You are here

Τύπος: Τι αλλάζει από τον Ιαν. 2022 για να έρθουν επενδύσεις

18/10/2021 06:16

Το νέο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων, η έρευνα της επιτροπής εσωτερικού ελέγχου για την κατάσταση που επικρατεί το Κτηματολόγιο και το μνημόνιο συναντίληψης Κύπρου και Αιγύπτου για διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού των δύο χωρών, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

«Γολγοθάς στο Κτηματολόγιο»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι η έρευνα της επιτροπής εσωτερικού ελέγχου για την κατάσταση που επικρατεί το Κτηματολόγιο. Με επιστολής της η έφορος εσωτερικού ελέγχου της Δημοκρατίας, την οποία κοινοποιεί και στα υπουργεία οικονομικών και εσωτερικών αλλά και στο τμήμα Κτηματολογίου, σκιαγραφεί τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που επικρατούν στο τμήμα και τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού υποθέσεων. Στα πλαίσια των ελέγχων της υπηρεσίας εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εκκρεμουσών υποθέσεων, που κατά τις 31/12/2019 αριθμούσαν στις 42.590 ενώ σημειώνεται ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των υποθέσεων.

«Τι αλλάζει από τον Ιανουάριο 2022 για να έρθουν επενδύσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το νέο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων που τίθεται σε εφαρμογή από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Με βάση την παρουσίαση του υπουργού οικονομικών υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για αλλαγές και ετοιμασία νομοσχεδίων που αφορούν μεταξύ άλλων τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου μηχανισμού ταχείας δραστηριοποίησης διεθνών εταιρειών σε μονάδα διευκόλυνσης εταιρειών που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κυπριακό άρωμα στη φετινή Gitex Technology Week στο Dubai
  • Αργή ανάκαμψη των αερομεταφορών νοτιοανατολικής Ασίας
  • Η ζήτηση για ταξίδια αύξησε την τιμή πετρελαίου
  • Φρενάρει η βιομηχανία από τις ελλείψεις

Πολίτης

 «Πρώτο βήμα άρσης ηλεκτρικής απομόνωσης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το μνημόνιο συναντίληψης Κύπρου και Αιγύπτου για διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού των δύο χωρών. Όπως αναφέρεται, το μνημόνιο υπέγραψαν το Σάββατο στη Λευκωσία η υπουργός ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και ο υπουργός ηλεκτρισμού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Αιγύπτου δρ Mohamed Shaker El – Markabi. Οι δύο υπουργοί σε κοινή τους δήλωση τονίζουν πως η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί σημαντική συνιστώσα των συνεχιζόμενων ισχυρών σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά και της μεταξύ τους στρατηγικής συνεργασίας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι θετικά αξιολογεί ο επιχειρηματικός κόσμος τη νέα στρατηγική προσέλκυσης επιχειρήσεων την οποία παρουσίασε ο υπουργός οικονομικών στο προεδρικό μέγαρο.

Χαραυγή

 «Σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού το 17,6% των κυπρίων»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Eurostat για τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Κύπρο το ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού που κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 17,6%. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 21,9%. Οι γυναίκες, σημειώνεται, είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό αντιμέτωπες με τη φτώχεια (18,6%) σε σχέση με τους άνδρες (16,6%).

Οι εφημερίδες Χαραυγή και Αλήθεια δεν έχουν σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ – Κύπρος προς ευρωπαίους

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ» ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – Οκτώ τυφλώθηκαν, δύο εξ αυτών απεβίωσαν και το κράτος ερευνά έναν χρόνο στο Απολλώνειο!

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – Από εννέα έως δεκαοχτώ χρόνια η εξέταση μιας υπόθεσης – 43 χιλιάδες παραμένουν σε εκκρεμότητα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΟ 17,6% ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ – Σε δυσμενέστερη θέση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού συνταξιούχοι και γυναίκες