You are here

Τύπος: "Τρίποντο Κληρίδη" στη Βουλή...

31/01/2002 09:15
Κυρίαρχο θέμα σε όλα τα ένθετα του οικονομικού Τύπου και σε ορισμένες περιπτώσεις στις πρώτες εξωτερικές σελίδες των εφημερίδων, η επί τρίωρο, κατάθεση του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη ενώπιον των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής.

Ανεξαίρετα, σε όλα τα ρεπορτάζ, επισημαίνεται με ιδιαίτερα θετικά σχόλια το γεγονός ότι ο Τάκης Κληρίδης, είχε μια εξαιρετικά προετοιμασμένη και εμπεριστατωμένη ομιλία, με σωρεία ντοκουμέντων, στοιχείων και πληροφοριών, με τις οποίες ανασκεύασε πολλές ανακρίβειες και ψευδείς ισχυρισμούς, που είχαν προβάλει ενώπιον των επιτροπών, άλλοι αρμόδιοι του χρηματιστηριακού θεσμού.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», υπό τον υπέρτιτλο «Δεν ήρθα εδώ ως κατηγορούμενος» αναφέρεται στην κατάθεση του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ενώπιον των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής. Στον υπότιτλο του ρεπορτάζ, προβάλλεται σχετική δήλωση του υπουργού με την οποία, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές είπε μεταξύ άλλων ότι, «σχεδόν χωρίς εξαίρεση, όσοι έχουν κληθεί ενώπιον σας κατέβαλαν προσπάθεια να μετακυλήσουν ευθύνες στις πλάτες άλλων».

Αλλού, γράφει ότι «τα βρήκαν A.L. Prochoice και Expresstock» και ότι η πρώτη υποβάλλει πρόταση για εξαγορά, της δεύτερης. Επίσης, προβάλλει δήλωση στελέχους της D.H. Cyprotels σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματα για το οικονομικό έτος, που έληξε τον Οκτώβρη του 2001, «είναι κάπως απογοητευτικά, αφού περιμέναμε μεγαλύτερα κέρδη».

Υπό τον υπέρτιτλο «τεκμηριωμένα στοιχεία Τάκη Κληρίδη», παρουσιάζει το ένθετο «οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή», την τρίωρη κατάθεση του υπουργού οικονομικών ενώπιον της Βουλής. Αξίζει να αναφερθεί, ότι το θέμα προβάλλεται και στην πρώτη εξωτερική της σελίδα, υπό τον τίτλο «τρίποντο Τάκη Κληρίδη στη Βουλή για το ΧΑΚ» και με υπότιτλο «με στοιχεία και αναφορές σε πρακτικά, αντέκρουσε τα όσα του καταλογίζονται».

Αλλού, μιλά για «κινητοποίηση χρηματιστών για την ατονία του ΧΑΚ» οι οποίοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «προσπαθούν να εξεύρουν λύσεις γι’ αλλαγή της αρνητικής ψυχολογίας». Γράφει επίσης, ότι η σημερινή μέρα είναι «κρίσιμη» για την ξυλουργική βιομηχανία, αφού οι δύο συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ αναμένεται να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις, ενώ νωρίτερα το πρωί ο Σύνδεσμος των Βιοτεχνών θα πραγματοποιήσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στο ένθετο της «Οικονομική» και υπό τον υπέρτιτλο «Τ.Κληρίδης: Κριτής ο λαός, ουδείς άλλος» προβάλλει επίσης, την κατάθεση του υπουργού Οικονομικών στην Βουλή. Στο σχετικό ρεπορτάζ, επισημαίνεται ότι σε μια ομιλία μαμούθ, ο κ. Κληρίδης ανέφερε στους βουλευτές ότι, «θα αναλάβω την πολιτική ευθύνη αν στοιχειοθετήσετε ότι επέλεξα λάθος άτομα» και ότι «δεν είχα καμία δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στο ΧΑΚ».

Αλλού γράφει, ότι θα κληθεί να καταθέσει στην επιτροπή Ελέγχου και η Τράπεζα Αναπτύξεως, ενώ προβάλλει και την προσφυγή της Crown Resorts Limited στο Ανώτατο Δικαστήριο για ακύρωση της απόφασης των Αρχών του ΧΑΚ, για απόρριψη της αίτησης της εταιρίας για εισδοχή της, στο ΧΑΚ.