You are here

Τύπος: Τουρίστες από 20 Ιουνίου

21/05/2020 06:47

Η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την άρση των περιορισμών για την επαναλειτουργία των αεροδρομίων, οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου, καθώς και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα τα οποία προσπαθούν να βρουν τα λάθος για το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις που κατέληξε σε ναυάγιο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Τουρίστες από 20 Ιουνίου»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την άρση των περιορισμών για την επαναλειτουργία των αεροδρομίων και την επανέναρξη πτήσεων στην τρίτη φάση χαλαρώσεων. Χθες τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής έλαβαν κατάλογο με είκοσι χώρες μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Μάλτα και το Ισραήλ. Οι επιστήμονες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έλαβαν εντολή να κατηγοριοποιήσουν τις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα την οποία παρουσιάζουν. Η επιστημονική ομάδα καλείται να ολοκληρώσει το έργο της εντός του επόμενου 24ωρου, αφού όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επαναλειτουργία των αεροδρομίων στις 9 Ιουνίου και την επανέναρξη των πτήσεων για τουρισμό στις 20 του μήνα.

«Το ΔΗΚΟ έριξε το μπαλάκι πίσω στην κυβέρνηση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα αντιπολιτευόμενα κόμματα τα οποία προσπαθούν να βρουν τα λάθος για το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις που κατέληξε σε ναυάγιο. Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, τόσο σε τηλεοπτική συζήτηση όσο και στην απογευματινή συνεδρία της επιτροπής, διερωτήθηκε κατά πόσο η κυβέρνηση έχει πρόθεση να επαναφέρει το επίμαχο νομοσχέδιο. Διευκρίνισε μάλιστα πως προηγουμένως τα κόμματα θα αποσύρουν τις τροπολογίες τους με εξαίρεση αυτές που αφορούν τη συμμετοχή του γενικού ελεγκτή.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μέχρι €10 χιλ. οι cash πληρωμές στο δημόσιο
  • Τίθεται σε κίνδυνο η τραπεζική πρόοδος
  • Εκπτώσεις θα δώσουν οι δήμοι
  • Μείωση 73,5% στα τουριστικά έσοδα τον Μάρτιο

Πολίτης

 «Πράξτε ό,τι χρειάζεται»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η ΕΕ στέλνει το μήνυμα προς την Κύπρο να πάρει μέτρα, να κρατήσει την οικονομία ζωντανή, να ενισχύσει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, να αυξήσει τη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις και να εστιάσει σε επενδύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν, αναφέρεται, η Κύπρος θα πρέπει να επαναφέρει τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας ταξιδιωτών της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν μειωμένα κατά 73,5% τον Μάρτιο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αντιπαράθεση στο «κόκκινο» - Ανταλλαγή ανακοινώσεων κομμάτων – κυβέρνησης για τις κρατικές εγγυήσεις
  • Απαραίτητες οι εγγυήσεις – Επιχειρήσεις
  • Να πληρώσουμε τον ESM – Έκθεση παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα
  • Το νέο παγκόσμιο δασμολογικό καθεστώς του ΗΒ

Χαραυγή

 «’Οι τράπεζες δεν αποδέχονταν αλλαγές που να τις επηρεάζουν’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει τις εισηγήσεις των κομμάτων και την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις. Όπως αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, οι τράπεζες συμφώνησαν να ενταχθούν στο σχέδιο μετά από παρεμβάσεις του προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, ωστόσο προειδοποίησαν ότι δεν ήταν έτοιμες να δεχθούν τροποποιήσεις που τις επηρεάζουν.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Τρ. Κύπρου εισάγει το θεσμό των εκπτώσεων με σκοπό τη διάθεση ακινήτων που συσσωρεύτηκαν από τις συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με δανειολήπτες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΠΟΒΕΚ: Προτεραιότητα η απευθείας στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • ΟΕΒ – ΚΕΒΕ: Απειλούν με απολύσεις και μειώσεις μισθών
  • Αποπληθωρισμός 1,2%
  • «Δεν θα ζητείται χαρτί από χώρες με την ίδια επιδημιολογική εικόνα»

Αλήθεια

 «Η ώρα του τουρισμού»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι η χθεσινή συζήτηση της επιδημιολογικής ομάδας με τους αρμόδιους υπουργούς, σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε σχέση με τον οδικό χάρτη για τον τρόπο με τον οποίο θα επαναλειτουργήσουν αεροδρόμια και ξενοδοχεία, ώστε να γίνει η επανεκκίνηση του τουρισμού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πιθανότερη ημερομηνία για τον άνοιγμα των αεροδρομίων είναι η 9η Ιουνίου, ενώ η 15η Ιουλίου τίθεται ως η πιθανότερη ημερομηνία για επανεκκίνηση του τουρισμού. Αύριο το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις.

«Η Κύπρος μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η Κομισιόν συμπεραίνει ότι η Κύπρος διατηρεί την ικανότητα να εξυπηρετεί το χρέος της στον ESM, αλλά οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα του Covid-19. Προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές έχουν σαφώς επιδεινωθεί.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προεκλογικό σκηνικό με φόντο τις κρατικές εγγυήσεις
  • Το 2% του εισοδήματος για στέγαση στην Κύπρο
  • Μέτρα για στήριξη ναυτιλίας
  • Ασπιρίνη η επιδότηση επιτοκίου – ΚΕΒΕ και ΟΕΒ

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – Αύριο στο υπουργικό συμβούλιο οι τελικές αποφάσεις

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ, ΑΡΓΕΙ Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ – Κυκλοφορούμε χωρίς sms και χωρίς περιορισμό για «εύλογο χρονικό διάστημα»

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ – Ένα βήμα από την απόφαση του προέδρου για επίσπευση όλων των φάσεων άρσης των περιορισμών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΑΚΟΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ