You are here

Τύπος: «Βάλτε τέλος στο φαγοπότι»

19/02/2021 06:36

Η χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό, τα σχέδια για την ολοκλήρωση των μαρίνων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου που συνεχίζουν απρόσκοπτα παρά τα προβλήματα που επέφερε η πανδημία, καθώς και οι ενδεχόμενες αστικές ευθύνες του Χάρη Γεωργιάδη για τον Συνεργατισμό, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «’Βάλτε τέλος στο φαγοπότι’»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό. Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Γιώργος Αρέστη υποστήριξε ότι «γίνεται μεγάλο φαγοπότι εις βάρος των πολιτών, κάποιοι θησαυρίζουν και γίνονται εκατομμυριούχοι». Μάλιστα, κάλεσε τη βουλή να συζητήσει τις διαδικασίες που ακολουθεί η Altamira. Όπως είπε, ο κόσμος υποφέρει, προσθέτοντας πως «θα πιάσουν τα δάνεια του κόσμου και να τα πάρουν στην Ισπανία». Ανέφερε ότι ακίνητα αξίας €100 χιλ. εκτιμήθηκαν €20 χιλ. λόγω της αδυναμίας του ιδιοκτήτη και χρεωκοπημένου δανειζόμενου να προχωρήσει σε δική του εκτίμηση.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι κίνηση στα τραπεζικά καταστήματα και εκταμίευση μέρους των ρευστών αποθεμάτων δημιουργούν νεαρά ζευγάρια που θέλουν να εξασφαλίσουν στεγαστικό δάνειο και να επωφεληθούν από το μέτρο της κυβέρνησης για επιδότηση επιτοκίου μέχρι €300 χιλ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Για το θεαθήναι οι έλεγχοι αιτητών που ζητούσαν από ΜΟΚΑΣ
  • Μας ταλαιπωρούν οι καταχρηστικές ρήτρες σε πωλήσεις ακινήτων
  • Υπό έλεγχο ντιβέλοπερς που σχετίζονται με το ΚΕΠ
  • Εμπόδια στο deal Astrobank και Εθνικής

Πολίτης

 «Σε τροχιά υλοποίησης, παρά την πανδημία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα σχέδια για την ολοκλήρωση των μαρίνων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου που συνεχίζουν απρόσκοπτα παρά τα προβλήματα που επέφερε η πανδημία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Μ.Μ. Makronisos Marina Ltd Σταύρος Καραμοντάνη, ανέφερε στην εφημερίδα πως από την 1η Ιουνίου η μαρίνα άνοιξε κανονικά και υποδέχεται σκάφη όλων των ειδών, ενώ υπέδειξε πως αναπόφευκτα η κρίση της πανδημίας οδήγησε σε αναπροσαρμογές και αναθεώρηση των στρατηγικών πλάνων της εταιρείας. Ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν υπήρχε αποκλειστική εξάρτηση από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Από την πλευρά του ο διευθύνοντας σύμβουλος της Maritime Holdings Ltd, Ανθούλης Κουντουρή υπέδειξε πως η πανδημία οδήγησε σε καθυστερήσεις των διαδικασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η προσπάθεια είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Κύπρο να εξασφαλίσει επαρκή και αποτελεσματικά μέσα για την προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές ρήτρες.

Χαραυγή

 «Παραγραφή ευθυνών Χάρη και άλλων για τον Συνεργατισμό»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» η Χαραυγή γράφει ότι προς παραγραφή οδεύουν οι ενδεχόμενες αστικές ευθύνες του Χάρη Γεωργιάδη για τον Συνεργατισμό, παρά το γεγονός ότι το πόρισμα της επιτροπής Αρέστη τον κατονομάζει ως τον «μεγάλο υπεύθυνο». Όπως αποκάλυψε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ελέγχου, σε συνάντηση του με εκπροσώπους των ανακριτικών αρχών επεσήμανε στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στο πόρισμα Αρέστη, με βάση τα οποία πρέπει να διερευνηθούν αστικές ευθύνες εναντίον του Χάρη Γεωργιάδη.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κομισιόν έστειλε αυστηρή επιστολή στην Κύπρο για τέσσερα ζητήματα στα οποία, είτε έγιναν ματσαράγκες κατά τη μεταφορά των οδηγιών της ΕΕ στο κυπριακό δίκαιο, είτε έχει παρέλθει η προθεσμία για τη μεταφορά τους.

Αλήθεια

 «Τουρίστες θα δούμε από Ιούνιο και μετά»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι χθεσινές δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρου Ρουσουνίδη στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση. Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, στον ορθό προγραμματισμό και στην αξιοπιστία των κρατικών μηχανισμών είναι οι λέξεις κλειδιά που θα μας βοηθήσουν να πείσουμε τους tours operators να προτιμήσουν το νησί μας.  Εκτιμά ότι ουσιαστική τουριστική κίνηση θα δούμε από τα τέλη Ιουνίου και εντεύθεν. 

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η επιτροπή οικονομικών της βουλής καλείται τη Δευτέρα να εξετάσει σωρεία αιτημάτων για την αποδέσμευση κονδυλίων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Απάντηση για τα οργανωμένα ταξίδια – Υπουργείο εμπορίου
  • Αυξήσεις για 24 εκατ. εργαζόμενους με επαρκείς ελάχιστους μισθούς – Ευρωπαϊκά Συνδικάτα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ – Ανησυχία από τη νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο «Πάρκο Κολοκάση»

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

O ΑΙΑΝΤΑΣ… ΕΓΙΝΕ ΑΡΝΑΚΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ – Σχεδιασμός για ν’ αποφευχθεί η ένταση, με τη διακριτική παρουσία αστυνομικών στην αυριανή εκδήλωση

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

«ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ» – Αρέστη για Συνεργατισμό: Κάποιοι θησαυρίζουν και γίνονται εκατομμυριούχοι κι ο κόσμος υποφέρει

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ