You are here

Τύπος: Ξεκαθαρίζει για ξένους εργάτες

22/02/2023 06:01

Η απάντηση που αναμένεται σήμερα κατά πόσο θα υπάρξουν ή όχι αλλαγές όσον αφορά την εργοδότηση προσώπων από τρίτες χώρες από την παρούσα κυβέρνηση και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

«Ξεκαθαρίζει για ξένους εργάτες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η απάντηση που αναμένεται σήμερα κατά πόσο θα υπάρξουν ή όχι αλλαγές όσον αφορά την εργοδότηση προσώπων από τρίτες χώρες από την παρούσα κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται, οι συντεχνίες προκειμένου να αντιδράσουν, ζήτησαν ήδη την απόσυρση των προτάσεων που τους παρουσίασε ο υπουργός εργασίας Κυριάκος Κούσιος και οι εργοδοτικές οργανώσεις ώστε να ενημερώσουν τα μέλη τους για το θέμα, καθώς δέχονται με τη σειρά τους καθημερινές πιέσεις για διευκολύνσεις στην αδειοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός δεν θέλησε να ενημερώσει καμία πλευρά για τις τελικές του προθέσεις, οι οποίες αναμένεται να γίνουν γνωστές σήμερα, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την παρούσα σύνθεση. Με βάση τα όσα παρουσίασε ο κ. Κούσιος, κάθε επιχείρηση θα μπορεί να έχει πλέον προσωπικό από τρίτες χώρες που να ανέρχεται μέχρι και το 50% του συνόλου των εργαζομένων της, εφόσον όμως ο εργοδότης εφαρμόζει συμφωνημένη κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι λίγο πιο πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27 είναι οι κυπριακές επιχειρήσεις με διαδικτυακές πωλήσεις πάνω από το 1% του κύκλου εργασιών τους, φθάνοντας το 20,1%, έναντι 19,7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παραίτηση μέλους του ΔΣ της ΑΗΚ για ασυμβίβαστο
  • Τιμητικό γεύμα από ΟΕΒ στον πρόεδρο
  • Ξενοδοχεία, γη, γκολφ για διαγραφή χρέους
  • Οριστικό «όχι» σε εποπτεία καζίνο

Πολίτης

 «Μακρά θα είναι η μεταρρύθμιση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, χθες υπήρξε νέα παρουσίαση της μελέτης από εκπροσώπους του ILO ενώπιον αρκετών συνδικαλιστικών οργανώσεων και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η επικέντρωση της μελέτης αφορά κυρίως τον πρώτο πυλώνα, δηλαδή το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Από τα όσα ανέφεραν στην εφημερίδα αρμόδιες πηγές, η μελέτη δεν καλύπτει σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η αναλογιστική μείωση του 12% για όσους εργαζομένους αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους αντί στο 65ο. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπέδειξαν πως το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος που έχει να κάνει και με τα ταμεία προνοίας, και συγκεκριμένα τη δυνατότητα του εργοδότη να έχει ταμείο προνοίας για τους εργαζομένους του. Υπενθυμίζεται πως οι συντεχνίες επιδιώκουν τη συμπερίληψη του δεύτερου πυλώνα σε μια ενδεχόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στην Κύπρο. Ωστόσο, οι εργοδοτικές οργανώσεις βλέπουν ένα τέτοιο εγχείρημα με επιφυλακτικότητα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου περιοδικού «MEES» το οποίο εξειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα, η αμερικανική εταιρεία Chevron απέστειλε επίσημη επιστολή στη Shell όπου ζητάει άδεια να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας φυσικού αερίου «West Delta Deep Marine» (WDDM) στις ακτές της Αιγύπτου, οι οποίες υπολειτουργούν αυτή τη στιγμή με στόχο την εξαγωγή μέρους του αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Στόχος η ενθάρρυνση ΑΠΕ – Τμήμα Πολεοδομίας

Χαραυγή

«Η ΟΕΒ ζητά εξαιρέσεις από οδηγία για διαφανείς όρους εργασίας»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι οι εξαιρέσεις που ζητά η ΟΕΒ από το νομοσχέδιο το οποίο εισάγει την ευρωπαϊκή οδηγία περί διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας. Το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι κάθε εργοδότης είναι υποχρεωμένος τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την έναρξη της απασχόλησης να ενημερώνει γραπτώς τον εργαζόμενο για τους βασικούς όρους εργοδότησης του, καθώς και ότι η δοκιμαστική περίοδος του εργοδοτούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων, συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εργασίας. Όπως αναφέρεται, ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ ζήτησε να υπάρξουν εξαιρέσεις όσον αφορά τη μέγιστη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου για στελέχη εταιρειών, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη δοκιμαστική περίοδο, αλλά και να εξαιρεθεί από τη δοκιμαστική περίοδο ο χρόνος κατά τον οποίο ο εργαζόμενος βρίσκεται σε πρόγραμμα κατάρτισης.

«Μια στις πέντε εταιρείες το γύρισε στις ηλεκτρονικές πωλήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Eurostat για τις κυπριακές επιχειρήσεις που πωλούν διαδικτυακά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 2022 το ποσοστό των κυπριακών επιχειρήσεων στις οποίες το ποσοστό των ηλεκτρονικών πωλήσεων ξεπέρασε το 1% του κύκλου εργασιών τους έφθασε στο 20,1%, σε σύγκριση με 12,7% το 2019, δηλαδή αυξήθηκε κατά 7,4%. Την ίδια περίοδο το ποσοστό στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,5%, από 17,2% το 2019, σε 19,7% το 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πέτυχε το πείραμα για τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα αντί πενθήμερη
  • Μείωση 19,3% στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ

Αλήθεια

 «Καμπάνακι Περσιάνη για την κρατική μηχανή»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το δυσανάλογο όφελος για την κοινωνία και οικονομία από την κρατική μηχανή συγκριτικά με τις δαπάνες. Ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου, Μιχάλης Περσιάνης, διαπίστωσε ότι είναι δυσανάλογο για την οικονομία και την κοινωνία του τόπου συγκριτικά το όφελος που αποκομίζουν, εκφράζοντας την ανησυχία του. Πρόκειται για ένα κόστος που αγγίζει το 42% του ΑΕΠ και είναι ούτως ή άλλως υψηλό, όπως ανέφερε. Εξέφρασε δε τη θέση πως δύο είναι οι επιλογές από εδώ και πέρα για να επέλθει η εξισορρόπηση. Να μειωθεί η κοινωνική δαπάνη ή να αυξηθεί η απόδοση της προς όφελος των φορολογούμενων πολιτών.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι νέα αύξηση σημείωσαν οι αποδόσεις των γραμματίων δημοσίου που εκδίδει η Δημοκρατία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε αναμονή και για τα αντισταθμιστικά μέτρα – Τοπικό σχέδιο Ακάμα
  • Ναυτιλιακή συμμαχία με το Ηνωμένο Βασίλειο
  • 56 εταιρείες υιοθέτησαν την 4ήμερη εργασία
  • Ξεπέρασε τις χειρότερες κρίσεις μετά το ’74 – Η ΟΕΒ τίμησε τον Νίκο Αναστασιάδη για την προσφορά του

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΕΥΘΥΝΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ – Εκλογές ενότητας στον ΔΗΣΥ  

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ – Δύο νεαροί πολιτικοί, Αννίτα Δημητρίου και Δημήτρης Δημητρίου, διεκδικούν στις 11 Μαρτίου την ηγεσία του ΔΗΣΥ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η ΑΝΝΙΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ – Άνοιξε το δρόμο ο Αβέρωφ Νεοφύτου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΟΕΒ ΖΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Προβληματισμός και για το νομοσχέδιο για τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης οδηγών