You are here

Τύπος: Βραχνάς για το κράτος η παραοικονομία

03/03/2021 06:25

Η μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου για την παραοικονομία στην Κύπρο, καθώς και η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου της βουλής για τις καταχρηστικές ρήτρες και τις υπερχρεώσεις των τραπεζών,

είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Πολίτης

 «Βραχνάς για το κράτος η παραοικονομία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου για την παραοικονομία στην Κύπρο. Στη μελέτη διακρίνεται το μέγεθος της παραοικονομίας ή της σκιώδους οικονομίας στην Κύπρο, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ του 11% με 18% του ΑΕΠ στη βάση της πρώτης μεθόδου, ενώ στη βάση της δεύτερης μεθόδου οι αντίστοιχες εκτιμήσεις κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 26% με 34%. Οι εκτιμήσεις είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με ίδιες μεθόδους που έχουν εφαρμοστεί στην Κύπρο σε προηγούμενες χρονικές περιόδους.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σε εκκρεμότητα παραμένει στη βουλή το πολυνομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών, το οποίο παρέχει την εξουσία στο διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή να επιβάλει και διοικητικό πρόστιμο και να ζητά την απαλοιφή καταχρηστικών ρητρών σε συμβάσεις, μεταξύ των οποίων και οι δανειακές.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • €1,1 δισ. οι απώλειες λόγω πανδημίας – Στο 7,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας το 2020

Χαραυγή

 «Αλωνίζουν οι τράπεζες με υπερχρεώσεις και εκποιήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου της βουλής για τις καταχρηστικές ρήτρες και τις υπερχρεώσεις των τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποί κατατέθηκαν, έξι χρόνια μετά τις αποφάσεις της Υπηρεσίας Προστασίας των Καταναλωτών για τις καταχρηστικές ρήτρες, μόνο τρεις υποθέσεις οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και μόλις μια εκδικάστηκε, δικαιώνοντας τους δανειολήπτες. Μάλιστα ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου αποκάλυψε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες αρνούνται να δεχθούν τις αποφάσεις του, σε σχέση με τις καταχρηστικές ρήτρες και τις υπερχρεώσεις.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο €1,1 δισ. ανέρχεται η απώλεια του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της οικονομίας το 2020, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η παραοικονομία στην Κύπρο φθάνει μέχρι και το 34% του ΑΕΠ
  • Ταλαιπωρούν και προσβάλλουν άτομα με μόνιμη αναπηρία
  • 36.677 άνεργοι

Αλήθεια

 «Χάθηκαν €1,1 δισ. από την οικονομία το 2020 λόγω Covid»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα €1,10 δισ. ανέρχεται η απώλεια του ΑΕΠ της κυπριακής οικονομίας το 2020, μία χρονιά που σημαδεύθηκε από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης της. Το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το 2020 σε ποσοστό 5,1% σε όρους εποχικά διορθωμένων στοιχείων σε σύγκριση με το 2019, με μόνο το πρώτο τρίμηνο να παρουσιάζει θετικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, αφού η πανδημία εκδηλώθηκε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2020.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο 7,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας το 2020, τη χρονιά της πανδημίας του κορωνοϊού σε σύγκριση με 7,1% το 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πρώτη δικαστική απόφαση για καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών
  • Νέες εκτιμήσεις για την παραοικονομία στην Κύπρο

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – Κορωνοϊός: Ανησυχίες από την αύξηση των κρουσμάτων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ANOIXTOI ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΒΑΣΤΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ – Η αυξητική τάση των περιστατικών τις τελευταίες ημέρες δεν αλλάζει προς το παρόν τους σχεδιασμούς

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΠΑΖΟΥΝ ΝΕΡΑ ΟΙ ΤΕΤΡΑΜΕΡΕΙΣ…. Ο EASTMED ΘΑ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ – Ενοχλημένη η Λευκωσία από τη νέα ιδέα Μητσοτάκη.  Χάνει η  Κύπρο… κερδίζει γεωπολιτικά η Αίγυπτος