You are here

Τύπος: Θέλουν σε «τουριστική καραντίνα» την Κύπρο...

28/03/2003 09:20
Με τις αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί στην κυπριακή οικονομία ο πόλεμος στο Ιράκ, ασχολείται ο οικονομικός τύπος σήμερα Παρασκευή 28/3/2003. Οι ακυρώσεις κρατήσεων και οι αντιδράσεις βουλής, κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων στις πληροφορίες περί της απόλυσης σημαντικού αριθμού ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι τα θέματα που κυριαρχούν στην ειδησεογραφία.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Βομβαρδισμός ακυρώσεων» γράφει ότι αλυσιδωτές επιπτώσεις στον κυπριακό τουρισμό επέφερε η ενέργεια όλων των διοργανωτών ταξιδίων από τη Γερμανία (και όχι μόνο των δύο που ανέφερε στη βουλή ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας), να συμπεριλάβουν και την Κύπρο στην ίδια ζώνη επικινδυνότητας με μουσουλμανικές χώρες που γειτνιάζουν με το Ιράκ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μεγαλύτερος εμφανίζεται ο κίνδυνος για ακύρωση των κρατήσεων από τη Βρετανία, την μεγαλύτερη χώρα σε αριθμό τουριστών προς την Κύπρο, από την οποία πάντως, δεν έχει εκδοθεί καμία αρνητική οδηγία.

Το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανακόψει τις αποφάσεις των Γερμανών, σημειώνει το ρεπορτάζ, και προς τον σκοπό αυτό ο υπουργός απέστειλε την περασμένη Τετάρτη επιστολή παραθέτοντας στοιχεία σε μια προσπάθεια να τους πείσει να αλλάξουν στάση. Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη, σε σκοπιμότητα εκ μέρους του Γερμανικού οίκου διοργανωτών ταξιδίων Tui να περιλάβει και την Κύπρο στην ίδια επικίνδυνη ζώνη με Ιορδανία, Αίγυπτο κλπ, ενώ αναφέρεται και στην συνάντηση που είχε ο Γιώργος Λιλλήκας με εκπροσώπους μεγάλου βρετανικού οίκου διοργανωτή ταξιδίων.

Αλλού, γράφει ότι βουλευτές του ΔΗΣΥ διαφωνούν με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Αναβρασμός γι’ απολύσεις» γράφει ότι έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αναφορικά με την πρόθεση ορισμένων ξενοδοχειακών μονάδων να απολύσουν προσωπικό. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, αρκετά ξενοδοχεία προτίθενται να μην ξεκινήσουν τις εργασίες τους από τώρα, αρχές δηλαδή της καλοκαιρινής σαιζόν, καθότι οι κρατήσεις που υπάρχουν δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές, αντιθέτως επικρατεί στασιμότητα ενώ ολοένα αυξάνονται, όπως υποστηρίζεται, οι ακυρώσεις προς την Κύπρο.

Σε ειδικό πλαίσιο, προβάλλεται δήλωση του ΓΓ της ΣΕΚ Δημήτρη Κιττένη, ο οποίος
προειδοποιεί τις εργοδοτικές οργανώσεις ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη θυματοποίηση εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, με πρόσχημα τον πόλεμο.

Αλλού, γράφει ότι η Επιτροπή Νομικών αναμένει την εκ νέου κατάθεση του νομοσχεδίου για το Δίκαιο της Απόδειξης από τον (νέο) υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στο δρόμο δεκάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι» γράφει ότι αβέβαιο χαρακτηρίζεται το μέλλον της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, αλλά και των ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι οποίοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «ενδέχεται να καταστούν τα πρώτα θύματα του πολέμου δεδομένης της εκφρασθείσας πρόθεσης ξενοδόχων από τη Λεμεσό και την Πάφο να απολύσουν προσωπικό, λόγω της μείωσης των κρατήσεων από τον πόλεμο στο Ιράκ». Το ρεπορτάζ, αναφέρεται εκτενώς στις προειδοποιήσεις της βουλής και όλων των κομμάτων προς τους εργοδότες να μην προχωρήσουν σε απολύσεις υπαλλήλων, στα αιτήματα των εργοδοτικών οργανώσεων και στις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αλλού, γράφει ότι η ΟΕΒ ζητά τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στο Ιράκ.