You are here

Τύπος: Τι αλλαγές φέρνει το Brexit από 1η Ιανουαρίου ’21

28/12/2020 06:20

Η εμπορική συμφωνία για τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δύσκολη χρονιά που διανύουμε για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Τι αλλαγές φέρνει το Brexit από 1η Ιανουαρίου ’21»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η εμπορική συμφωνία για τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η πρόσβαση χωρίς δασμούς και χωρίς ποσοστώσεις σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου είναι η ραχοκοκαλιά της συμφωνίας Brexit και υπερβαίνει τις συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά ή την Ιαπωνία. Θα υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση αξιόπιστων προγραμμάτων, ενώ δεν θα υπάρχει πλέον αυτόματη αναγνώριση για γιατρούς, νοσοκόμες, αρχιτέκτονες, οδοντίατρους, φαρμακοποιούς, κτηνίατρους, μηχανικούς.  Το προσωπικό που είναι αποσπασμένο στην ΕΕ για επαγγελματικούς λόγους μπορεί να παραμείνει για έως και τρία χρόνια εάν είναι διευθυντές και εξιδανικευμένο και έως ένα έτος για εκπαιδευόμενους υπαλλήλους.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τα σενάρια για την πορεία της οικονομίας το 2020 και 2021 καταγράφει η Κεντρική Τράπεζα στο οικονομικό δελτίο Δεκεμβρίου αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τι αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας για υπηρεσίες
  • Τι πρέπει να κάνουν οι τράπεζες για προβλέψεις επισφαλών δανείων
  • Αλλαγές από 4 Ιανουαρίου για τερματισμένα δάνεια ΚΦΙΚΒ
  • «Παρενέργεια» της πανδημίας οι ανισότητες

Πολίτης

 «Εργασιακά…. τα ‘καυτά’ ζητήματα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η δύσκολη χρονιά που διανύουμε για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.  Όπως σημειώνεται, κάποια θέματα όσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα προχώρησαν, ωστόσο άλλα εκκρεμούν λόγω της πανδημικής κρίσης. Η κρίση του κορωνοϊού έχει αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι συντεχνίες και οι εργοδοτικές οργανώσεις μέσα από τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης σε δύσκολες χρονικές περιόδους. Ένα σημαντικό θέμα που συμφωνήθηκε στο φινάλε του 2020, αναφέρεται, ήταν η ανανέωση της συμφωνίας για την καταβολή της ΑΤΑ. Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό η κυβέρνηση είχε όπως φαίνεται την πρόθεση να ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους εντός του 2020. Ωστόσο η πανδημία ανέτρεψε όλους τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Οι εφημερίδες Χαραυγή και Αλήθεια δεν έχουν σήμερα σελίδες για την οικονομία.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ – Κύπρος: Ομαλά κύλισε η πρώτη μέρα των εμβολιασμών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΧΤΕΝΙΖΟΥΝ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΚΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΔΕΧΘΟΥΝ – Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Υποστήριξα τον Βαρθολομαίο γιατί οι ρώσοι έκρυψαν τη μισή αλήθεια

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΟΙ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ – 57 άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση, 25 διασωληνωμένοι, 154 ασθενείς στα νοσοκομεία

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

«ΚΑΡΦΩΝΕΙ» ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ