You are here

Τύπος: Βουλή: Φέρτε τις νέες εγγυήσεις να τελειώνουμε

02/09/2021 06:31

Το νέο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση της προσφυγής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας εναντίον του ελληνικού κράτους και τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Βουλή: Φέρτε τις νέες εγγυήσεις να τελειώνουμε»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το νέο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις. Η πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε στην εφημερίδα πως με το που η κυβέρνηση καταθέσει το νέο νομοσχέδιο στην επιτροπή, αυτή θα το εξετάσει. Όπως είπε, πρόκειται για ένα σημαντικό νομοθέτημα, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις κρατικές εγγυήσεις λήγει τέλος του χρόνου. Το κείμενο του νέου νομοσχεδίου βρίσκεται για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το €1 εκ. άγγιξαν τα κέρδη της Τρ. Κύπρου το πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι ζημιών €126 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε ρυθμούς ανάπτυξης 12,9% η οικονομία το β’ τρίμηνο του ’21
  • Αυξήθηκαν τα κρατικά έσοδα-έξοδα φέτος, μειώθηκε ελαφρώς το έλλειμμα
  • Ρύθμιση αλλά και τέλη διανυκτέρευσης για καταλύματα Airbnb
  • ΑΚΕΛ – Οικολόγοι κρατούν ψηλά το θέμα της ακρίβειας του ρεύματος

Πολίτης

 «Ακύρωση της απόφασης ζητά η Ελλάδα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση της προσφυγής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας εναντίον του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, με την ελληνική Δημοκρατία ωστόσο να θέτει θέμα ακύρωσης της απόφασης στις 16 Αυγούστου 2021. Υπενθυμίζεται ότι μεσούσης της ελληνικής κρίσης χρέους το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2011 αποφάσισε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων δημιουργώντας μεγάλες ζημιές στην πρώην Λαϊκή. Συνολικά από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων οι κυπριακές τράπεζες υπέστησαν ζημιές πέραν των €4 δισ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το έλλειμμα του ΑΕΠ μειώθηκε στο 3,1% την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021, σε σχέση με 3,3% την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα δύσκολα είναι πίσω – Τράπεζα Κύπρου
  • Νέα απόφαση απαγόρευσης για αποκάλυψη στοιχείων – Διερεύνηση εκροών καταθέσεων την κλειστή περίοδο του Μαρτίου 2013

Χαραυγή

 «Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη 1,2 εκ. ευρώ το εξάμηνο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η Τράπεζα ανακοίνωσε χθες κέρδη ύψους €1,2 εκ. για το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με ζημιές €129,1 εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Ο διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος Πανίκος Νικολάου, δήλωσε ότι η στρατηγική του συγκροτήματος αποδίδει αποτελέσματα, αφού το δεύτερο τρίμηνο η απόδοση του διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 επιβεβαιώθηκε στο 12,9% μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δημοσιονομικό έλλειμμα €684,9 εκ. για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου
  • Μείωση της ανεργίας

Αλήθεια

 «Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €1 εκατ.»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα κέρδη ύψους €1 εκατ. μετά τη φορολογία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος Πανίκος Νικολάου, δήλωσε ότι «η στρατηγική μας αρχίζει να αποδίδει αποτελέσματα, γεγονός που αποδεικνύεται από τη βελτίωση της απόδοσης μας, εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων, η οποία διπλασιάστηκε συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο».

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ανοδικά κινήθηκε το επιτόκιο δανείου για αγορά κατοικίας τον Ιούλιο, ενώ πτώση κατέγραψε τον ίδιο μήνα το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνέχιση των ειδικών σχεδίων στήριξης ως το τέλος του χρόνου, ζητά ο ΟΣΙΚΑ
  • Στο 3,1% του ΑΕΠ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το επτάμηνο
  • Στο 12,9% ο ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2021

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΚΟΥΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΑΚΕΛ –Εθνικό Συμβούλιο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’60 – Μια πρόταση που ήταν πρόταση έγινε σχήμα λόγου και ξανάγινε πρόταση που απορρίφθηκε από τον Τατάρ και άλλα… ευτράπελα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ – Το Λονδίνο σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις στο κυπριακό με «αυτοδιοικούμενες οντότητες»

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ…. ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ «ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ» - Προειδοποίηση ΑΚΕΛ για τον κίνδυνο από την πρόταση επιστροφής στο Σύνταγμα του ‘60