You are here

Τύπος: Τι αλλάζει στα ταξίδια εντός ΕΕ από 1/2/2022

26/01/2022 06:23

Η απλοποίηση των κανόνων για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1η Φεβρουαρίου και η δεύτερη έκθεση που εκπόνησε το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για την κυπριακή οικονομία, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Τι αλλάζει στα ταξίδια εντός ΕΕ από 1/2/2022»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η απλοποίηση των κανόνων για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις συστάσεις που εγκρίθηκαν χθες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι ταξιδιώτες με έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, το οποίο πιστοποιεί το εμβολιασμό ή την ανάρρωση από τη νόσο, ή πρόσφατο τεστ με αρνητική ένδειξη, δεν θα πρέπει να υπόκειται σε πρόσθετους περιορισμούς. Η κύρια αλλαγή αφορά τη θεσμοθέτηση χρονικού ορίου 270 ημερών μετά την ολοκλήρωση του αρχικού προγράμματος εμβολιασμού για την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Εντός των εννέα αυτών μηνών οι εμβολιασμένοι δεν θα υποχρεούνται να επιδείξουν οποιοδήποτε άλλο έγγραφο σε σχέση με την πανδημία.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι κυβέρνηση και βουλή θέλουν να προλάβουν νέο κύμα ανατιμήσεων σε εισαγόμενα προϊόντα, αλλά και ακόμα πιο ψηλές πληθωριστικές πιέσεις που θα πλήξουν την κατανάλωση και το επίπεδο διαβίωσης σημαντικής μερίδας του πληθυσμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η Κύπρος αποκτά ενοποιημένο σύστημα διαχείρισης αλιείας
  • Λεφτά στο χέρι, αντί μείωσης ΦΠΑ
  • Τα δυνατά και αδύνατα σημεία της οικονομίας μας
  • Επείγονται για χρεώσεις

Πολίτης

 «Οκτώ εισηγήσεις για μια δυναμική ανάπτυξη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η δεύτερη έκθεση που εκπόνησε το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για την κυπριακή οικονομία. Σημειώνεται πως στην έκθεση παρουσιάζονται πέραν των 150 εξειδικευμένων δεικτών, που αντανακλούν επιμέρους πτυχές της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Μεταξύ των εισηγήσεων που προτείνει το Συμβούλιο Οικονομίας είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης των επιχειρήσεων, η ενδυνάμωση επιχειρηματικών διασυνδέσεων και συνεργειών, η ενίσχυση της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών και η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του τμήματος αλιείας και θαλάσσιων ερευνών και της εταιρείας NewCytech Business Solutions Ltd για την ανάπτυξη ενός ενοποιημένου συστήματος διαχείρισης αλιείας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • SOS για πληθωριστικές πιέσεις
  • Κόκκινη γραμμή το 2% για ΕΚΤ - Πληθωρισμός

Χαραυγή

 «Νέα κατρακύλα της Κύπρου στο δείκτη διαφθοράς ανάμεσα σε 180 χώρες »

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για την κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Οικονομίας η διαφθορά και τα χαμηλά επίπεδα λογοδοσίας είναι από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας. Η έκθεση καταδεικνύει την ανάγκη για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και ανάπτυξη νέων τομέων οι οποίοι θα είναι συμπληρωματικοί προς τις υφιστάμενες οικονομικές δραστηριότητες.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει ψηλός, αλλά θα υποχωρήσει κάτω από το στόχο του 2%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προς θεσμοθέτηση των ξενώνων, τύπου hostel
  • Βουλιάζει και άλλο στους δείκτες διαφθοράς η Κύπρος

Αλήθεια

 «Νέοι παίκτες στην αγορά ρεύματος, τερματίζεται το μονοπώλιο της ΑΗΚ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο για τη λειτουργία το φθινόπωρο της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι από πλευράς κυβέρνησης θα γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε το έργο να υλοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί. Στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και τη λειτουργία του ανταγωνισμού εμπλέκονται τρεις ημικρατικοί οργανισμοί, η ΑΗΚ, η ΡΑΕΚ και ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η ΚΕΟ ανακοίνωσε χθες ότι το διοικητικό συμβούλιο της αποφάσισε την καταβολή προμερίσματος για το έτος 2021 συνολικού ύψους €1.476.367,31.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οκτώ τομείς που μπορούν να αποδώσουν καλύτερα
  • Ζητά περιθώριο για προτάσεις για τις αυξήσεις στο λιμάνι
  • Η ελληνική Wealthavenue εισήχθη στο Χρηματιστήριο

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ 375 ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – Η πρώτη μέρα χθες εφαρμογής του «Test to stay» για στενές επαφές

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΘΥΜΑΤΑ ΔΥΣΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ 195 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ – Επ. διοικήσεως: Οι προαγωγές στην ΕΦ δίνονται μόνο σε άντρες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΡΩΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΕΩΝ – Υπό συζήτηση η άρση κάποιων απαγορεύσεων, αρχικά για ανεμβολίαστα παιδιά κάτω των 18 ετών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΝΕΑ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΔΕΙΚΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 180 ΧΩΡΕΣ – Cyprus Integrity Forum: Η διαφθορά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη