You are here

Τύπος: Τράπεζας Κύπρου, απώλειες...

23/05/2002 09:04
Τα πολύ μειωμένα, κατά 48,9%, κέρδη της Τράπεζας Κύπρου το πρώτο τρίμηνο του 2002, σε σύγκριση με την ίδια περυσινή περίοδο, είναι αναμφίβολα το κυρίαρχο θέμα σε όλο το σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ασχολείται στο βασικό του θέμα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2002, του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου. Υπό τον υπέρτιτλο «Μειωμένα κέρδη κατά 48,9%» και υπότιτλο «Τράπεζα Κύπρου: Ικανοποιητικά υπό τις περιστάσεις» γράφει ότι τα αποτελέσματα είναι αντιπροσωπευτικά των ισχυρών πιέσεων που δέχεται το τραπεζικό σύστημα από τη μείωση των επιτοκίων και τα αρνητικά επακόλουθα της ύφεσης, κυρίως στην παγκόσμια αλλά και την κυπριακή οικονομία. Στο ρεπορτάζ καταγράφονται αναλυτικά, τα βασικά χαρακτηριστικά της σύνθεσης των αποτελεσμάτων.

Αλλού, γράφει ότι οι κύπριοι γυρίζουν την πλάτη στο δανεισμό. Προσθέτοντας ότι και οι εξελίξεις στο παγκόσμιο περιβάλλον της οικονομίας, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για επενδύσεις.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» προβάλλει τις θέσεις, για την κυπριακή οικονομία ενόψει της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ, του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια ομιλίας τους στο συνέδριο της ένωσης των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών. Υπό τον υπέρτιτλο «Πανέτοιμη για ένταξη η οικονομία μας» γράφει ότι ο Τάκης Κληρίδης έχει αναφέρει ότι η Κύπρος πέτυχε μια σημαντική ανάπτυξη της τάξης του 4%, διατηρώντας συνθήκες σχεδόν πλήρους απασχόλησης, χαμηλό πληθωρισμό, ισχυρό νόμισμα και υγιές ισοζύγιο Πληρωμών. Για τον Διοικητή της ΚΤ, γράφει ότι ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου τόνισε ότι στις προτεραιότητες του κυρίαρχη θέση κατέχει η διαφύλαξη της νομισματικής σταθερότητας και στην τήρηση των προθεσμιών για την έγκαιρη εναρμόνιση του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού τομέα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αλλού, προβάλλει τη νέα θέση του Διοικητή της ΚΤ για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους - την οποία μετέδωσε χθες η Stockwatch – σύμφωνα με την οποία, η Κεντρική «δεν αφήνει τώρα το δημόσιο χρέος».

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» ασχολείται στο βασικό του θέμα με την φορολογική μεταρρύθμιση. Υπό τον τίτλο «Την Παρασκευή ξεκαθαρίζει το φορολογικό» και με υπότιτλο «Πιθανότερη η κατά διαστήματα εφαρμογή της μεταρρύθμισης» γράφει ότι η μεγάλη διαφορά στο κόστος των αντισταθμιστικών μέτρων οδηγεί σε σκέψεις για σταδιακή εφαρμογή της μεταρρύθμισης, αφού υπάρχουν σημαντικές πιέσεις και προς τις δύο πλευρές.

Αλλού, γράφει ότι εξακολουθεί να διχάζει κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα, η διαχείριση του δημοσίου χρέους.