You are here

Τύπος: Βέτο από ΕΕ απομακρύνει τα €85 εκατ.

18/05/2022 06:30

Η σοβαρή εμπλοκή στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης των €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι λύσεις που ψάχνουν κυβέρνηση και φορείς της αγοράς για ανακοπή της ακρίβειας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Βέτο από ΕΕ απομακρύνει τα €85 εκατ.»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η σοβαρή εμπλοκή στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης των €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ορόσημο το οποίο έπρεπε να υλοποιηθεί τέλος του 2021 και αφορά τα δύο νομοσχέδια που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου διαχείρισης των ΜΕΔ και καθορίζουν της αδειοδότηση και τη λειτουργία εταιρειών διαχείρισης δανείων. Αγκάθι στην έγκριση των νομοσχεδίων αποτελεί τροπολογία με την οποία απαγορεύεται η πρόσβαση των εταιρειών διαχείρισης δανείων στα δεδομένα των εγγυητών. Η τροπολογία στάλθηκε στην Κομισιόν, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί πως αυτή εκφεύγει του στόχου για μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι βρέθηκε η φόρμουλα για μείωση του προστίμου που επιβάλλεται στις εταιρείες οι οποίες δεν υποβάλλουν τις οικονομικές τους καταστάσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κύπριοι και Ελλαδίτες περιμένουν μια σύνταξη για χρόνια
  • Μπήκαν τα εμβάσματα, ελαφρώς αυξημένα
  • Λεφτά από έσοδα ρύπων σε κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας
  • Το σοκ τιμών από το ’60

Πολίτης

 «Ψάχνουν λύσεις στο τσουνάμι της ακρίβειας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι λύσεις που ψάχνουν κυβέρνηση και φορείς της αγοράς για ανακοπή της ακρίβειας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ανάμεσα στα μέτρα που προτείνουν επιχειρηματικοί φορείς είναι η επέκταση των υφιστάμενων μέτρων για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό για οικιακή χρήση, αλλά και του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, η εργοδοτική πλευρά προτείνει την έκπτωση στην τιμή των καυσίμων ανά λίτρο. Υπενθυμίζεται πως την προσεχή Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, ώστε να αποφασιστούν μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι στην επιτάχυνση της υιοθέτησης των υπηρεσιών cloud σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών πληροφορικής της δημόσιας διοίκησης στοχεύει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες ο υφυπουργός έρευνας, καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος και ο director of Europe Public Sector της Amazon Web Services Κάμερον Μπρουκς.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανάπτυξη 5,6% το πρώτο τρίμηνο – Στατιστική Υπηρεσία
  • Παραμένει το αδιέξοδο για την πρώτη δόση

Χαραυγή

 «Διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση για μέτρα πληθωρισμού»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η διάσταση απόψεων που υπάρχει στην κυβέρνηση για τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για τον πληθωρισμό ενόψει της σύσκεψης η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, τόσο για την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούν τα μέτρα, όσο και για την έκταση και τη διάρκεια που θα πρέπει να πάρουν.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το υπουργείο οικονομικών δεν προτίθεται να εκπονήσει σχέδιο για στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δημοσιονομικά περιθώρια και πλεόνασμα λιτότητας
  • Υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη το 2015 και ακόμη περιμένουν να εξεταστεί

Αλήθεια

 «35 ευρώ για πρόγευμα, γεύμα, δείπνο»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χθες ευτυχώς που υπάρχει η ΑΤΑ αναφερόμενος στην ακρίβεια των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών και παραδεχόμενος ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Προφανώς ο πρόεδρος μιλούσε για τους πολίτες που έχουν την πολυτέλεια της ΑΤΑ, διότι μεγάλη μερίδα εργαζομένων δυστυχώς δεν απολαμβάνει αυτή την ευλογία. Με αφορμή τη δήλωση του Ν. Αναστασιάδη ότι η κάθε μέρα θα γίνεται δυσκολότερη, η εφημερίδα ετοίμασε μενού για 4μελή οικογένεια με τα απολύτως βασικά, για το τραπέζι της σύσκεψης την ερχόμενη Παρασκευή.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξεύρεσης εργατικού δυναμικού και την ακρίβεια τόσο στα τέλη του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και των ειδών πρώτης ανάγκης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υπηρεσία καταναλωτή: Πρόστιμο €30 χιλ. για αθέμιτες πρακτικές
  • Τρ. Κύπρου: Δεκαπέντε ψηφίσματα ενώπιον των μετόχων

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΕΙΖΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ – Με μικρότερης έκτασης λογοκλοπή, σε άλλες χώρες πολιτικοί έχουν αποσυρθεί

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΠΩΣ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – Ιστορική ομιλία Κ. Μητσοτάκη στη βουλή των ΗΠΑ με αναφορές στο κυπριακό

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

5.714% ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΚΑΙΝΗ – Σοκάρουν τα στοιχεία της ΥΚΑΝ για τις κατασχέσεις ναρκωτικών του πρώτου τετραμήνου φέτος

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΟΙ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ… ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ – «Έχουν επιπλέον μπει στο χώρο της καταστροφής και του αφανισμού»