You are here

Τύπος: Τριγμοί στο Συμβούλιο του ΧΑΚ

04/02/2003 09:18
Οι λόγοι της συρρίκνωσης του καταλόγου των εταιρειών εισαγωγής στο ΧΑΚ, αφού σε ένα μήνα, είκοσι μία εταιρείες που περίμεναν χρόνια να εισαχθούν στο ΧΑΚ απέσυραν τις αιτήσεις τους, ενώ άλλων 15 εταιρειών η αίτηση απερρίφθη από το Συμβούλιο, είναι το θέμα που κυριαρχεί στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Γυρίζουν την πλάτη στο ΧΑΚ» γράφει ότι το Συμβούλιο του ΧΑΚ απέρριψε εισήγηση του προέδρου, Παύλου Σαββίδη, για να δοθεί παράταση τριών έως έξη μηνών, σε όσες εταιρείες ήταν στον κατάλογο αναμονής για εξέταση της αίτησης τους για εισαγωγή των τίτλων τους στο χρηματιστήριο. Ο κ. Σαββίδης αιτιολογώντας την εισήγησή του, ανέφερε ότι οι εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω πορεία των εταιρειών αυτών, αλλά και στην προσπάθεια για εισαγωγή των τίτλων τους στο ΧΑΚ, ενώ παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι ο Θεσμός του χρηματιστηρίου, θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τα δεδομένα της εποχής, αφού το ΧΑΚ έχει ανάγκη από καλές εταιρείες. Από την πλευρά τους, τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, επέμειναν ότι η κοινοτική νομοθεσία δεν επιτρέπει την παραχώρηση παράτασης σε εταιρείες που βρίσκονται σε σειρά αναμονής. Η στάση του Συμβουλίου, προκάλεσε σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «τριγμούς» στις σχέσεις των μελών με τον πρόεδρο του Συμβουλίου.

Όπως εξάλλου, σημειώνει το ρεπορτάζ, με το «ξεκαθάρισμα» στον λεγόμενο κατάλογο αναμονής, η εξέταση μιας αίτησης για εισαγωγή των τίτλων προς διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ, μπορεί να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα 2 – 3 μηνών, κάτι άλλωστε που επιβεβαίωσε χθες στη Stockwatch, το μέλος του Συμβουλίου Άκης Κλεάνθους.

Αλλού, γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, επανέλαβε τη θέση για ασάφειες και γκρίζες ζώνες στα σχέδια λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» δίνει τη δική της ξεκάθαρη πολιτική ερμηνεία, για την συρρίκνωση του καταλόγου των υπό εισαγωγή εταιρειών στο ΧΑΚ. Υπό τον τίτλο «Η αβεβαιότητα κυρίως για λύση ισοπεδώνει την κίνηση στο ΧΑΚ» το ρεπορτάζ σταχυολογεί ως κύριους παράγοντες της κακής πορείας του γενικού δείκτη στο ΧΑΚ, την αβεβαιότητα που δημιουργείται από την αντιπαράθεση στο πολιτικό πεδίο σε σχέση με τη λύση ή όχι του εθνικού μας προβλήματος, την έντονη προεκλογική εκστρατεία και τους καθημερινούς διαξιφισμούς μεταξύ των υποψηφίων, αλλά και το ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Ιράκ, με τις αρνητικές συνέπειες που θα προκληθούν στην Κύπρο, κυρίως στον τουρισμό.

Αυτό αντικατοπτρίζεται, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους τους οποίους επικαλείται το σχετικό ρεπορτάζ, και από το γεγονός ότι μέσα σε ένα μήνα, είκοσι μία εταιρείες που περίμεναν χρόνια να εισαχθούν στο ΧΑΚ απέσυραν τις αιτήσεις τους, άλλων 15 εταιρειών η αίτηση απερρίφθη από το Συμβούλιο και επιμένουν πλέον για να εισέλθουν στο χρηματιστήριο μόνο 16 εταιρείες.

Αλλού, γράφει ότι βαίνει προς διευθέτηση η εργατική διαφορά στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Στη δίνη νέων φορο-επιβαρύνσεων» αναφέρεται στις φορολογικές αλλαγές που έχουν επέλθει από την 1η Ιανουαρίου 2003 στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που ψηφίστηκε από τη βουλή. Το ρεπορτάζ καταγράφει όλα τα γνωστά στοιχεία φόρων, αλλά και αντισταθμιστικών μέτρων και παροχών, όπως η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από το 13% στο 15%, οι αυξημένοι φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα, ο εταιρικός φόρος, ο φόρος παρακράτησης επί των μερισμάτων προς 15%, η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα, ενώ σε ειδικό πλαίσιο καταγράφονται οι κλίμακες φορολογίας για το φόρο εισοδήματος, φυσικών προσώπων.

Αλλού, γράφει ότι την προσεχή Παρασκευή θα γίνει η δημόσια ακρόαση για την νέα άδεια κινητής τηλεφωνίας.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.