You are here

Τύπος: Τραπεζικό απόρρητο, Τσιμπανούλης και ΒΟΤ

11/02/2002 09:34
Τρία θέματα ξεχωρίζουν στον οικονομικό τύπο της Δευτέρας τα οποία απασχόλησαν και τις οικονομικές ειδήσεις των τηλεοπτικών καναλιών του Σαββατοκύριακου: η άρση του απορρήτου των τραπεζικών οργανισμών, το αίτημα της διερευνητικής επιτροπής για υποθέσεις του ΧΑΚ τη διετία 1999-2000, οι επαφές που ξενικά από σήμερα ο Δημήτρης Τσιμπανούλης με αντικείμενο τα υπό διαμόρφωση νομοσχέδια για το ΧΑΚ και ιδιαίτερα για τις ΕΠΕΥ, αλλά και η αρνητική στάση του υπουργού Συγκοινωνιών στην επιστολή του δ.σ. των ΚΑ (την οποία αποκάλυψε η SW) για την εξαίρεση του αεροδρομίου Πάφου στα σχέδια ανάθεσης των αεροδρομίων σε Στρατηγικό Επενδυτή.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στις επαφές που θα έχει από σήμερα στη Λευκωσία, ο ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης με αντικείμενο τα υπό διαμόρφωση νομοσχέδια για το ΧΑΚ. Υπό τον υπέρτιτλο «Ξεκαθαρίζει το τοπίο» αναφερόμενο στην σημασία της επίσκεψης Τσιμπανούλη προβαίνει σε εκτενή ανάλυση του νομοσχεδίου για τις ΕΠΕΥ και στο χάσμα απόψεων, αφενός, μεταξύ της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και των θέσεων Τσιμπανούλη (όπως καταγράφεται στο νομοσχέδιο) αφετέρου δε, του συμβουλίου του ΧΑΚ.

Σε άλλες ειδήσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΕΧΑ, με την οποία εκφράζεται ικανοποίηση του συνδέσμου για την γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα υπέρ της άρσης του τραπεζικού απορρήτου των τραπεζών όσον αφορά υποθέσεις για το ΧΑΚ. Αλλού γράφει, ότι σε διάσκεψη των κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, με τη συμμετοχή και των υπό ένταξη χωρών αποφασίστηκαν τέσσερα μέτρα για την πάταξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος: α) διαφάνεια στη διακίνηση κεφαλαίων, β) κυρώσεις σε όσες χώρες ή περιοχές δε θα επιδείξουν διάθεση συνεργασίας, γ) δικαστική, διοικητική και αστυνομική συνεργασία και δ) μέτρα πρόληψης και ελέγχου.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» σε εξωτερικές και εσωτερικές της σελίδες αναφέρεται πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν το ΧΑΚ και την οικονομία γενικότερα. Υπό τον τίτλο «Σε εξέλιξη διαδικασία για την αγορά μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση» γράφει ότι τα σχετικά στοιχεία που αφορούν όλες τις εταιρείες που εισήχθησαν στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000 και οι οποίες υπολογίζονται στις 76, έχουν τεθεί ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής της βουλής. Γράφει ακόμη, ότι με νέα επιστολή του προς τα μέλη των επιτροπών ελέγχου και οικονομικών της βουλής, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, επαναλαμβάνει τα όσα προφορικώς είχε αναπτύξει ενώπιον της βουλής στο θέμα της ιδιωτικής τοποθέτησης και τα περί προσπάθειας «διασυρμού του ονόματός του». Αναφέρει συγκεκριμένα, εν σχέση με την αγορά μετοχών της εταιρείας Κασουλίδη από τον ίδιο, ότι στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας χαρακτηρίζονται όλοι όσοι αγόρασαν μετοχές με ιδιωτική τοποθέτηση, ως στρατηγικοί επενδυτές. Χαρακτηρίζει επίσης, ως κακόηθες ψεύδος τα όσα λέγονται ότι η οικογένεια κέρδισε δήθεν εκατομμύρια λίρες.

Η εφημερίδα αλήθεια επίσης στις εξωτερικές της σελίδες και υπό τον τίτλο «Ακριβαίνει το γάλα» αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού εμπορίου να εγκρίνει σχετικό αίτημα του ΟΓΒ για αύξηση εντός της εβδομάδας της τιμής του παστεριωμένου γάλακτος κατά 4 σεντ, από τα 41 σεντ που είναι σήμερα στα 45 σεντ. Αύξηση κατά 2 σεντ θα υπάρξει και στην τιμή του γάλακτος που πωλείται για τυροκομικούς σκοπούς. Στην τελευταία σελίδα προβάλλει τις κυριακάτικες δηλώσεις του υπουργού εμπορίου στα τηλεοπτικά κανάλια, σύμφωνα με τις οποίες, η κυβέρνηση στοχεύει στην ανάθεση της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου, με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης.