισθούς

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΙΝΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ – Οι τιμές των τροφίμων που επηρεάζονται από τα σιτηρά θα συνεχίσουν την ανιούσα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΙΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΠΕΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ – Δυσβάστακτες αυξήσεις τιμών σιτηρών – Μετακυλίονται σε ψωμί, κρέας και γαλακτοκομικά