You are here

Τύπος: Τουρκικό εμπάργκο, ΣΠΙ, διαγραφή χρεών

27/09/2005 09:34
Οι δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, Χάρη Θράσου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005» ότι είναι «αναπόφευκτη» η άρση του τουρκικού εμπάργκο επί των πλοίων υπό κυπριακή σημαία, οι καταθέσεις στα Συνεργατικά Πιστωτικά ιδρύματα (ΣΠΙ) και οι χορηγήσεις δανείων των ΣΠΙ το φετινό οκτάμηνο καθώς και η συμφωνία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για διαγραφή χρέους ύψους $40 δις (£18,5 δις) προς τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στη σημερινή οικονομική ειδησεογραφία.

Φιλελεύθερος

«Αυξημένοι ρυθμοί στα ΣΠΙ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι καταθέσεις στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα και οι χορηγήσεις των ΣΠΙ το φετινό οκτάμηνο συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι καταθέσεις οκταμήνου παρουσιάζουν αύξηση £203,6 εκ. έναντι μεγέθυνσης £178 εκ. το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2004. Αντίθετα, η χορήγηση δανείων, παρουσίασε επιβράδυνση.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΟΑΠ) για το 2006, που προβλέπει έσοδα £5.7 εκ. σε σχέση με £4,3 εκ. το 2005.

Πολίτης

«Δώρο 40 δις δολαρίων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» του Πολίτη είναι η συμφωνία της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για διαγραφή χρέους ύψους $40 δις (£18,5 δις) προς τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιτροπή ανάπτυξης της ΠΤ, εισηγήθηκε ακόμη την παραγραφή του 100% του χρέους των πιο χρεωμένων χωρών, κάτι που έκανε και το ΔΝΤ. Οι εισηγήσεις αυτές, έχουν ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη των επηρεαζόμενων χωρών αλλά και τη συρρίκνωση των τοπικών συγκρούσεων. Οι εισηγήσεις εγκρίθηκαν στη σύνοδο του ΔΝΤ και της ΠΤ, στην οποία συμμετείχαν 184 ΥΠΟΙΚ μεταξύ των οποίων και ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χθες, ο νομικός σύμβουλος Ανδρέας Γεωργίου, καταχώρησε έφεση στην απόφαση του Ανωτάτου της περασμένης Παρασκευής, η οποία ακύρωνε το απαγορευτικό διάταγμα του επαρχιακού δικαστηρίου αναφορικά με τη μεταβίβαση των μετοχών της Universal Life από την Τράπεζα Κύπρου.

Σημερινή

«Θ’ αρθεί το εμπάργκο για τα πλοία μας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» της Σημερινής είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, Χάρη Θράσου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005» ότι είναι «αναπόφευκτη» η άρση του τουρκικού εμπάργκο επί των πλοίων υπό κυπριακή σημαία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χάρης Θράσου δήλωσε ότι η άρση του εμπάργκο θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της Κύπρου, της ΕΕ, καθώς και του ναυτιλιακού εμπορίου στη Μεσόγειο. Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ για τις μεταφορές, Ζακ Μπαρό δήλωσε ότι δεν θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, εάν δεν υπάρξει ελεύθερη διακίνηση αγαθών μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, εγκαινίασε χθες τη λειτουργία του Κυπριακού Κέντρου Κινητικότητας και της Κυπριακής Διαδυκτιακής Πύλης για την Κινητικότητα των Ερευνητών.

Χαραυγή

«Δεν θα είναι υποχρεωτική η φορολογική δήλωση»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το νομοσχέδιο για τη φορολογία των αυτοεργαζομένων που συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Σύμφωνα με σημείωμα της Επιτροπής Οικονομικών η υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα είναι υποχρεωτική μόνο για τα άτομα που το εισόδημα τους ξεπερνά το εκάστοτε αφορολόγητο εισόδημα (που τώρα είναι £10 χιλ.). Το νομοσχέδιο θα τεθεί την ερχόμενη Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά από μαραθώνια συνεδρία του, το Δ.Σ. των Κ.Α. κατέληξε σε εναλλακτικές επιλογές που θα συγκροτούν το νέο σχέδιο δράσης του κρατικού αερομεταφορέα.

Αλήθεια

«Ταφόπετρα στην ανάπτυξη η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» της Αλήθειας είναι η έλλειψη ανθρώπινου εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, λόγω αυτής της έλλειψης, οι εργοδότες βρίσκονται σε «όρια απόγνωσης» και υποχρεώνονται να καταφεύγουν στο εξωτερικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, η κυβέρνηση επιδεικνύει αδιαφορία για το θέμα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι επιθεωρητές της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή άρχισαν από χθες ελέγχους παγκύπρια όσον αφορά τις λιανικές τιμές του υγραερίου, ώστε να καταπολεμηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.




ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΧΩΡΙΣ ΡΑΜΜΑΤΑ—Αναβάλλονται για το Γενάρη εγχειρήσεις που προγραμματίστηκαν πριν τρεις μήνες




ΜΠΛΕΞΙΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΥΛΟ—Αγκάθι η εναρμόνιση, ορατός ο κίνδυνος για το πρόστιμο από Ε.Ε.




ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ»-«ΤΟΞΟΤΗΣ»--Λόγω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας




ΑΡΧΗ ΜΕ ΑΓΡΙΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.—Η Τουρκία θα επιτεθεί κατά Λευκωσίας εάν δεν ικανοποιηθεί με εναρκτήρια ομιλία Στρο




ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΑΣ—Νέα προειδοποίηση στην Τουρκία από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν