You are here

Τύπος: Θέμα χρόνου η μετωπική σύγκρουση

18/09/2020 06:52

Οι σχέσεις κυβέρνησης και γενικού ελεγκτή που επιδεινώνονται ταχέως, η κατανομή ανά χώρα μέρους των ποσών του πακέτου των €750 δισ. που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν και οι προειδοποιήσεις του υπουργού οικονομικών για πρόγραμμα εθνικής συγκράτησης, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Θέμα χρόνου η μετωπική σύγκρουση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι σχέσεις κυβέρνησης και γενικού ελεγκτή που επιδεινώνονται ταχέως. Όπως σημειώνεται, χθες η ελεγκτική υπηρεσία έγραψε στον λογαριασμό της στο twitter το εξής: «Το υπουργείο εσωτερικών μας ενημέρωσε ότι χρειάζεται (επ’ αόριστο) χρόνο για να σχολιάσει το προσχέδιο της έκθεσης για τις πολιτογραφήσεις. Απαντήσαμε ότι θα αναμένουμε μέχρι την Τρίτη. Τα σχόλια θα ενσωματωθούν την Τετάρτη και την ίδια μέρα η έκθεση θα εξεταστεί από διευθυντική ομάδα. Δημοσίευση στις 24.9». Από διερεύνηση του θέματος, ο κ. Νουρής φέρεται να ενημέρωσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξετάσει με τους συνεργάτες του, ενδεχομένως και με τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου, όλες τις πτυχές που ανέδειξε η δειγματοληπτική έρευνα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με τη συμβολή των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων θα διεξάγονται οι κυβερνητικές εξετάσεις στην Κύπρο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τρεις νέοι συνεργάτες σε προεδρικό και υπουργεία
  • Επιβεβαίωσε η Στατιστική τη βουτιά του τουρισμού τον Αύγουστο
  • Προχωρούν οι άδειες για πολυχώρο στην Αραδίππου
  • Αποφασίζει η ad hoc - Τα λένε σήμερα οι βουλευτές για το εύρος της έρευνας στον Συνεργατισμό

Πολίτης

 «Πως θα αξιοποιηθούν τα €968 εκ.»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η κατανομή ανά χώρα μέρους των ποσών του πακέτου των €750 δισ. που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.  Η Κύπρος μπορεί να αντλήσει με τη μορφή επιχορήγησης συνολικά €968 εκ. σε δύο φάσεις. Τα €764, το 70% του ποσού θα κατανεμηθεί τη διετία 2021-2022 και το υπόλοιπο 30% το 2023. Με βάση τον σχεδιασμό οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η ΕΕ περιγράφει επτά εμβληματικούς τομείς πολύ μεγάλων επενδύσεων, οι οποίοι μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της Κύπρου τα επόμενα χρόνια.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στην 59η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΛΚ ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η συνέχιση της συνετής εφαρμογής της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Χαραυγή

 «Με συστάσεις και προϋποθέσεις η βοήθεια από την Κομισιόν»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η βοήθεια στα κράτη από την Κομισιόν που θα δοθεί υπό προϋποθέσεις και συστάσεις. Συγκεκριμένα, προκειμένου να λάβουν τα ποσά, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τα σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας που περιγράφουν τις εθνικές ατζέντες επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων και πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις οικονομικής πολιτικής που ορίζονται. Από το πακέτο των €750 δισ. που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Κύπρος θα λάβει €764 εκ. στην πρώτη φάση της κατανομής και €204 εκ. στη δεύτερη φάση.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών τον Αύγουστο 2020 ανήλθαν σε 104.261 σε σύγκριση με 553.845 τον Αύγουστο 2019, σημειώνοντας μείωση 81,2%.

Αλήθεια

 «Προειδοποιεί για πρόγραμμα εθνικής συγκράτησης»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι προειδοποιήσεις του υπουργού οικονομικών για πρόγραμμα εθνικής συγκράτησης. Ο κ. Πετρίδης προειδοποίησε χθες ότι εάν για οποιοδήποτε λόγο υπάρξει παρέκκλιση από τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο οικονομικών για επιστροφή σε ρυθμούς ανάκαμψης το 2021, τότε θα μπούμε σε πρόγραμμα εθνικής συγκράτησης.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στις οδηγίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για σύσταση και λειτουργία των mini managers.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η Κύπρος θα λάβει 764+ 204 εκ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης
  • Βουτια΄81,2% στις αφίξεις τον Αύγουστο

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΟΡΠΙΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ – Βάζουν ταφόπλακα στις συνομιλίες για το κυπριακό, πριν ξεκινήσουν

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ – Που στοχεύει η εξαγγελία της πρωτοβουλίας Γκουτέρες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΟΛΑ ΡΕΥΣΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ – Εντατικοποιούνται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΚΟΙ