You are here

Τύπος: Τραπεζική ρήξη, ΝΜΤ, πληθωρισμός...

06/08/2002 08:53
Το παρατεινόμενο αδιέξοδο στην τραπεζική ρήξη με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τη κυπριακή οικονομία, η αμετακίνητη θέση των δύο πλευρών και το «τέντωμα του σχοινιού», παρά τη δραματική έκκληση του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη να προσέλθουν και πάλιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποτυπώνεται σήμερα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα σε όλο τον ημερήσιο τύπο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε: Σημερινή: «Στ’ άκρα η αντιπαράθεση στις τράπεζες», υπότιτλος «Ούτε η ΕΤΥΚ ούτε ο Εργοδοτικός Σύνδεσμος βάζουν νερό στο κρασί τους. Δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό» Αλήθεια: « «Κραχ στις σχέσεις ΕΤΥΚ- Τραπεζών» και υπότιτλο «Αμετακίνητες οι δύο πλευρές αλληλοαπειλούν με συνέχιση απεργιών».

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον εύγλωττο τίτλο «Στον αναπνευστήρα η ΝΜΤ» γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα την απόφαση της για το καθεστώς που θα έχει η εταιρία στο ΧΑΚ ύστερα από την χθεσινή δημοσιοποίηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών. Στο ρεπορτάζ καταγράφονται αναλυτικά οι θέσεις των ελεγκτών της New Marathon Tours οι οποίοι «αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία των στοιχείων και για τη βιωσιμότητα της εταιρίας» Μεταξύ άλλων, στην έκθεση των ελεγκτών αναφέρεται ότι «το μέγεθος των λειτουργικών ζημιών, αρνητική ροή μετρητών από εργασίες, το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και η ανεπιβεβαίωτη αξία σημαντικών στοιχείων ενεργητικού, δίνουν μια εικόνα σημαντικής αβεβαιότητας στη βιωσιμότητα και επομένως στην ικανότητα της εταιρίας να συνεχίσει να λειτουργεί ως δρώσα οικονομική μονάδα».

Αλλού, γράφει ότι τον Ιούλιο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3,3%.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Η ανεργία “κτυπά” τις γυναίκες» γράφει ότι τα προβλήματα στη ξενοδοχειακή και μεταποιητική βιομηχανία, αλλά και τα χρηματιστηριακά γραφεία οδηγούν τις γυναίκες στην ανεργία. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ τα δύο τρίτα των ανέργων είναι γυναίκες και συγκεκριμένα από τους 1265 ανέργους, οι 1039 είναι γυναίκες ή ποσοστό 82%, Τον Ιούλιο του 2001 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 8.644, ενώ φέτος ανήλθαν στους 9.166 και από αυτούς το 63%, δηλαδή οι 5.823 είναι γυναίκες.

Αλλού, γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι θα υπάρξει επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, λόγω των δυσμενών εξελίξεων στο τουρισμό.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό θέμα του «Προσπάθεια να παραμείνει σε λειτουργία το Χρηματιστήριο». Το ρεπορτάζ παρουσιάζει δηλώσεις του προέδρου του «διοικητικού συμβουλίου» του ΧΑΚ Παύλου Σαββίδη, σύμφωνα με τον οποίο θα συνεχισθούν ομαλά οι εργασίες της αγοράς «εκτός αν ληφθούν περαιτέρω μέτρα στις τράπεζες». Το ρεπορτάζ παραθέτει τη χθεσινή ανακοίνωση του ΧΑΚ για το διακανονισμό για την εκκαθάριση των συναλλαγών ύστερα από την τροπή και τις διαστάσεις που έχει λάβει η διάσταση της αντιπαράθεσης ΕΤΥΚ και τραπεζών.

Αλλού, γράφει ότι «οι χρηματιστές φυτοζωούν αλλά αισιοδοξούν».