You are here

Τύπος: ΤΚΑ και επίλυση του κυπριακού

29/11/2002 09:05
Οι προβληματισμοί και οι αγωνίες του συνδικαλιστικού κινήματος για την τύχη του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά τη λύση, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ανησυχούν τα συνδικάτα για Τ.Κ.Α.», αναφέρεται σε προβληματισμούς και αγωνίες του συνδικαλιστικού κινήματος για την τύχη του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, μετά τη λύση. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι συντεχνίες απευθύνουν έκκληση προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε έρευνες και μελέτες ώστε να διαφανεί με σαφήνεια το κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι ελληνοκύπριοι σε περίπτωση λύσης του κυπριακού. Σχολιάζοντας τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας (σ.σ. ύστερα από το ρεπορτάζ της Stockwatch) – περί υπαρκτού κινδύνου ετεροβαρούς συνεισφοράς των Ε/κ στο ΤΚΑ, συντεχνιακοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους σε σχέση με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στο ίδιο ρεπορτάζ και σε ειδικό πλαίσιο, παρουσιάζεται το θέμα της μελέτης του υπουργείου Οικονομικών για τις οικονομικές παραμέτρους του σχεδίου Άναν και γράφει ότι αυτό θα δοθεί στο Γενικό Εισαγγελέα και όχι στο πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως τα σημειώματα των άλλων υπουργών.

Αλλού, γράφει ότι πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αποτελούν οι ξένοι εργάτες, με τα προβλήματα που δημιουργούνται αφενός λόγω κακών εργοδοτών, αφετέρου δε, λόγω ψευδών καταγγελιών από τους αλλοδαπούς εναντίον των εργοδοτών τους.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» γράφει ότι η «Η εργοδότηση Τουρκοκυπρίων και η ένταξη θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας». Το ρεπορτάζ καταπιάνεται με την ομιλία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέα Μουσιούττα, που έγινε χθες στο ΚΕΒΕ και συνδέοντας κάποιες αναφορές της ομιλίας, με το ΤΚΑ και τη λύση. Όπως αναφέρει ο ρόλος όλων των κοινωνικών εταίρων, είναι αυξημένος για την εφαρμογή ενός λειτουργικού συστήματος στον οποίο θα αποφευχθούν φαινόμενα ρατσισμού ή άνισης μεταχείρισης, πρώτον με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη λύση του κυπριακού. Γράφει ακόμη, ότι οι αλλαγές αυτές σε σχέση με την ανάγκη δημιουργίας ενός όσον το δυνατόν πιο ενιαίου συστήματος εργασιακών σχέσεων, θα αυξηθούν λόγω εθνικότητας ή θρησκείας.

Αλλού, γράφει ότι σχετικά περιορισμένος ήταν για το 2001 ο αριθμός των αιτήσεων για το βραβείο εξαγωγών.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Τράπεζες: Χαμηλή αποδοτικότητα» γράφει ότι οι δείκτες αποδοτικότητας των κυπριακών τραπεζών υστερούν σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, με τη μείωση των κερδών τους να επηρεάζει χωρίς καμία αμφιβολία και την εικόνα των βασικών δεικτών τους. Τονίζεται ότι ο συντελεστής της αναποτελεσματικότητας (έξοδα προς έσοδα) αυξάνεται καταδεικνύοντας τη δυσκολία των τραπεζών να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος, με αποτέλεσμα η κατάσταση να οδηγείται προς επιδείνωση τα επόμενα χρόνια, αν οι τράπεζες δεν λάβουν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των εξόδων τους και την αύξηση των εσόδων τους.

Αλλού, γράφει ότι τρία χρόνια μετά τα γνωστά γεγονότα του 1999, παραμένουν τα τραύματα.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.