You are here

Τύπος: Τώρα ο λόγος στους ξενοδόχους

24/08/2004 08:45
Η χθεσινή έγκριση της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας για την ξενοδοχειακή βιομηχανία κυριαρχεί στο σημερινό οικονομικό τύπο, δημοσιεύματα στον οποίο αναφέρονται και στις επιπτώσεις της πετρελαϊκής κρίσης.

Φιλελεύθερος

«Αγορά του αιώνα από την ΑΤΗΚ»

Το κύριο θέμα της εξωτερικής σελίδας της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» περιστρέφεται γύρω από την πρόθεση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών να προκηρύξει διεθνείς προσφορές για την προμήθεια εξοπλισμού για την εγκατάσταση δικτύου κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς, το οποίο προβλέπεται να κοστίσει £100 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην ΑΤΗΚ επικράτησε προηγουμένως προβληματισμός για το κατά πόσον θα έπρεπε να επιλεχθεί η διαδικασία των προσφορών ή η απευθείας ανάθεση στη σουηδική Ericson και αναφέρεται ότι η απόφαση για προκήρυξη προσφορών λήφθηκε για χάριν της διαφάνειας.

«Προϋπολογισμός εξυγίανσης»
Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας περιστρέφεται γύρω από την ετοιμασία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2005 και αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών άρχισε να μιλά πλέον «για το αναπόφευκτο επιβολής νέων φόρων» σε περίπτωση που δεν επιτύχει η προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών αλλά και η αύξηση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους. Σε ένα συνοδεύον ένθετο, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Σλοβακία έχει ήδη κοινοποιήσει την πρόθεσή της να ενταχθεί στην ΟΝΕ το 2009.

Πολίτης

«Τώρα λογαριάζουν με τους ξενοδόχους»

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρεται στη χθεσινή έγκριση από τις συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων ΟΥΞΕΒ-ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας Χρήστου Ταλιαδώρου για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος της «ειρήνης» και της αποτροπής των απεργιών, υπενθυμίζοντας παράλληλα, ότι αναμένεται η απάντηση της εργοδοτικής πλευράς.

«Πάνω από £2 δισ. το εμπορικό έλλειμμα»
Ένα άλλο θέμα της εφημερίδας εκφράζει την εκτίμηση ότι το εμπορικό έλλειμμα για το 2004 αναμένεται να ανέλθει σε £2,17 δισεκατομμύρια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πορεία του εξωτερικού εμπορίου την πρώτη πενταμηνία και την ένταξη της Κύπρου την 1η Μαΐου στην ΕΕ, η οποία, όπως εκτιμά η εφημερίδα, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών.

Χαραυγή

«Καλή αρχή»

Το κύριο θέμα της εξωτερικής σελίδας της εφημερίδας «Χαραυγή» περιστρέφεται γύρω από τη χθεσινή έναρξη της ισχύος του ευρωπαϊκού κανονισμού για τη διάθεση τουρκοκυπριακών προϊόντων από την Πράσινη Γραμμή αναφέροντας ότι 8 τουρκοκύπριοι έμποροι υπέβαλαν σχετικές αιτήσεις στο Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο. Η εφημερίδα συμπληρώνει ότι η αρχή είχε γίνει ήδη στις 13 Αυγούστου, όταν ένα φορτηγό πέρασε στις ελεύθερες περιοχές φορτωμένο με καρπούζια και πεπόνια.

«Οι συντεχνίες είπαν ‘ναι’»
Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας αναφέρεται στη χθεσινή έγκριση από τις συντεχνίες ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΒ-ΣΕΚ της μεσολαβητικής πρότασης του υπουργού Εργασίας Χρήστου Ταλιαδώρου για άρση του αδιεξόδου στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και προσθέτει ότι τώρα η μπάλα βρίσκεται στα πόδια των ξενοδόχων, τα συμβούλια των οποίων θα συνέλθουν αύριο Τετάρτη για να αποφασίσουν σχετικά.

Σημερινή

«Μέτρα ανακούφισης λόγω πετρελαίου»

Η εφημερίδα «Σημερινή» αναφέρει σε κείμενό της, στο οποίο γίνεται παραπομπή από την πρώτη σελίδα, ότι το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας επεξεργάζεται μέτρα για στήριξη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου. Στα μέτρα, συνεχίζει η εφημερίδα, περιλαμβάνονται η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του πετρελαίου θέρμανσης που θα προσφέρεται πλέον χρωματισμένο, βάσει σχετικής πρότασης που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο, αλλά και έναρξη διαλόγου με άλλες χώρες για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, σε περίπτωση που η Νομική Υπηρεσία δώσει το σχετικό πράσινο φως.

«’Κτυπούν’ φοροδιαφυγή για να καλύψουν το έλλειμμα»
Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Σημερινή» αναφέρει ότι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών εκκρεμεί νομοσχέδιο για πάταξη της φοροδιαφυγής που προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από κάθε άτομο που έχει εισόδημα ανεξάρτητα από το κατά πόσον είναι φορολογητέο, τήρηση λογιστικών βιβλίων από αυτοεργοδοτούμενους, υποχρεωτική έκδοση τιμολογίων κ.ά.

Αλήθεια

«Στην Κεφαλαιαγορά σήμερα οι τράπεζες για τη Universal Life»

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Αλήθεια» περιστρέφεται γύρω από το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα, όπως προβούν σε άμεση ενημέρωση του επενδυτικού κοινού σχετικά με τις προθέσεις τους γύρω από το ποσοστό που κατέχουν στην ασφαλιστική εταιρεία Universal Life. Σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν διαρρεύσει πολλές από τις λεπτομέρειες της κατ’ αρχήν συμφωνίας των δύο τραπεζών με την ολλανδική Eureko.

«To EcoFin εξετάζει μείωση του φόρου στα καύσιμα»
Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε προτάσεις που προτίθεται να υποβάλει ο ιταλός Υπουργός Βιομηχανίας στους ευρωπαίους εταίρους του για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των καυσίμων με στόχο τη διατήρηση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα.



ΧΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ




ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ




ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΥΜΠΟΥ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΣΤΟΠ-ΛΙΣΤ




ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΗΚ



ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ