You are here

Τύπος: Βγαίνουν νωρίς σε σύνταξη

13/03/2019 07:43

Τα στοιχεία του υπουργείου εργασίας που αφορούν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για τους υψηλά αμειβόμενους τραπεζίτες και η συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στο Euronews, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Νωρίς θέλουν να βγαίνουν στη σύνταξη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα στοιχεία του υπουργείου εργασίας που αφορούν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, όλο και περισσότεροι κύπριοι δεν φθάνου στην ηλικία των 65 που είναι η κανονική αφυπηρέτηση, αλλά κάνουν χρήση της πρόωρης σύνταξης. Έξις στους δέκα επιλέγουν να εγκαταλείψουν νωρίτερα την εργασίας τους, δηλαδή περίπου το 60-65% των δικαιούχων της θεσμοθετημένης σύνταξης επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 63. Σημειώνεται ότι η ετήσια δαπάνη συντάξεων ανήλθε σε €1 δισ. για το 2016.       

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι χθες τα μέλη της επιτροπής οικονομικών, με συνοπτικές διαδικασίες ενέκριναν το αίτημα του υπουργικού και συναίνεσαν στο ξεπάγωμα συνολικά 495 θέσεων πρώτου διορισμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέες ισορροπίες μεταξύ νέων και παλιών μετόχων στην Ελληνική
  • Το Amara δεν θα μπει στο χρηματιστήριο
  • Δεύτερη ευκαιρία – Στον χρηματοοικονομικό επίτροπο όσοι απορρίφθηκαν από το Εστία
  • Οκτώ τραπεζίτες στην Κύπρο με αμοιβή πέραν από €1 εκ.

Πολίτης

 «Πανευρωπαϊκή η φυγή»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η σημαντική μείωση στις ξένες καταθέσεις σε πολλές χώρες της ευρωζώνης. Τηλεγράφημα του Reuters συνδέει ευθέως τη μείωση των ξένων καταθέσεων με τα σκάνδαλα για ξέπλυμα χρήματος που πλήττουν το τελευταίο διάστημα τις ευρωπαϊκές τράπεζες υποστηρίζοντας περαιτέρω πως η μεγάλη συγκέντρωση ξένων καταθέσεων ήταν κοινό χαρακτηριστικό των τραπεζών που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, οι ξένες καταθέσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων στις τράπεζες της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 12% στο €1,1 τρισ. τους τελευταίους έξι μήνες του 2018 και εμφανίζονται λιγότερες κατά €150 δισ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, κατά ένα άτομο μειώθηκαν το 2017 οι τραπεζίτες στην Κύπρο με απολαβές πέραν του €1 εκ. τον χρόνο και περιορίστηκαν στους οκτώ σε σχέση με εννιά το 2016.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ταμείο αλληλεγγύης την Παρασκευή
  • Νέα αύξηση στο δημόσιο – Εργατικό δυναμικό
  • «Δεν ήταν αρνητικό το deal για τον Συνεργατισμό» - Δύσκολες αλλά ωφέλιμες οι αποφάσεις που λήφθηκαν επιμένει ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης»
  •  Πρόοδος και προκλήσεις -  Παραμένουν αδυναμίες στην ελληνική οικονομία, σημειώνει το ΔΝΤ

Χαραυγή

 «Ζητά και τα ρέστα ο Χάρης για τον Συνεργατισμό»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στο Euronews.  Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο λόγος που η απόφαση για κλείσιμο του Συνεργατισμού δεν λήφθηκε πριν 2-3 χρόνια είναι επειδή τότε δεν υπήρχε κυπριακή τράπεζα η οποία να είναι σε θέση να απορροφήσει το χαρτοφυλάκιο του και ούτε μπορούσαν να βρεθούν σοβαροί επενδυτές, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις καταγγελίες για προσχεδιασμένο έγκλημα.

«Οκτώ μεγαλοτραπεζίτες στην Κύπρο με αμοιβές μέχρι €3-4 εκ. τον χρόνο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για τις αμοιβές των τραπεζιτών. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΑΤ, το 2017 οι οκτώ μεγαλοτραπεζίτες έλαβαν συνολικά €16,5 εκ. Συγκεκριμένα έλαβαν σταθερές αμοιβές ύψους €11,6 εκ. και μεταβαλλόμενες αμοιβές ύψους €5 εκ. Δηλαδή πήραν κατά μέσο όρο από 2,2 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προς ιδιωτικοποίηση οδεύει και το λιμάνι στο Βασιλικό
  • Υπερχρεώσεις σε δάνεια της ΣΚΤ που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική
  • Δημόσιο: Ένας στους τρεις σε καθεστώς έκτακτου
  • Εισηγήσεις ΑΚΕΛ και συζήτηση το πορίσματος για τη ΣΚΤ στην ολομέλεια της βουλής

Αλήθεια

 «Έρευνα φωτιά για τα δάνεια των πολιτικών»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι η έρευνα που ξεκινά η ελεγκτική υπηρεσία για δάνεια που δόθηκαν σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Όπως αναφέρεται, ο Συνεργατισμός σύμφωνα με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, έδωσε και αυτός δάνεια σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αρκετά από τα οποία δεν εξυπηρετούνται.  Χθες η ελεγκτική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τα δάνεια αυτά.  Πώς χορηγήθηκαν, αν ήταν ευνοιοκρατικά, αν κάποια διαγράφηκαν και γιατί.

 «Αυξημένο κατά 0,9% το εργατικό δυναμικό»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το εργατικό δυναμικό τον Φεβρουάριο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά 460 άτομα αυξήθηκε το εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, φθάνοντας τα 52.009 άτομα. Στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση κατά 566 άτομα, στους 35,118 από 35.684.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • €2,5 εκ. ως αντιστάθμισμα των διαφημίσεων – Προϋπολογισμός ΡΙΚ
  • Στην ολομέλεια η απόφαση για την αναπομπή – Ασφαλιστικές εργασίες
  • Καινοτόμες δραστηριότητες από το 37% - Κυπριακές επιχειρήσεις
  • Σειρά επαφών με κόμματα για εκποιήσεις – ΣΥΠΡΟΔΑΤ

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ – Η ελεγκτική υπηρεσία μπαίνει στον Συνεργατισμό

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ– ΕΔΕΚ και Θεοχάρους ζητούν εξηγήσεις από ΕΛΑΜ με σιγή ιχθύος των υπολοίπων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΚΤΟΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ – Ο Τσαβούσογλου έθεσε το τουρκικό πλαίσιο για κυπριακό ενώπιον της Λουτ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ Ο ΧΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ