You are here

Τύπος: Θέλουν αυξήσεις μισθών €200 εκ. τώρα

19/04/2019 06:47

Η χθεσινή σύσκεψη των συντεχνιών του δημόσιου τομέα, ΠΑΣΥΔΥ-ΠΟΕΔ-ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ, των Συνδέσμων Συνταξιούχων και άλλων για τις αποφάσεις του διοικητικού δικαστηρίου, καθώς και το 9ο οικονομικό κογκρέσο Λευκωσίας για την κυπριακή οικονομία, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «€200 εκ. εδώ και τώρα»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή σύσκεψη των συντεχνιών του δημόσιου τομέα, ΠΑΣΥΔΥ-ΠΟΕΔ-ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ, των Συνδέσμων Συνταξιούχων και άλλων για τις αποφάσεις του διοικητικού δικαστηρίου. Όπως αναφέρεται, οι συντεχνίες αποφάσισαν πως εάν το ανώτατο υιοθετήσει την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικούς τους νόμους για τις αποκοπές, τότε άμεσα θα πρέπει οι μισθοί τους να αυξηθούν και κάθε χρόνο το κράτος να καταβάλλει επιπλέον €200 εκ. για το κρατικό μισθολόγιο. Μετά τη χθεσινή σύσκεψη ο γγ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας πως το κράτος είχε φέτος πλεόνασμα ύψους €650 εκ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι στην Κεντρική Τράπεζα επιστράφηκε η λίστα με τα κόκκινα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρη, επέστρεψε χθες στον νέο διοικητή της ΚΤ Κωνσταντίνο Ηροδότου, τη λίστα που απέστειλε η τέως διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Ομίχλη» στις προβλέψεις για την οικονομία
  • Έχασαν τη δίκη για το ελβετικό φράγκο
  • Η ΣΕΚ ζητά μέτρα για τη νεανική ανεργία
  • Χάρης… προεκλογικός – Πέρασε στην αντεπίθεση από το βήμα του οικονομικού φόρουμ

Πολίτης

 «Μονοψήφιο το 2020»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το 9ο οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία. Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο φόρουμ έδωσε κατεύθυνση για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2020.  Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για αξιοσημείωτη πρόοδο στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα τον τελευταίο χρόνο, επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά υπέρ τους τις αποφάσεις για τον Συνεργατισμό. Ο διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου στη δική του παρέμβαση επανέλαβε ότι έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος τα τελευταία χρόνια στο μέτωπο των ΜΕΔ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το απόθεμα των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανήλθε στο τέλος Μαρτίου στα €849 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ζητούν μισθούς χωρίς αποκοπές από αυτό τον μήνα -  Στην αντεπίθεση η ΠΑΣΥΔΥ και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μετά από την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου
  • Πινγκ πονγκ με τα ΜΕΔ – Ο Συλλούρης επέστρεψε τις λίστες των ΠΕΠ στον Ηροδότου
  • Δεν άρεσε η επιστροφή – Αντιδράσεις κομμάτων
  • Θέμα δεοντολογίας για ΕΚΤ

Χαραυγή

 «Επιστροφή αποκοπών από τον Απρίλιο ζητούν οι συντεχνίες στο δημόσιο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η αποκατάσταση των αποκοπών από τον Απρίλιο που ζητούν οι συντεχνίες στο δημόσιο.  Όπως σημειώνεται, οι συντεχνίες εκτιμούν ότι η δημοσιονομική επίπτωση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια από την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου είναι €800 εκ. και όχι €1,06 δισ. που υπολόγισε το υπουργείο οικονομικών. Σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη η ΟΕΛΜΕΚ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη τη συλλογή υπογραφών για επιστροφή των αποκοπών στους μισθούς από το τέλος Απριλίου, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση προτίθεται να προχωρήσει η ΠΟΕΔ, καθώς και άλλες συντεχνίες του δημοσίου.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ληξιπρόθεσμο δημόσιο χρέος το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί το 2019, ανέρχεται σε €2,3 δισ. σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου διαχείρισης δημόσιου χρέους. Ωστόσο ενδέχεται να αυξηθεί, αφού ο υπουργός οικονομικών ανέφερε χθες ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του συνόλου του δανείου που λήφθηκε από τη Ρωσία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • €849 εκ. απόθεμα κυπριακών ομολόγων διακρατεί η ΕΚΤ
  • Δυνατότητα αύξησης της συνεισφοράς τουρισμού σε 25% του ΑΕΠ
  • ΔΚΤ: «Έχει εδραιωθεί νέα κουλτούρα συμμόρφωσης για το ξέπλυμα»
  • Αποβιώσαντες και επιχειρηματίες στη λίστα «ΠΕΠ»

Αλήθεια

 «ΥΠΟΙΚ: Να μην διστάζουμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή ομιλία του υπουργού οικονομικών στο 9ο οικονομικό κογκρέσο Λευκωσίας για την κυπριακή οικονομία.  Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να μην διστάζουμε να λάβουμε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις γιατί μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. Είπε μεταξύ άλλων ότι για το 2019 αναμένει ρυθμός ανάπτυξης γύρω στο 3,5% και ότι ο στόχος συνθηκών πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020 είναι εφικτός.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος αναφέρθηκε χθες στην προοπτική μακροπρόθεσμα η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία της χώρας να αυξηθεί στο 25%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναγνωρίζονται διεθνώς οι προσπάθειες κατά του ξεπλύματος – Τι λέει για το θέμα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας
  • ΓεΣΥ και συλλογικές συμβάσεις οι άμεσες προκλήσεις της ΣΕΚ
  • Έπαινοι στην Κύπρο για τον χειρισμό της κρίσης – Κ. Μητσοτάκης
  • Τα Debenhams λειτουργούν κανονικά - Ermes

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΩΤΙΑ ΔΗΣΥ ΣΕ 4 ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ – Σταθερό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος με διαφορά από το ΑΚΕΛ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ ΚΑΙ 30ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΝΟ – Αδύνατη η άντληση 1.000.000 κ.μ. νερού από τις γαλαρίες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

€200 ΕΚ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ – Οι συντεχνίες του δημοσίου κλείνουν κάθε δίοδο νέας συμφωνίας για τους μισθούς

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ