You are here

Τύπος: Τρομάζει κυβέρνηση, ΚΤ, τράπεζες το πάγωμα εκποιήσεων

20/10/2020 07:00

Η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου συζητήθηκαν πέντε προτάσεις νόμου για αναστολή των εκποιήσεων, καθώς και η διαδικασία για παραπομπή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Τρομάζει κυβέρνηση, ΚΤ, τράπεζες το πάγωμα εκποιήσεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου συζητήθηκαν οι πέντε προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και του ΕΛΑΜ για αναστολή των εκποιήσεων. Όπως αναφέρεται, το ΑΚΕΛ χθες αναθεώρησε την πρόταση του, ώστε να είναι πιο στοχευμένη. Συγκεκριμένα, προτείνει αναστολή των εκποιήσεων για κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ. και για μικρές επιχειρήσεις με κάτω από 10 εργαζόμενους και με κύκλο εργασιών μέχρι €2 εκ. τον χρόνο. Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησαν ότι νέες κεφαλαιακές ανάγκες ενδεχομένως να προκύψουν για τις τράπεζες, σε περίπτωση που επεκταθεί το πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με την επέκταση των σχεδίων στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ώστε να αποφύγει το καθολικό λουκέτο των ξενοδοχειακών μονάδων κατά τη χειμερινή περίοδο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μέχρι τον Απρίλιο με δόσεις οι οφειλές €300 εκ. στον ΦΠΑ
  • Κλείνουν παράθυρα για μειωμένο ΦΠΑ 5%
  • Επείγει η μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας
  • Πώς διαχειρίζονται τα κρούσματα οι εταιρείες

Πολίτης

 «Δύο στρατόπεδα για αναστολή εκποιήσεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου ξεκίνησε η επεξεργασία της δέσμης πέντε προτάσεων νόμου κομμάτων για το πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Όπως σημειώνεται, τα κόμματα έχουν τις ψήφους για να νομοθετήσουν την αναστολή των εκποιήσεων. Ωστόσο χθες εκπρόσωποι της ΚΤ, του ΥΠΟΙΚ και των ίδιων των τραπεζών επανέλαβαν ότι η αναστολή των εκποιήσεων θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που πιθανό θα λύσει και θα στείλει ένα λάθος μήνυμα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, δηλαδή στις εποπτικές αρχές και στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Ρωσία υποστηρίζει σιωπηρά την τουρκική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να αποτρέψει την αξιοποίηση επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χαραυγή

 «Στο εδώλιο η Κύπρος για χρυσά διαβατήρια»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι τα προγράμματα απόδοσης υπηκοότητας της Κύπρου και της Μάλτας τα οποία συζήτησε χθες το κολέγιο των επιτρόπων. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η εκκίνηση της «διαδικασίας επί παραβάσει» εναντίον της Κύπρου, που είναι το πρώτο στάδιο για παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Δανειολήπτες σέρνονται σε εξώσεις και αναγκάζονται να δώσουν τα κλειδιά»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου συζητήθηκαν πέντε προτάσεις νόμου για αναστολή των εκποιήσεων. Εκπρόσωποι του συνδέσμου δανειοληπτών κατήγγειλαν ότι δανειολήπτες σέρνονται σε εξώσεις και πολλοί αναγκάζονται να παραδώσουν στις τράπεζες τα κλειδιά της κατοικίας τους, απευθύνοντας έκκληση προς την κυβέρνηση και τα κόμματα για ψήφιση το ταχύτερο δυνατό της πρότασης του ΑΚΕΛ για αναστολή των εκποιήσεων, για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις για οφειλές €300 εκ. σε ΦΠΑ
  • Μειωμένος κατά 83,4% οι αφίξεις τουριστών
  • Μείωση 80,3% στα ταξίδια κατοίκων Κύπρου
  • Συνεχίζεται το κόλπο με τον ΦΠΑ στα χρυσά διαβατήρια

Αλήθεια

 «Πλεόνασμα €57,8 εκ. για το 2019»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το πλεόνασμα της τάξης των €57,8 εκ. που κατέγραψε για το 2019 το ταμείο συντάξεως του προσωπικού της Cyta. H πρόεδρος του οργανισμού και πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του ταμείου Ρένα Ρουβιθά Πάνου, μιλώντας στην 6 ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ταμείου συντάξεων, έκανε λόγο για μια συνετή επενδυτική πολιτική, με την οποία εδραιώνεται όλο και περισσότερο η βιωσιμότητα του ταμείου συντάξεων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών ήταν μειωμένες κατά 83,4% σε ετήσια βάση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ρυθμίσεις για καταβολή δόσεων ΦΠΑ
  • Αρνητικοί ΥΠΟΙΚ και ΚΤ για παράταση παγοποίησης εκποιήσεων
  • Μείωση στις τιμές υλικών – Κατασκευές

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ – Για την πολιτική που θα ακολουθήσουν Ερντογάν – Τατάρ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΜΕΛΕΙΑ «ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ» ΤΥΦΛΩΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ – Ακόμα τέσσερα άτομα δίνουν μάχη για να περισώσουν μέρος της όρασης τους

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΛΕΙΝΕΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ο ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ – Έτοιμες οι προσκλήσεις του γενικού γραμματέα για διαδικαστική συνάντηση εντός Νοεμβρίου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΧΡΥΣΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ