You are here

Τύπος: Τρώει μισθούς ο πληθωρισμός

05/08/2022 06:07

Η ανοδική πορεία του πληθωρισμού κάθε μήνα, καθώς και οι αυξήσεις-φωτιά στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Τρώει μισθούς ο πληθωρισμός»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αύξηση του πληθωρισμού κάθε μήνα που καταγράφει συνεχή ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Ιούλιο ο πληθωρισμός έφθασε στο 10,9% σημειώνοντας ρεκόρ 41ετίας, καθώς το Δεκέμβριο του 1981 άγγιξε το 10,3%. Τον περασμένο Ιούνιο η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού ήταν 9,6%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε €1.000 η πραγματική αγοραστική αξία έχει μειωθεί στα €891 τον Ιούλιο, με απώλεια €109, ενώ για μισθούς €2.000 η πραγματική αξία είναι €1.891, με αποτέλεσμα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις βασικές τους υποχρεώσεις.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με μικρή καθυστέρηση θα δοθεί τελικά η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για καταβολή του επιδόματος ανεργίας, καθώς αναμένεται να είναι στη διάθεση του κοινού στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ποια προϊόντα σπάνε ρεκόρ στις ανατιμήσεις
  • Ψάχνουν ακόμα τα υπερκέρδη
  • Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι κυβερνητικές εξετάσεις
  • Τρέχει η διαδικασία της ΕΕ για ΦΠΑ οικιών

Πολίτης

 «Λογαριασμοί που καίνε και… όποιος αντέξει»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι αυξήσεις-φωτιά στους λογαριασμούς της ΑΗΚ που δεν έχουν τέλος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την ΑΗΚ, η άνοδος στην τιμή του ρεύματος συγκριτικά με το προηγούμενο δίμηνο είναι της τάξεως του 22%. Να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή γίνεται ενώ την ίδια ώρα έχουν δοθεί ελαφρύνσεις προς τους καταναλωτές, οι οποίες όπως δείχνουν τα στοιχεία δεν είναι επαρκείς για να συγκρατήσουν το τσουνάμι της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα και όχι μόνο. Με βάση πληροφορίες της εφημερίδας, το 70% της ανόδου στους τελικούς λογαριασμούς της ΑΗΚ προέρχεται από τη μεταβολή στην τιμή του πετρελαίου και στις αυξήσεις για αγορά δικαιωμάτων θερμοκηπιακών ρύπων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τη δημιουργία μιας δικοινοτικής μονάδας ηλιακής ενέργειας η οποία θα είναι σε θέση να συνεισφέρει στις ενεργειακές ανάγκες και των δυο κοινοτήτων προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο μικροσκόπιο για υπερκέρδη – Παραγωγοί ΑΠΕ
  • Έσοδα ρεκόρ ύψους 126 εκατ. δολαρίων για τη Nexters

Χαραυγή

 «Εκτόξευση του πληθωρισμού στο 11%»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η εκτόξευση του πληθωρισμού τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Ιούλιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό 10,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σημειώνεται μάλιστα ότι οι αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και τα πετρελαιοειδή έφθασαν στο 61,7% και 44,1% αντίστοιχα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκεται πέραν του 50% των εργαζομένων με χαμηλή ένταση εργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΣΤΕΚ: Προτάσεις για μείωση του κόστους της ενέργειας στα ξενοδοχεία
  • Το ΑΚΕΛ εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση για φορολόγηση υπερκερδών

Αλήθεια

 «Ανακάλυψαν μεγάλο κοίτασμα στο τεμάχιο 6»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που φαίνεται ότι ανακάλυψε η κοινοπραξία ΕΝΙ/Total στο θαλάσσιο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι υπάρχουν και θετικές ενδείξεις για δεύτερη στήλη φυσικού αερίου δίπλα από τον εντοπισμό του νέου κοιτάσματος.

«’Δεν τα πηγαίνουμε καθόλου άσχημα’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η τουριστική κίνηση που έχει φθάσει μέχρι στιγμής στο 75% του 2019. Ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος δήλωσε χθες ότι δεν τα πηγαίνουμε καθόλου άσχημα και ότι υπάρχει αποτέλεσμα στη δουλειά των τελευταίων τριών ετών και τις προσπάθειες να έχουμε καινούργιες αγορές. Ανέφερε ότι υπάρχουν στο νησί περισσότεροι τουρίστες από άλλες αγορές όπως τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι με τον κρατικό προϋπολογισμό να προνοεί ποσό ύψους €3 δισ. για δαπάνες προσωπικού, η Κύπρος βρίσκεται στις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης με τις μεγαλύτερες δαπάνες για μισθούς ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πέραν του ενός εκατ. η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο
  • Έχουμε το 5ο ψηλότερο στεγαστικό επιτόκιο
  • Έκρηξη πληθωρισμού στο 10,9% τον Ιούλιο
  • Στις 31 Αυγούστου η έκτακτη γενική συνέλευση – Ελληνική Τράπεζα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΣΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟ 6 – Αναμένονται ανακοινώσεις των εταιρειών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α»

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΝ ΑΝΑΓΚΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ… «ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ» – Σύσσωμη παρουσία αστυνομίας σε κηδεία που διοργανώθηκε από γραφείο τελετών, που τα ίδια τα μέλη της δύναμης κατήγγειλαν ως παράνομο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΡΩΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – Ακούμπησε το 11% και προκαλεί απόγνωση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΦΕΥΓΟΥΝ… ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΥΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΣΥ – Στην πολεμική κατά του ΓεΣΥ πρωτοστατούν οι υπ. υγείας και οικονομικών με πλήρη στήριξη Αναστασιάδη