You are here

Τύπος: Τράπεζες, JCC και πετρέλαιο θέρμανσης...

11/12/2002 09:11
Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, το ενδεχόμενο αναστολής χρήσης των πιστωτικών καρτών αν δεν αρθούν τα μέτρα της ΕΤΥΚ στην JCC και οι έντονες επικρίσεις κατά του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη από τα μέλη της επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, με αφορμή το θέμα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται σήμερα ο οικονομικός τύπος.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας» γράφει ότι δυσκολεύουν τα πράγματα για τις τράπεζες, λόγω της διαφοροποίησης από 1/1/2003 του τρόπου υπολογισμού του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Σύμφωνα με τις Οδηγίες σχετικής εγκυκλίου της Κεντρικής Τράπεζας – βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας – εισάγονται νέα στοιχεία για τον υπολογισμό επάρκειας ιδίων κεφαλαίων, τα οποία πέρα από τη συνάρτηση του βαθμού επικινδυνότητας των χορηγηθέντων δανείων, επεκτείνονται και στην κάλυψη κινδύνου από διαφοροποίηση της ισοτιμίας των ξένων νομισμάτων και τη μεταβολή των επιτοκίων. Από τις νέες Οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, δεν εξαιρούνται ούτε και οι ΕΠΕΥ, η οικονομική ευρωστία των οποίων, θα πρέπει να συμβαδίζει με εκείνη των τραπεζών για την αποφυγή ανισοτήτων μεταξύ τραπεζών και ΕΠΕΥ.

Με τα σημερινά δεδομένα των τραπεζών, αυτές θα πρέπει να ελέγξουν τα «ανοίγματα» τους, ενώ σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τους οποίους επικαλείται το σχετικό ρεπορτάζ, οι νέες οδηγίες «θα επηρεάσουν αρνητικά το κεφάλαιο των τραπεζών και δεν θεωρείται απίθανο από το 2003 ο δείκτης του κάθε πιστωτικού ιδρύματος να χαμηλώσει κατά μια ποσοστιαία μονάδα». Με βάση το ελάχιστο όριο 8% που καθορίζει η ΚΤ η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών την 30η – 6ου - 2002 η επάρκεια των τραπεζών παρουσίαζε την εξής εικόνα: Λαϊκή 14,5%, Κύπρου, 12,1%, Ελληνική 17%.

Αλλού, γράφει ότι υπήρξε μεγάλη αύξηση των αφίξεων το μήνα Νοέμβριο στα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Και αναστολή χρήσης καρτών αν δεν αρθούν τα μέτρα της ΕΤΥΚ στην JCC» γράφει ότι το ενδεχόμενο της αναστολής θα εξεταστεί σήμερα υπό το φως της συνέχισης των απεργιακών μέτρων της συνδικαλιστικής οργάνωσης των τραπεζικών υπαλλήλων στο κέντρο πιστωτικών καρτών. Στο ρεπορτάζ, επαναλαμβάνεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένα, λόγω της απεργίας που συνεχίζεται από τις 27 Νοεμβρίου, £35 εκατομμύρια – προϊόν εμπορικών συναλλαγών – χρήματα που δεν καταχωρούνται στους λογαριασμούς των εμπόρων ή των άλλων ατόμων.
Λόγω της απεργίας, καθημερινά είναι εκπρόθεσμες πράξεις αξίας £250.000 που αφορούν αναλήψεις χρημάτων, μέσω των ταμειακών μηχανών, από κατόχους ξένων πιστωτικών καρτών.

Αλλού, γράφει ότι το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον ευνόησε τους χρηματιστές.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Σήριαλ για το πετρέλαιο θέρμανσης» αναφέρεται στο θερμό κλίμα και τις έντονες επικρίσεις κατά του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, από τα μέλη της επιτροπής Εμπορίου της Βουλής. Το έναυσμα για τις επικρίσεις κατά του κ. Κληρίδη έδωσε η απουσία του υπουργού, ο οποίος ωστόσο, με δήλωση του στην εφημερίδα διευκρίνισε ότι απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής με την οποία τον πληροφορούσε ότι λόγω άλλης υποχρέωσης, δεν μπορούσε να παραστεί. Προσπάθειες του υπουργού να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Λευτέρη Χριστοφόρου στο κινητό του τηλέφωνο, απέβησαν άκαρπες γιατί ο κ. Χριστοφόρου δεν ανταποκρινόταν. Σε ειδικό πλαίσιο γράφει ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου αποφάσισε ομόφωνα να μην εγκρίνει τις αυξήσεις στα καύσιμα από 1/1/2003, εάν πρώτα δεν ληφθεί απόφαση για περαιτέρω μείωση του φόρου κατανάλωσης και για επιστροφή στους αγρότες της αύξησης που επιβλήθηκε από τον περασμένο Απρίλιο, στην τιμή του πετρελαίου.

Αλλού, γράφει ότι διχάζει το νομοσχέδιο για το θέμα των κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.