You are here

Τύπος: Τραπεζικοί σε ειδικές αποστολές

17/10/2019 06:50

Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για εξάλειψη των κόκκινων δανείων και οι εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα και τους τραπεζικούς υπαλλήλους, καθώς και η ειδική έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για το υπουργείο οικονομικών που αναδεικνύει το θέμα της χρήσης κρατικών βιομηχανικών ακινήτων, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Τραπεζικοί σε ειδικές αποστολές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για εξάλειψη των κόκκινων δανείων και οι εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα και τους τραπεζικούς υπαλλήλους. Όπως αναφέρεται, τα τμήματα κόκκινων δανείων των τραπεζών, ομάδες υπαλλήλων, λόγω της εμπειρίας που απέκτησαν, είτε έχουν μεταφερθεί στις εταιρείες που ανέλαβαν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, είτε είναι υποψήφιοι για μετεγγραφή ορισμένης διάρκειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, της εφημερίδες, από την Τρ. Κύπρου 108 εργαζόμενοι έχουν μεταφερθεί στην Gordian Holdings της Apollo όταν πωλήθηκε προβληματικό δανειακό χαρτοφυλάκιο με μεικτή λογιστική αξία ύψους €2,8 δισ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μετά την ΑΗΚ και άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί αλλά και αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης περιέλαβαν στους προϋπολογισμούς τους για το 2020 κουτσουρεμένα κονδύλια για τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λόγω της εφαρμογής της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ψάχνουν τους αορίστου χρόνου
  • Ταξίδι business class από το «παράθυρο» - Τι εντόπισε η ελεγκτική υπηρεσία και πως απαντά το υπουργείο οικονομικών
  • Σημειωτόν η μείωση των προβληματικών δανείων
  • E-marketing και στοχευμένη προώθηση

Πολίτης

 «Στρέβλωση με ενοίκια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η ειδική έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για το υπουργείο οικονομικών που αναδεικνύει το θέμα της χρήσης κρατικών βιομηχανικών ακινήτων.  Όπως σημειώνεται, τα ακίνητα πριν δεκαετίες ενοικιάστηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες, με τις τελευταίες να αλλάζουν χρήση και στη συνέχεια να τα μισθώνουν, εισπράττοντας πολλαπλάσια χρηματικά ποσά σε σχέση με το ενοίκιο που καταβάλλουν στο υπουργείο εμπορίου. Σε εταιρεία καταβάλλεται ετήσιο μίσθωμα €66 χιλ. για τη στέγαση των υπηρεσιών κρατικών αγορών και προμηθειών στη Λεμεσό, η οποία ενοικιάζει το ακίνητο από το κράτος έναντι €2,877. Η ελεγκτική υπηρεσία, σημειώνεται, βλέπει κερδοσκοπική εκμετάλλευση των βιομηχανικών περιοχών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι δύο 24ωρα πριν κλείσει η προθεσμία υποβολής αίτησης για συμμετοχή στο νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου της Τρ. Κύπρου, τόσο η διοίκηση όσο και η ΕΤΥΚ προσπαθούν να αυξήσουν τα περιθώρια επιτυχίας του. Οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν μέσω εθελούσιας θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους εν ενεργεία συναδέλφους τους στο ταμείο προνοίας, ενώ θα λάβουν και την προσαύξηση του 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παραμένει απαίτηση €86 εκ. – Κυπριακές Αερογραμμές
  • Τα δέκα σημαντικότερα ευρήματα της ειδικής έκθεσης
  • Δεν μειώνονται τα ΜΕΔ – Κεντρική Τράπεζα
  • Χαμηλώνει τον πήχη – Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης του 2019

Χαραυγή

 «Διώκονται σύμβουλοι του προέδρου»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η νέα επιστολή του γενικού ελεγκτή προς τον γενικό εισαγγελέα και τον προϊστάμενο διοίκησης της προεδρίας. Σύμφωνα με την επιστολή, δύο εταιρείες του επιτρόπου ορεινών κοινοτήτων Γιαννάκη Παπαδούρη, καθώς και ένας ακόμη σύμβουλος του προέδρου Αναστασιάδη, οι οποίοι εργάζονταν παλαιότερα σε εταιρίες του Γ. Παπαδούρη και σήμερα εργοδοτείται στο γραφείο του επιτρόπου, είναι αντιμέτωποι με ποινικές υποθέσεις στο δικαστήριο για παραβάσεις της νομοθεσίας σε αναπτύξεις στον Καλοπαναγιώτη.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δάνεια €5,6 δισ. στις τράπεζες τα οποία αφορούν εγχώρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο άμεσης εκποίησης, αφού είναι μη εξυπηρετούμενα και δεν καλύπτονται από σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ενοικιάζει από το κράτος για €2.877 και το υπενοικιάζει στο κράτος για €66 χιλ.
  • Τρ. Κύπρου: Έξτρα μπόνους για εθελούσια έξοδο, αλλά και σχέδιο πλεονασμού
  • Νέα εργατική διαφορά στην Ελληνική Τράπεζα
  • ΕΔΟΝ: Το 1/3 των νέων της Κύπρου κινδυνεύει από φτώχεια

Αλήθεια

 «Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται οι λιμενεργάτες την Παρασκευή»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα απεργιακά μέτρα στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας από λιμενεργάτες και σημειώτες. Οι συντεχνίες τους ανακοίνωσαν 24ωρη στάση εργασίας για αύριο Παρασκευή και αποχή από κάθε υπερωριακή απασχόληση από χθες, λόγω μη υπογραφής της συλλογικής σύμβασης από την εργοδοτική πλευρά.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι δίωρη προειδοποιητική στάσης εργασίας εξήγγειλαν χθες οι συντεχνίες της ΑΗΚ, από τις 7:30 μέχρι τις 9:30 την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, καταγγέλλοντας εξόφθαλμη παραβίαση της συλλογικής σύμβασης από το ΔΣ της αρχής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Κόλλησαν» στα €10 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
  • Διασώθηκε η Condor
  • Εντοπίζουν καθυστέρηση στα κριτήρια κατάταξης ξενοδοχείων – ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ
  • Μέχρι την Καμπότζη έφθασαν τα κυπριακά διαβατήρια

ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ – Ενώπιον του ευρωπαϊκού συμβουλίου σήμερα οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ Η ΣΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ – Δεν κάνει πίσω αλλά κινδυνεύει πλέον με πλήρη απομόνωση

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ – Μόνο τον Σεπτέμβριο 386.014 επισκέψεις σε γιατρούς ΓεΣΥ και 252.705 εργαστηριακές εξετάσεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ