You are here

Τύπος: Τράπεζες, ξένες επενδύσεις και ωράριο...

29/05/2002 09:12
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών για διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά, η μείωση των ξένων επενδύσεων στο κυπριακό χρηματιστήριο και οι αυξανόμενες αντιδράσεις στη συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΥΔΥ και κυβέρνησης για κατάργηση της απογευματινής εργασίας της Πέμπτης κατά τον Ιούνιο, με δικαιολογία... την αφόρητη ζέστη απασχολούν την σημερινή οικονομική ειδησεογραφία.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Οξύνεται ο τραπεζικός ανταγωνισμός» αναφέρεται στη «μάχη» μεταξύ των τραπεζών για διεκδίκηση μεγαλύτερου μερίσματος στην αγορά, δεδομένων και των μειωμένων κερδών που παρουσίασαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2002. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ που φιλοξενεί τις απόψεις στελεχών των τραπεζών και οικονομολόγων, υποστηρίζεται ότι ο ανταγωνισμός θα κριθεί στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, στον τομέας των χορηγήσεων και στην περιφερειακή ανάπτυξη των εργασιών τους, με κυριότερη επέκταση προς την αγορά της Ελλάδας. Σε αντίθεση, οι επενδύσεις στο ΧΑΚ, θα πρέπει να μειωθούν, προστίθεται στο ρεπορτάζ, ούτως ώστε «να μην επηρεάζονται τα κέρδη από τις διακυμάνσεις των τιμών του χρηματιστηρίου.

Αλλού, γράφει ότι «πράξη πρώτη» σήμερα προς την πορεία υλοποίησης της φορολογικής μεταρρύθμισης, με την κατάθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο, των δύο εναρμονισιακών νομοσχεδίων για το ΦΠΑ και τον εταιρικό φόρο από τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» στη βασική του είδηση ασχολείται με τις αυξανόμενες αντιδράσεις στη συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΥΔΥ και κυβέρνησης για κατάργηση της απογευματινής εργασίας της Πέμπτης κατά τον Ιούνιο, με δικαιολογία... την αφόρητη ζέστη. Υπό τον υπέρτιτλο «Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων...» το ρεπορτάζ παρουσιάζει τις θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου – ΟΕΒ, ΚΕΒΕ – οι οποίοι είναι κάθετα εναντίον της συμφωνίας, του προέδρου των υπεραστικών ταξί ο οποίος εκπροσωπεί μέρος του απλού εργαζόμενου, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ υποστηρίζουν την συμφωνία για κατάργηση του απογευματινού ωραρίου της Πέμπτης.

Αλλού, γράφει ότι νέος πρόεδρος του ΕΤΕΚ, διαδεχόμενος το Νίκο Μεσαρίτη, εξελέγη ο Θέμος Δημητρίου.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα ασχολείται με την χθεσινή είδηση της Stockwatch, για τη μείωση των ξένων επενδύσεων στο κυπριακό χρηματιστήριο. Υπό τον τίτλο «στο ναδίρ οι επενδύσεις ξένων κεφαλαίων» γράφει ότι οι επενδύσεις ξένων μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2002 στο 1/5 των αντίστοιχων επενδύσεων που έγιναν την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι.

Αλλού, γράφει ότι το 2002 θα είναι δύσκολη χρονιά για τις Τράπεζες.