You are here

Τύπος: Το τραπεζικό καρτέλ κυριαρχεί...

03/04/2003 09:17
Οι δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού Χριστόδουλου Τσιέλεπου αναφορικά με την ύπαρξη «τραπεζικού καρτέλ» στην αγορά και την πορεία των ερευνών της Επιτροπής κατά των τριών μεγάλων τραπεζικών Οργανισμών και οι επιπτώσεις στον τουρισμό και ειδικότερα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία από τον πόλεμο στο Ιράκ, κυριαρχούν και σήμερα στα ρεπορτάζ του οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Εξετάζουμε στοιχεία και έγγραφα» αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, και γράφει ότι ο Χριστόδουλος Τσιέλεπος απέφυγε «να επιβεβαιώσει προς το παρόν την ύπαρξη «τραπεζικού καρτέλ» στην αγορά ως προς την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή κατά των τριών μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων του τόπου. Ωστόσο, το ρεπορτάζ υποστηρίζει στη συνέχεια, ότι η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής «αποδεικνύει ότι οι τρεις τράπεζες προσυμφωνούν εγγράφως και με προγραμματισμένες συναντήσεις, την τιμολογιακή τους πολιτική, με αποτέλεσμα να ελέγχουν τον ανταγωνισμό εις βάρος του καταναλωτή». Τα Πιστωτικά Ιδρύματα, με δηλώσεις «ανώνυμων πηγών» απορρίπτουν κατηγορηματικά τις κατηγορίες και την ύπαρξη εγγράφων με τα οποία αποδεικνύεται προσυμφωνημένη τιμολογιακή πολιτική και κάνουν λόγο για παραπλανητικές πληροφορίες που ισοπεδώνουν το κύρος των τραπεζικών στελεχών.

Αλλού, γράφει ότι η κρίση στο Ιράκ πλήττει την επιβατική ναυτιλία της Κύπρου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Από το κακό στο χειρότερο η ξενοδοχειακή» γράφει ότι ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ξενοδοχείων τα οποία δηλώνουν αδυναμία να επαναρχίσουν τη λειτουργία τους για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Όπως υποστηρίζεται στο ρεπορτάζ, το κόστος από τον πόλεμο στο Ιράκ φαίνεται να έχει ξεπεράσει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις με αποτέλεσμα η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου να διέρχεται μια από τις δυσκολότερες και κρισιμότερες περιόδους της ιστορίας της, ενώ όπως σημειώνεται και στον υπότιτλο, αποστέλλονται ήδη επιστολές απόλυσης στους εργαζομένους στα ξενοδοχεία.

Αλλού, γράφει ότι η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού ψάχνει για αποδείξεις για την πιθανότητα προσυμφωνιών μεταξύ των τραπεζών, ενώ οι απαντήσεις γύρω από την έρευνα της Επιτροπής αναμένεται να δοθούν μετά το Πάσχα.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό της θέμα «Επί ποδός η κυβέρνηση για αναστροφή της εντύπωσης ότι η Κύπρος είναι επικίνδυνος προορισμός». Το ρεπορτάζ γράφει ότι οι χθεσινές διαδικασίες για να διαπιστωθεί αν οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία εναντίον της Κύπρου, κινήθηκαν σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σε επίπεδο υπουργείου Εμπορίου, άρχισαν ήδη επαφές με μεγάλους οργανισμούς ξένων οργανωτών ταξιδίων για περιορισμό των απωλειών της Κύπρου από την κρίση στο Ιράκ. Στη συνέχεια το ρεπορτάζ, καταγράφει την ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς και του υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με εκπρόσωπο του Οργανισμού TUI που εξέδωσε την γνωστή ταξιδιωτική οδηγία για συμπερίληψη της Κύπρου στον κατάλογο χωρών που βρίσκονται στην επικίνδυνη για ταξίδια ζώνη.

Αλλού, γράφει ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση της κρίσης και των επιπτώσεων στην οικονομία από τον πόλεμο στο Ιράκ.