You are here

Τύπος: Θα τους πάρουν τα διαβατήρια πίσω

29/09/2020 06:49

Η πιθανή ανάκληση διαβατηρίων που δόθηκαν σε ξένους επενδυτές που θα εξετάσει στην επόμενη του συνεδρία το υπουργικό συμβούλιο, καθώς και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Στο υπουργικό για ανακλήσεις διαβατηρίων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η πιθανή ανάκληση διαβατηρίων που δόθηκαν σε ξένους επενδυτές που θα εξετάσει στην επόμενη του συνεδρία το υπουργικό συμβούλιο. Όπως σημειώνεται, είναι κάτι για το οποίο του δίνουν το δικαίωμα οι κανονισμοί που εγκρίθηκαν τον περασμένο Ιούλη από τη βουλή. Ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής, στις 5 Οκτωβρίου αναμένεται να θέσει ενώπιον του υπουργικού τις εισηγήσεις του υπουργείου σε σχέση με τα ονόματα επενδυτών που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της έρευνας που διενήργησε η τριμελής επιτροπή. Η επιτροπή εντόπισε κενά, προχειρότητα και ψευδείς δηλώσεις από κάποιους επενδυτές.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στην Κύπρο είναι αυτά που έχουν σχέση με τις υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης και γενικά ότι σχετίζεται με την κατηγορία ορυχεία και μεταλλεία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Με κανονισμούς θα συνοδεύεται ο επενδυτικός νόμος
  • «Δεν ήταν πρόθεση μου να σας εγκαταλείψω….» - Δήλωση Μάτση για τη αποχώρηση του από την Ελληνική
  • Μικρή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα εντός Σεπτεμβρίου
  • Καταχρηστικές ρήτρες από Εθνική Τράπεζα (Κύπρου)

Πολίτης

 «Το υπουργικό ανακαλεί 19 πολιτογραφήσεις»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι το αίτημα για αποστέρηση υπηκοοτήτων που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος που θα καταθέσει ο υπουργός εσωτερικών σε επόμενη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, του αίτημα του κ. Νουρή βασίζεται στα πορίσματα της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής υπό τη Δήμητρα Καλογήρου, η οποία ερεύνησε 42 περιπτώσεις πολιτογραφήσεων. Ο υπουργός ανέφερε χθες ενώπιον της επιτροπή οικονομικών ότι μεταξύ των ονομάτων που μελετήθηκαν από την επιτροπή Καλογήρου υπάρχουν πρόσωπα τα οποία ενέχονται στην εξασφάλιση πολιτογράφησης με ψευδείς παραστάσεις. Στην έκθεση της επιτροπής Καλογήρου υπάρχει εισήγηση που αφορά συνολικά 19 πρόσωπα.

«Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα δίκτυα 5G»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη για ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Κύπρο. Όπως αναφέρεται, παρά τη νέα παράταση που δόθηκε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες, στόχος της πολιτείας παραμένει η αδειοδότηση του νέου δικτύου να γίνει πριν από το τέλος του χρόνου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οικονομία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
  • Αλλαγές στα ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου

Αλήθεια

 «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οικονομία λόγω πανδημίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. Ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι η οικονομική κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι έκτακτης ανάγκης, την οποία προσπαθούμε συλλογικά να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σημειώνοντας ότι αυτό θα αντανακλάται και στους προϋπολογισμούς για το 2021, θα αντανακλάται και στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για το ταμείο ανάκαμψης.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι κατά 50% έχει αυξηθεί μέχρι στιγμής φέτος η ζήτηση για την απόκτησης της κυπριακής υπηκοότητας μέσω επενδύσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο
  • Αυξήθηκαν οι ακαθάριστες απολαβές των υπαλλήλων
  • Αναγκαία η στήριξη της κυπριακής οικονομίας – Κοινή θέση ΣΕΚ – ΔΗΚΟ
  • Απόφαση κατά Εθνικής Τράπεζας για καταχρηστικές ρήτρες

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ –Η επίσκεψη Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΑΝΑΚΑΛΕΙ 19 ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ – Πρόταση Νουρή στη βάση των ευρημάτων της επιτροπής Καλογήρου

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

3+1 ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΜΠΕΟ – Η κοινή δήλωση με Δένδια περιείχε αναφορές που ενοχλούν τα μέγιστα τον Ερντογάν

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΓΚΛΩΒΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΑ