You are here

Τύπος: Θέλουν να μείνει ζεστή η ΑΤΑ

31/01/2023 05:54

Η χθεσινή σύσκεψη που είχαν οι ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και της ΠΑΣΥΔΥ για την ΑΤΑ και τα αντισταθμιστικά μέτρα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ της ευρωπαϊκής - και κυπριακής ναυτιλίας - που επηρεάζεται από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν το σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Θέλουν να μείνει ζεστή η ΑΤΑ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή σύσκεψη που είχαν οι ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και της ΠΑΣΥΔΥ για την ΑΤΑ.  Όπως αναφέρεται, στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε ανασκόπηση της τρίωρης στάσης εργασίας της περασμένης εβδομάδας και αποφασίστηκε όπως πραγματοποιηθεί νέα πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για εξέταση των επόμενων κινήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο χρόνος διεξαγωγής της νέας πανσυνδικαλιστικής, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, παρά την καταρχήν συνεννόηση αυτή να γίνει μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών. Στόχος των συντεχνιών είναι να διατηρήσουν ζεστό το θέμα, αν και αποδέχονται πλέον πως αυτό θα συζητηθεί με τη νέα κυβέρνηση. Το συνδικαλιστικό κίνημα προτίθεται να δώσει και πίστωση χρόνου στους νέους κυβερνώντες αλλά μελετά μέτρα προκειμένου η ΑΤΑ να μην ξεχαστεί. Εξάλλου, το συνδικαλιστικό κίνημα θεωρεί δεδομένο πως, παρά το ναυάγιο στην προσπάθεια του υπουργού Εργασίας για νέα συμφωνία απόδοσης της ΑΤΑ, αυτή θα καταβληθεί τον Ιανουάριο στο 50% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως προβλέπει η μεταβατική συμφωνία αλλά και η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι είναι οριστικό πως θα σημειωθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στην έναρξη και υλοποίηση του σχεδιασμού της ΑΗΚ για εγκατάσταση 400 χιλ. έξυπνων μετρητών, καθώς η Αρχή δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει το πρόγραμμα ούτε τους πρώτους μήνες του 2023.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κρίνεται η συμμετοχή του προέδρου του ΚΕΒΕ στην εποπτεία καζίνου
  • Με κόλπα παγιδεύουν καταναλωτές πολλές ιστοσελίδες
  • Μακρύς ο δρόμος για τον εθνικό στόχο των ΑΠΕ
  • Κλείνουν δρόμους δύο λατόμοι της Ανδρολύκου

Πολίτης

 «Αντισταθμιστικά μέτρα για τη ναυτιλία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ της ευρωπαϊκής - και κυπριακής ναυτιλίας - που επηρεάζεται από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι το σημαντικότερο από αυτά τα μέτρα, το οποίο έχει τεθεί και από την κυπριακή πλευρά, είναι η παράταση για άλλα δέκα χρόνια του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Show me the money», αναφέρθηκε στα αντισταθμιστικά μέτρα που έχουν ζητηθεί για να παραμείνει ανταγωνιστική η κυπριακή σημαία. «Με πρωτοβουλία της Κύπρου δεσμεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάγκη λήψης υποστηρικτικών μέτρων για την ευρωπαϊκή ναυτιλία τα οποία θα παρουσιάσει εντός των επόμενων εβδομάδων, με την Κύπρο να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων», αναφέρει.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο χρηματοοικονομικός επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, εξέδωσε απόφαση με την οποία απαλλάσσει εγγυητή από εγγυητική σύμβαση, εξαιτίας μη έγκαιρης ενημέρωσής του και σειράς άλλων παραλείψεων εκ μέρους του πρώην Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος και της ΚΕΔΙΠΕΣ ως διαδόχου οντότητας.

Χαραυγή

 «Αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η νέα αύξηση επιτοκίων που αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  Σημειώνεται ότι οι αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση 50 μονάδων βάσης. Ο οικονομολόγος Σωφρόνης Κληρίδης ανέφερε στη μεσημβρινή έκδοση του Άστρα ότι πρόκειται για την 5η αύξηση, ενώ σημείωσε πως μάλλον θα υπάρξει και ακόμα μια αύξηση επιτοκίων μέχρι το καλοκαίρι. Ο κ. Κληρίδης είπε πως οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε όσους έχουν δανειστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και για αυτούς που θέλουν να δανειστούν λόγω του ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στα 451 ανήλθαν το 2022 τα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία στην Κύπρο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • VLPG: Συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης υγραερίου στο Βασιλικό
  • Η Qatar Energy αντικαθιστά τη ρωσική Novatek στην ΑΟΖ Λιβάνου
  • Σύσταση για επαρκές ελάχιστο εισόδημα ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ

Αλήθεια

 «Ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και κτυπάμε την ανισότητα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι χωριστές συναντήσεις με την ΠΑΣΥΔΥ και την ΕΤΥΚ που είχε χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου. Στις συναντήσεις συζήτησε θέματα που απασχολούν τους κλάδους των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου ανέλυσε και την πρόταση του για φορολογική μεταρρύθμιση και φορολόγηση του οικογενειακού εισοδήματος. Σημείωσε ειδικότερα ότι με τις προτάσεις του στόχος είναι να στηριχθεί η μεσαία τάξη.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι προκλήσεις και πιθανή αύξηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών καταγράφει η έρευνα της PwC με τίτλο «Global M&A Industry Trends Outlook» για τις παγκόσμιες τάσεις στις συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πάνω κατά 0,5 τα επιτόκια
  • Βρέθηκαν 451 πλαστά χαρτονομίσματα κυρίως των 10 ευρώ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΠΕΙΛΕΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ – Πριν ένα χρόνο δήλωνε ότι δεν αποτελεί θέση των Τ/κ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΩΣΤΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΣΑΣ – Σιγή ιχθύος από Ν. Χριστοδουλίδη για τις €200.000 από Columbia, στοιχεία οφείλουν να δώσουν και οι υπόλοιποι

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ – Κινήσεις εντυπωσιασμού από τους υποψήφιους και προσπάθεια αποφυγής του μοιραίου λάθους

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΑ Η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – Ενεργειακή ασφάλεια, ενεργειακή φτώχεια και επιπτώσεις στο περιβάλλον