You are here

Τύπος: Βαρίδι στα ΜΕΔ

22/01/2018 07:18

Τα στοιχεία της ΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η σημερινή ατζέντα τoυ Eurogroup και οι δεκαέξι φορολογικές ελαφρύνσεις που βοήθησαν στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Υποχώρησαν αλλά παραμένουν βαρίδι»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα στοιχεία της ΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσιάστηκε σε συνέδριο την προηγούμενη βδομάδα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι λιγότερα κατά €5,85 δισ. από το 2014 μέχρι το τέλος εννιαμήνου 2017 αλλά οι αναδιαρθρώσεις έχουν χάσει από τη δυναμική που ανέπτυξαν το 2015.Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αναδιαρθρώσεις στο εννιάμηνο του 2017 ήταν €12,37 δισ. σε σχέση με €13,43 δισ. το 2016, €14,15 δισ. το 2015 και €12,86 δισ. το 2014.  Τα προβληματικά δάνεια από €27,32 δισ. το 2014 υποχώρησαν στα €26,66 δισ. το 2015, στα €23,81 δισ. το 2014 και €21,47 δισ. το εννιάμηνο του 2017. 

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να «διαβάσουν» το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών καθώς οι ανακοινώσεις τους συμπίπτουν με τον δεύτερο γύρο των εκλογών και στη συνέχεια με την ανάδειξη του προέδρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πολιτικές ΕΚΤ για μερίσματα τραπεζών
  • Από τον σκληρό πυρήνα του βορρά ο διάδοχος του Ντράγκι
  • Ελκυστικά γίνονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης
  • Νωρίτερα το σήμα για ποσοτική χαλάρωση

Πολίτης

 «Η ατζέντα του Eurogroup»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η σημερινή ατζέντα τoυ Eurogroup.  Όπως αναφέρεται, τα βασικά θέματα θα αποτελέσουν ο διορισμός νέου επικεφαλής του EWG, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, η επιτήρησης της Πορτογαλίας και οι συστάσεις για τα δημόσια οικονομικά στην Ευρωζώνη. Αναλυτικά, μεταξύ άλλων η ευρωομάδα θα διορίσει στο πόστο του τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του προπαρασκευαστικού οργάνου της, την ομάδα εργασίας της ευρωομάδας και ο Hans Vijlbrief θα διαδεχθεί επίσημα τον Thomas Wieser, ο οποίος έχει προεδρεύσει της ομάδας από τον Ιανουάριο του 2012.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα της PwC, οι ετήσιες δαπάνες 1000 κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως για έρευνα και ανάπτυξη ξεπέρασαν φέτος τα $700 χιλ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Business class προς Αθήνα – Cobalt Air
  • Λιγότερη λιτότητα – DIW Βερολίνου
  • Ψάχνουν ευκαιρίες για συγχωνεύσεις – εξαγορές

Αλήθεια

«Έτσι κερδίσαμε το στοίχημα της ανάκαμψης»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι δεκαέξι φορολογικές ελαφρύνσεις που βοήθησαν στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε μια σειρά 16 γενναίων φορολογικών μεταρρυθμίσεων που όχι μόνο βοήθησαν στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και ενίσχυσαν την οικονομική ευρωστία των πολιτών αλλά συνεισέφεραν στην αύξηση των οικονομικών εσόδων το κράτους. Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9% το 2017 σε σχέση με το 2016.  Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε η έκτακτη εισφορά επί των μισθών που είχε επιβληθεί από το 2011.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η αρχή λιμένων το τελευταίο διάστημα καταβάλλει αρκετές  προσπάθειες για αναβάθμιση του λιμανιού του Λατσιού, έτσι ώστε να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και υγείας.

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ – Ξεκινά σήμερα η πιο καθοριστική εβδομάδα που θα ξεκαθαρίσει ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο: Μαλάς ή Παπαδόπουλος

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ – Με ποια στόχευση πάνε στην τηλεμαχία οι πέντε διεκδικητές της προεδρίας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΝΩΠΙΟΣ ΕΝΩΠΙΩ  ΟΙ ΠΕΝΤΕ – Ντιμπέιτ: Μάχη εντυπώσεων από τους πέντε διεκδικητές της προεδρίας της Δημοκρατίας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ