You are here

Τύπος: Τη Δευτέρα τα πρώτα εμβάσματα των €200 εκ.

26/01/2021 06:28

Ο αγώνας δρόμου του υπουργείου οικονομικών για καταβολή το συντομότερο δυνατόν της εφάπαξ χορηγίας προς επιχειρήσεις και η υπαγωγή της πρώην Λαϊκής σε καθεστώς εκκαθάρισης που μπαίνει στο τελικό στάδιο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Τη Δευτέρα τα πρώτα εμβάσματα των €200 εκ. »

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι ο αγώνας δρόμου του υπουργείου οικονομικών για καταβολή το συντομότερο δυνατόν της εφάπαξ χορηγίας προς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η καταβολή της εφάπαξ στήριξης των €200 εκ. προς επιχειρήσεις που πλήγηκαν από την πανδημία ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου με στόχο την ολοκλήρωση το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Πρόθεση του υπουργείου είναι η καταβολή των εμβασμάτων να γίνεται σταδιακά.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη που περιλαμβάνει τα ονόματα των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων τα οποία έχουν μεταξύ άλλων κόκκινα δάνεια, επιδιώκουν να προλάβουν κάποια από τα ΠΕΠ. Την αρχή έκανε χθες ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος τρεις μέρες πριν από τη νέα απόφαση της βουλής, προχώρησε στη δημοσιοποίηση των δανείων που κατέχει.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έχει δρόμο η Κύπρος για να γίνει Γαλλία στις παροχές
  • Ζητά έκτακτα μέτρα στον τουρισμό και διάταγμα
  • Επιστρέφει η παγκόσμια ανάπτυξη
  • Αυστηρότερα μέτρα για τα ταξίδια από Κομισιόν

Πολίτης

 «Βήμα εκκαθάρισης για πρώην Λαϊκή»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η υπαγωγή της πρώην Λαϊκής σε καθεστώς εκκαθάρισης που μπαίνει στο τελικό στάδιο. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, ενημέρωσε την επιτροπή οικονομικών της βουλής ότι στις 8 Ιανουαρίου υποβλήθηκε αίτηση στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσία για υπαγωγή της πρώην Λαϊκής σε καθεστώς εκκαθάρισης. Παράλληλα, υποβλήθηκε και εισήγηση στο δικαστήριο για τον ορισμό εκκαθαριστή, όπως προβλέπει η νομοθεσία.  Σημειώνεται ότι επτά χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, το αποτέλεσμα της ειδικής διαχείρισης απέδωσε €223 εκ. Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 5% των απωλειών των καταθετών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται το ποσοστό των παροχών γήρατος και ασθενείας/ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης επί του συνόλου των κοινωνικών δαπανών.

Χαραυγή

 «Παίρνει σειρά ο Αρχιεπίσκοπος για τις πολιτογραφήσεις»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα καταθέσει σήμερα στις 10:30 ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις. Η διαδικασία θα διεξαχθεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Όπως αναφέρεται, την Πέμπτη θα καταθέσουν, στον ισόγειο χώρο του πρώην ξενοδοχείου Φιλοξενία στην αίθουσα Jean Monnet, στις 10 το πρωί, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης και στις 12 το μεσημέρι ο γενικός διευθυντής του ΣΕΛΚ Κυριάκος Ιορδάνους.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης απηύθυνε εκ νέου έκκληση για φειδώ στη διάθεση των δημοσιονομικών αποθεμάτων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στη δημοσιότητα τα οικονομικά δεδομένα του πρέσβη στην Ελλάδα
  • Αίτηση για υποβολή της πρώην Λαϊκής σε εκκαθάριση

Αλήθεια

 «Άνοιξε ο δρόμος εκκαθάρισης της πρώην Λαϊκής Τράπεζας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η αίτηση που κατάθεσε η Κεντρική Τράπεζα στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας για υποβολή της πρώην Λαϊκής σε εκκαθάριση. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην επιτροπή οικονομικών της βουλής. Αναφέρεται ότι τα μέλη της επιτροπής καλωσόρισαν μεν το ότι η διαδικασία για την εκκαθάριση έχει ξεκινήσει αλλά παρουσιάστηκαν επικριτικά ως προς τη μεγάλη καθυστέρηση, που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη απομείωση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Πέτρος Κρασσάς δήλωσε χθες ότι η Κύπρος ως νησί χρειάζεται περισσότερα λιμάνια, παρουσιάζοντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών τον προϋπολογισμό της αρχής για το 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προσοχή στα ρευστά διαθέσιμα
  • Αντιδρά η Λάρνακα για το διαγωνισμό
  • Καλεί τον ΥΠΟΙΚ να εκδώσει διάταγμα για vouchers – Σύνδεσμος Καταναλωτών

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ – Εισηγήσεις επιστημόνων στη χθεσινή σύσκεψη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΝΟΙΓΕΙ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – Με προεδρικό διάγγελμα θα εξαγγελθεί η άρση κάποιων περιορισμών με το σταγονόμετρο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΒΛΕΠΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΕΕ – Εποικοδομητική προσέγγιση καταγράφουν από την Άγκυρα αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ