You are here

Τύπος: Τι πρέπει να κάνει η Κύπρος με το ευρωπαϊκό χρήμα

03/08/2020 06:31

Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που πρέπει να εκπονήσει η κυβέρνηση και οι αφίξεις πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου μετά τη μετακίνηση της χώρας στη κατηγορία Β, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Τι πρέπει να κάνει η Κύπρος με το ευρωπαϊκό χρήμα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που πρέπει να εκπονήσει η κυβέρνηση το οποίο θα περιγράφει πως η Κύπρος θα αξιοποιήσει το €1,3 δισ. Όπως σημειώνεται, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει συνολικά ποσά πέραν των €2,7 δισ. Το ποσό των €1,45 δισ. θα αντληθεί από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, ενώ το υπόλοιπο €1,3 δισ. από το ταμείο ανάκαμψης, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και την προώθηση της ανάπτυξης της οικονομίας. Στόχος είναι το προσχέδιο να υποβληθεί τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σχετική επιστολή έχει στείλει ο υπουργός οικονομικών όπου καταγράφει τις προδιαγραφές του σχεδίου. Μια από τις σημαντικές επισημάνσεις του υπουργού είναι ότι θα πρέπει να ενταχθούν ώριμα έργα καθώς οι εκταμιεύσεις των ποσών θα γίνονται εκ των υστέρων βάσει της επίτευξης στόχων και ορόσημων που θα τεθούν στο σχέδιο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος αναφέρεται στα ταξίδια των κυπρίων στο εξωτερικό που συνδυάζονταν μέχρι πέρσι και με αγορές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τι ψάχνουν οι επενδυτές και που γυρίζουν την πλάτη
  • Ως τον Ιούνιο του 2021 το QE της ΕΚΤ
  • Αρνητικές οι προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ
  • Βυθίζονται οι οικονομίες

Πολίτης

 «Αναμένονται 66 πτήσεις την πρώτη βδομάδα »

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι αφίξεις πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου μετά τη μετακίνηση της χώρας στη κατηγορία Β. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη πτήση μετά την άρση της απαγόρευσης ήταν της Easy Jet από το Μπρίστολ. Την Κυριακή προσγειώθηκαν στη Λάρνακα πέντε πτήσεις και μία στην Πάφο, ενώ σήμερα αναμένονται τέσσερις πτήσεις στη Λάρνακα και τρεις στην Πάφο. Συνολικά την πρώτη εβδομάδα αναμένονται 66 πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και εκφράζεται η ελπίδα ότι όσο περνάνε οι ημέρες οι αριθμοί θα βελτιώνονται.

Αλήθεια

 «Μείωση φόρων για την εργασία και τις επιχειρήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η επιτροπή σοφών που δημιουργήθηκε με απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού και αναμένεται να δώσει εντός της βδομάδας πόρισμα με τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης. Η επιτροπή θεωρεί ως μια από τις βασικότερες παρεμβάσεις τη μείωση της φορολογίας για τη μισθωτή εργασία και ειδικά για τα μεσαία στρώματα των μισθωτών που σήμερα υπερφορολογούνται.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε αρνητικές, από σταθερές, τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ιδιαίτερα βαθιά η πληγή στο ΑΕΠ β’ τριμήνου – Ελληνική οικονομία

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΝΙΚΗ ΔΗΣΥ, ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΔΗΚΑΚΕΛ – Νέος δήμαρχος Αγλαντζιάς ο Α. Κωνσταντίνου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΟΝΟ ΟΠΛΟ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – Στην κατηγορία Β η Ελλάδα από τις 6 Αυγούστου

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β Η ΕΛΛΑΔΑ – Σε κόκκινο συναγερμό οι αρχές λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΛΑΛΟΥΜ ΓΙΑ ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΖΕΤ