You are here

Τύπος: Θέλει να προλάβει τις καθυστερήσεις

22/08/2022 06:13

Το κάλεσμα της βουλής προς τους ημικρατικούς οργανισμούς για να καταθέσουν έγκαιρα τους προϋπολογισμούς τους και η «πολιορκία» του αμερικανικού fund Lone Star για την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Θέλει να προλάβει τις καθυστερήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το κάλεσμα της βουλής προς τους ημικρατικούς οργανισμούς για να καταθέσουν έγκαιρα τους προϋπολογισμούς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τις επόμενες μέρες η πρόεδρος της βουλής Αννίτα Δημητρίου, αναμένεται να αποστείλει επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία στα οποία υπάγονται οι ημικρατικοί οργανισμοί, ζητώντας όπως η κατάθεση των προϋπολογισμών για την επόμενη χρονιά γίνει εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Συγκεκριμένα, η κ. Δημητρίου θα ζητά από τους ημικρατικούς, όπως συμμορφωθούν με το Σύνταγμα και τους νόμους. Θα τους καλεί να καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2023 έγκαιρα στη βουλή, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αξιοποιηθούν τα δωδεκατημόρια και για να αποφευχθούν τυχόν λειτουργικά προβλήματα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι υπό νομοτεχνικό έλεγχο βρίσκεται το πολυνομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο οικονομικών και αφορά τις φορολογικές διαδικασίες. Με το νομοσχέδιο θα υπάρξει ενιαία διαχείριση των φόρων, ενώ θα απλοποιηθούν και οι σχετικές διαδικασίες με στόχο να διευκολύνουν τους φορολογούμενους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πάνε και έρχονται οι πληροφορίες στο τμήμα φορολογίας
  • Η κρίση αλλάζει σύμφωνο σταθερότητας
  • Cyprus Airways: Προσθέτει πτήση προς Αρμενία
  • Στη βουλή η προστασία των μισθών

Πολίτης

 «Αμερικανικό φλερτ για την Τράπεζα Κύπρου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η «πολιορκία» του αμερικανικού fund Lone Star για την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου. Όπως αναφέρεται, η Lone Star κατέθεσε τρεις μη δεσμευτικές προσφορές ξεκινώντας από το €1,25 ανά μετοχή για να φτάσει στο €1,51 ανά μετοχή, αυξάνοντας κατά 20,8% την αρχική της προσφορά. H τελευταία προσφορά αποτιμά την αξία της τράπεζας στα€673,76 εκατ.  Από την άλλη η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου νιώθει άνετα να τηρήσει μια σκληρή διαπραγματευτική στάση. Η διοίκηση απέρριψε την προσέγγιση της Lone Star θεωρώντας ότι η τράπεζα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και κάλεσε τους μετόχους να μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το δυσβάσταχτο κόστος ενέργειας οδήγησε επιχειρηματίες, νοικοκυριά, αλλά και τοπικές κοινότητες να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους και να προχωρήσουν σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ώστε να μειώσουν δραστικά τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού

Χαραυγή

 «Μείωση επιτοκίων για μεγάλους και αύξηση για μικρομεσαίους»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Χαραυγή γράφει ότι δύο μέτρα και δυο σταθμά εφαρμόζουν οι τράπεζες στην παραχώρηση δανείων προς τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου δόθηκαν καθαρά νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις συνολικού ύψους €900,7 εκατ.  Παρά ταύτα, τα €626,1 εκατ. αφορούν δάνεια πέραν του €1 εκατ. το καθένα, τα οποία προφανώς συνδέονται με τους πολύ μεγάλους. Αντίθετα, τα δάνεια κάτω του €1 εκατ. το καθένα περιορίστηκαν στα €274,6 εκατ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα ταμεία εξαγοράς και διαχείρισης δανείων έχουν στήσει πάρτι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ αναμένουν τη λήξη του μορατόριουμ που ψήφισε η βουλή για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, ώστε να προσθέσουν στη λίστα και αυτά τα ακίνητα.

Η εφημερίδα Αλήθεια δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΡΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ – Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε δύσκολη αποστολή, σήμερα στην Κινσάσα του Κονγκό. Μετά πάει Καμερούν

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΟ ΔΗΚΟ ΠΙΕΖΕ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ – Ο γγ του ΑΚΕΛ στον «Π» για το παρασκήνιο των επαφών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ο Ν. Αναστασιάδης ελπίζει να ξεκλειδώσει τις συνομιλίες και ο Ερντογάν να κάνει ταμείο για την τουρκική οικονομία

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ – Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τις τράπεζες στην παραχώρηση δανείων