You are here

Τύπος: Τραπεζικό μέτωπο και φορολογικό

07/08/2002 09:08
Με συγκρατημένη αισιοδοξία και επιφυλακτικότητα, αντιμετωπίζει ο ημερήσιος τύπος την «ανακωχή» που συμφωνήθηκε χθες στο «μέτωπο του πολέμου» των εργασιακών διαφορών Τραπεζών και ΕΤΥΚ, ύστερα από την επιτυχή παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Αντρέα Μουσιούττα.

Χαρακτηριστικό είναι και το άρθρο, ψηλά στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Λύση, όχι κρίση» στο οποίο αποτυπώνεται η εντεινόμενη δυσφορία του κοινού από το παρατεινόμενο αδιέξοδο και την συγκρουσιακή πορεία που ακολουθούν οι δύο πλευρές, με θύματα τους καταναλωτές πελάτες των τραπεζών και την κυπριακή οικονομία. Όπως αναφέρεται στο καταληκτικό μέρος του άρθρου της «Σ», η κοινωνία μαστίζεται από σωρεία προβλημάτων «πολύ πιο σοβαρών, που περιμένουν λύσεις». Η σύγκρουση της ΕΤΥΚ με το Σύνδεσμο Τραπεζών επισημαίνεται, «σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφεθεί να εξελιχθεί σε ακόμη ένα νέο και άλυτο οδυνηρό πρόβλημα. Διότι δεν αντέχει ούτε ο λαός ούτε η οικονομία σε νέες συσσωρεύσεις κρίσεων».

Το σχετικό ρεπορτάζ με τις χθεσινές εξελίξεις, η εφημερίδα τιτλοφορεί «Σκληρή διαπραγμάτευση για εκτόνωση της κρίσης που κτυπά τις Τράπεζες» και με υπότιτλο «Καθοριστική σημερινή μέρα – ο κόσμος ταλαιπωρείται». Ο Φιλελεύθερος τιτλοφορεί το δικό του ρεπορτάζ «Τράπεζες και ΕΤΥΚ άνοιξαν πόρτα για διάλογο» ενώ η εφημερίδα Αλήθεια, εμφανώς απαισιόδοξη «Τράπεζες: Ένα βήμα πριν το χάος».

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Νέα κόντρα για το φορολογικό» γράφει ότι με αφορμή την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη να μην αναπέμψει το νόμο για την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων ξέσπασε νέος κύκλος αντιπαράθεσης αφενός, μεταξύ του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου, αφετέρου, του βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου. Και οι δύο βουλευτές είναι μέλη της επιτροπής Οικονομικών. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, στη γραπτή δήλωση του ο κ. Προδρόμου κάνει λόγο για «ανορθόδοξη και αντιδεοντολογική επιβολή νέων φορολογιών για να καλυφθούν προβλήματα των εισοδηματικών κριτηρίων», ενώ από τα πυρά του συναγερμικού βουλευτή «δεν ξεφεύγουν ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο υπουργός Οικονομικών». Μάλιστα, ο κ. Προδρόμου τονίζει ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν όφειλε να διευκολύνει με αυτό τον τρόπο την υπέρβαση (που επέβαλαν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ), αλλά είχε καθήκον να επιμείνει σε θεσμικά ορθόδοξες διαδικασίες». Απαντώντας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου υποστηρίζει ότι ο κ. Προδρόμου «ψεύδεται και κινδυνολογεί» σε μια προσπάθεια εξυπηρέτησης προεκλογικών πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Αλλού, γράφει ότι η ελλαδική εταιρεία «Τηλέτυπος» ενημέρωσε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ότι προχώρησε στην εξαγορά του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής εταιρίας «Πληροφοριακή και πολιτιστική εταιρία Ο Λόγος Ο.Ε.» η οποία ως γνωστόν κατέχει άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος σήμερα εκπέμπει υπό το διακριτικό γνώρισμα MEGA.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» τιτλοφορεί το βασικό του θέμα «Νέο μέτωπο για τα επιδόματα τέκνων». Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου με γραπτή δήλωσή του επικρίνει έντονα αφενός τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, αφετέρου και το υπουργείο Οικονομικών «για τις τρεις νέες φορολογίες στις οποίες φαίνεται να συμφώνησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων».
Προστίθεται ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν προχώρησε σε αναπομπή του νόμου για την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στο επίδομα τέκνου, ύστερα από σαφείς διαβεβαιώσεις του Δημήτρη Χριστόφια ότι «τα πρόσθετα κονδύλια, συνολικού ύψους 8 εκ. με 9 εκ. λίρες, θα ψηφιστούν τον ερχόμενο Οκτώβριο».

Αλλού, γράφει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν ανησυχεί από την αύξηση του δομικού πληθωρισμού.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τι ζητά η ΕΤΥΚ – Τι δίνουν οι τράπεζες» αναφέρεται στις γνωστές διαφορές μεταξύ των πλευρών που οδήγησαν ήδη σε αδιέξοδο τις μεταξύ τους συνομιλίες για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει το ρεπορτάζ, οι διαφορές είναι αγεφύρωτες, με το Σύνδεσμο Τραπεζών να μην συζητά καν τα περισσότερα αιτήματα της συντεχνίας και να επιμένει σε καινοτομίες στον τομέα της απασχόλησης που αποτελούν κόκκινο πανί για τους τραπεζικούς.

Αλλού, γράφει ότι θα προωθηθούν νέες φορολογίες για να κλείσουν οι τρύπες που άνοιξαν ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ.