You are here

Τύπος: Θα μειωθεί τελικά σήμερα το πετρέλαιο;

16/01/2003 09:18
Η πρόθεση του υπουργού Εμπορίου για μείωση της τιμής πώλησης του πετρελαίου, από σήμερα το απόγευμα, κατά 7 σεντ, η εργατική διαφορά στις Κυπριακές Αερογραμμές και οι εξουσίες της Εφόρου Ασφαλίσεων με την νέα νομοθεσία που τέθηκε σε εφαρμογή από την πρώτη του χρόνου, είναι τα βασικά θέματα στον σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Πακέτο Ρολάνδη στο Υπουργικό» γράφει ότι στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εμπορίου θα θέσει ενώπιον του Σώματος πληθώρα θεμάτων, μερικά εκ των οποίων χρήζουν άμεσης διευθέτησης ώστε να προωθηθούν λίγο αργότερα (το απόγευμα) προς έγκριση από την Ολομέλεια της βουλής. Τα θέματα αυτά είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαφοροποίηση της τιμής πώλησης του πετρελαίου, η συμμετοχή της ΑΗΚ στο δορυφορικό πρόγραμμα Hellas Sat, οι Χημικές Βιομηχανίες, οι τιμές των αμπελουργικών προϊόντων και ο ΚΟΤ.

Ειδικότερα για την εξαγγελθείσα πρόθεση του υπουργείου Εμπορίου να μειώσει από σήμερα την τιμή πώλησης του πετρελαίου για όλες τις χρήσεις, στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι «αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη μεταξύ των μελών του υπουργικού Συμβουλίου», ενώ προστίθεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την πρόταση του υπουργείου Εμπορίου, «καθώς τυχόν έγκριση τέτοιας απόφασης θα δημιουργούσε ελλείμματα στα ταμεία του Κράτους». Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείεται να θέσει θέμα παράλληλα, με τη μείωση του πετρελαίου, για την αύξηση της τιμής πώλησης των τσιγάρων και της βενζίνης.

Αλλού, γράφει ότι ανεστάλη επ’ αόριστον η απεργιακή κινητοποίηση στο Δήμο Πάφου, καθώς και στους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον υπέρτιτλο «Προς επίλυση η εργατική διαφορά στις ΚΑ» γράφει ότι στα τέλη Ιανουαρίου αρχίζουν τελικά διαπραγματεύσεις, μεταξύ Εταιρείας και της μεγαλύτερης συντεχνίας του προσωπικού του κρατικού αερομεταφορέα. Αντικείμενο, είναι η ανανέωση της συλλογική σύμβασης με αιτήματα, μεταξύ άλλων, τις μισθολογικές αυξήσεις με βάση και τις αυξήσεις που δόθηκαν στο δημόσιο και στους ημικρατικούς. Πάντως, η ΣΥΝΥΚΑ δεν φαίνεται διατεθειμένη να δείξει «σημεία υποχώρησης» γι’ αυτό και συγκάλεσε για την ερχόμενη Δευτέρα, συνάντηση όλων των συντεχνιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Κυπριακών Αερογραμμών, με στόχο τον καθορισμό κοινής πολιτικής.

Αλλού, γράφει ότι η βουλή θα ψηφίσει μεγαλύτερη επιστροφή χρημάτων στους αγρότες, μέσω της επιστροφής του ΦΠΑ από τις πωλήσεις των προϊόντων τους. Αντί 3% που έχει προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, η βουλή αναμένεται ότι σήμερα θα προτείνει 5%.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Υπερεξουσίες στην Έφορο Ασφαλειών» αναφέρεται στην έντονη αντίθεση των ασφαλιστικών εταιρειών, ως προς την ανάθεση σημαντικών εξουσιών στην Έφορο Ασφαλειών μέσα από το νέο νομικό πλαίσιο που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1/1/2003 η οποία διέπει τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών. Όπως αναφέρθηκε, χθες, κατά τη διάρκεια της 25ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο Σύνδεσμος ετοιμάζει σχετικές εισηγήσεις για τροποποίηση της νέας νομοθεσίας και συγκεκριμένα για τη σύσταση συλλογικού πολυμελούς οργάνου, στο οποίο θα ανατεθούν οι εξουσίες έκδοσης οδηγιών για ρύθμιση πολύ σοβαρών και κρίσιμων θεμάτων.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η κάθοδος ξένων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών δεν φοβίζει τις κυπριακές εταιρείες, διότι η αγορά είναι υπερκορεσμένη («πληθώρα ασφαλιστικών εταιρειών και οξύτατος ανταγωνισμός»).

Αλλού, γράφει ότι θα δοθούν τρία εκατ. ευρώ στην κυπριακή αλιεία.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.