You are here

Τύπος: Βόμβα €665 εκ.

05/10/2018 07:13

Το μεγάλο πρόβλημα των ελλειμμάτων στα ταμεία συντάξεων ημικρατικών οργανισμών και δήμων, οι χθεσινές αποκαλύψεις του μέλους της ερευνητικής επιτροπής Γιώργου Γεωργίου καθώς και η χθεσινή κατάθεση προϊστάμενου της μονάδας της διαχείρισης συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή πιστωτικών ιδρυμάτων Διονύση Διονυσίου, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Βόμβα €665 εκατομμυρίων»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το μεγάλο πρόβλημα των ελλειμμάτων στα ταμεία συντάξεων ημικρατικών οργανισμών και δήμων. Όπως αναφέρεται, πέντε ημικρατικοί οργανισμοί από τους οποίους τρεις μεγάλοι, αλλά και αρκετοί δήμοι, έχουν συσσωρευμένα ελλείμματα στα ταμεία συντάξεων ύψους €665 εκ. Σύμφωνα με την έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων, μεταξύ άλλων, η μαύρη τρύπα στο ταμείο συντάξεων της Cyta είναι στα €134 εκ., της ΑΗΚ στα €234 εκ., του ΡΙΚ στα €130 εκ. και στο ταμείο συντάξεων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα €144 εκ. Σε περίπτωση  που οι οργανισμοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν, το κράτος θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα, γεγονός που θα οδηγήσει σε εκτροπή στα δημόσια οικονομικά.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με την έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων 2018 που ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών, το χρέος του μη χρηματοοικονομικού ιδιωτικού τομέα έφθασε στο 250,8% του ΑΕΠ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, έχοντας σημειώσει πτώση από το 270,7% τον Σεπτέμβριο του 2016.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πρόσθετες αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις γης
  • Ήξεραν όλοι εκτός από το υπ. οικονομικών; - Στρίμωξαν Διονυσίου τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό
  • Κάτω από 1% τα επιτόκια
  • ΔΕΕ: Κατοχυρωμένη η άδεια μετ’ αποδοχών

Πολίτης

 «Στενό μαρκάρισμα επιτροπής»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι χθεσινές αποκαλύψεις του μέλους της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού Γιώργου Γεωργίου. Όπως αναφέρεται, ο κ. Γεωργίου επικαλούμενος σχετικό σημείωμα που έχει στην κατοχή της επιτροπή, αποκάλυψε ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το 2017 για την αποκρατικοποίηση της ΣΚΤ, ο ευρωπαίος επόπτης και η ΚΤ εξέφρασαν ερωτηματικά για το πλαίσιο πολιτικής που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση καθώς θεωρούσαν τον Συνεργατισμό μη βιώσιμο και ότι θα χρειάζονταν νέα κεφάλαια. Μάλιστα έγινε η προτροπή να παραχωρηθεί ο Συνεργατισμός σε ιδιώτη, ακόμη και με ένα ευρώ προκειμένου ο επενδυτής να βάλει τα κεφάλαια που απαιτούνταν.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τους σχεδιασμούς για πώληση του ξενοδοχείου Hilton στη Λευκωσία φαίνεται να έβαλε προς η MIG.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εργαλεία 1bank B2B APIs για επιχειρήσεις – Τράπεζα Κύπρου
  • Τελειώνει με τις τράπεζες η ΕΚΚ
  • Ψάχνουν λύση για ΜΕΔ – Επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Τρίτο αρνητικό σερί – ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Η διαχείριση των ΜΕΔ είναι ο κυριότερος λόγος κατάρρευσης της Συνεργατικής»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή κατάθεση προϊστάμενου της μονάδας διαχείρισης συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή πιστωτικών ιδρυμάτων Διονύση Διονυσίου, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.  Ο κ. Διονυσίου ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η εκροή καταθέσεων είναι οι κύριοι λόγοι της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, παρ’ όλα αυτά ίσως να εγείρεται θέμα και για τον μεγαλομέτοχο που είναι το κράτος.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Αύγουστο του 2018 τα συνολικά δάνεια κατέγραψαν μείωση και έφθασαν στα €211,0 εκ. σε σύγκριση με €284,1 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τουρκικές απειλές για την αδειοδότηση στο οικόπεδο «7»
  • Το ΑΚΕΛ επαναφέρει το θέμα των εκποιήσεων στη βουλή
  • 1η δόση αποζημίωσης στους αποχωρήσαντες του Συνεργατισμού
  • Διοικητικά πρόστιμα ύψους €9,4 εκ. από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2017

Αλήθεια

 «60% φόροι, 40% κατανάλωση»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι οι αυξημένοι λογαριασμοί της ΑΗΚ κατά 20%.  Το θέμα απασχόλησε την επιτροπή ελέγχου της βουλής, όπου διαφάνηκε η παράνοια που επικρατεί στους βουλευτές στο θέμα των φορολογιών οι οποίες αγγίζουν το 60%. Δηλαδή, αν ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που καλείται κάποιος να πληρώσει είναι για παράδειγμα €100, τα €60 αποτελούν φορολογίες και τέλη και τα υπόλοιπα €40 είναι η αξία της κατανάλωσης.

«ΜΕΔ και εκροές κατέστρεψαν τον Συνεργατισμό»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή κατάθεση προϊστάμενου της μονάδας της διαχείρισης συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή πιστωτικών ιδρυμάτων Διονύση Διονυσίου, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.  Ο κ. Διονυσίου τόνισε ενώπιον της επιτροπής την άποψη ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η εκροή καταθέσεων ήταν οι κύριοι λόγοι της κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Ταυτόχρονα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναινούσε στην παραχώρηση των δωρεάν μετοχών έτσι ώστε να επιτευχθεί η εισαγωγή της τράπεζας στο χρηματιστήριο, αλλά η ΕΚΤ είχε τις αντιρρήσεις της.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνεχίζεται η πτωτική πορεία – Καταθετικά επιτόκια
  • Προς πώληση το Hilton Cyprus
  • Καθησυχάζει η ελληνική κυβέρνηση – Ελληνικές τράπεζες
  • Στη βουλή οι εκποιήσεις – Από το ΑΚΕΛ

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

60% ΦΟΡΟΙ, 40% ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ – Γιατί είναι φωτιά οι λογαριασμοί της ΑΗΚ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ για το κυπριακό – Τσουνάμι βλέπει ο Αβέρωφ, διχοτόμηση ο Άντρος

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΒΟΜΒΑ €665 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ – Μαύρες τρύπες στην οικονομία από ταμεία συντάξεων ημικρατικών οργανισμών και δήμων

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ