You are here

Τύπος: Ξένο προσωπικό μέχρι και 50%

26/01/2023 05:57

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για απασχόληση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, καθώς και η σημερινή τρίωρη παναπεργία μεταξύ 12:00 και 15:00 την οποία ανακοίνωσαν εδώ και μέρες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ξένο προσωπικό μέχρι και 50%»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για απασχόληση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες. Το υπουργείο προτείνει μέχρι και το 50% των εργαζομένων κάθε επιχείρησης να μπορεί να είναι προσωπικό από τρίτες χώρες, προκειμένου μεταξύ άλλων να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Αναφέρεται ότι σήμερα η οροφή όσον αφορά την εργοδότηση αλλοδαπών από τρίτες χώρες φτάνει μέχρι το 30% υπό προϋποθέσεις, ωστόσο με την πρόταση του υπουργείου Εργασίας το πλαφόν ανεβαίνει στο 50% εφόσον, όμως «ο εργοδότης εφαρμόζει συμφωνημένη κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση». Η συγκεκριμένη πρόνοια βάσει του εγγράφου που απέστειλε προχθές το υπουργείο Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους στοχεύει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στο να καθησυχάσει το συνδικαλιστικό κίνημα όσον αφορά τη διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων. Εντούτοις, όπως έγραψε η εφημερίδα, οι συντεχνίες με την κατάθεση του εγγράφου αντέδρασαν σφόδρα κυρίως για τον χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας του υπουργού.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι αντιμέτωπες με χρηματικές ποινές θα βρίσκονται οντότητες που καθυστερούν να καταθέσουν τα οφειλόμενα τους στο ειδικό ταμείο για το συνταξιοδοτικό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μήνυμα σε νυν και επόμενους

  • Επηρεάζονται 22 πτήσεις από την παναπεργία

  • Νέο εργαλείο από Αβέρωφ για ευάλωτους

  • Ξένες επενδύσεις πέραν των €15 εκατ. στην Πάφο

Πολίτης

 «Στον κλοιό της απεργίας σήμερα η Κύπρος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η σημερινή τρίωρη παναπεργία μεταξύ 12:00 και 15:00 την οποία ανακοίνωσαν εδώ και μέρες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, με κεντρικό αίτημα την επαναφορά της ΑΤΑ. Όπως σημειώνεται, στην παναπεργία αναμένεται να συμμετέχουν οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, ΑΣΔΥΚ, ΠΟΑΣΟ και ΕΣΚ, ενώ εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις επαρχίες, με τις συντεχνίες να έχουν δηλώσει επανειλημμένα πως αυτό το βήμα είναι μόνο η αρχή, καθώς οι πιέσεις προς την εργοδοτική πλευρά θα κλιμακώνονται. Στη σκιά της σημερινής τρίωρης παναπεργίας που αποφάσισαν οι συντεχνίες, οι κοινωνικοί εταίροι διασταυρώνουν τα ξίφη τους, αυτή τη φορά και για το θέμα της εισαγωγής εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες. Ο υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, έχει αποστείλει επιστολή στους κοινωνικούς εταίρους, με την οποία τους καλεί μέχρι το τέλος του μήνα να καταθέσουν τις προτάσεις και εισηγήσεις τους σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, οι συντεχνίες είναι αρκετά δυσαρεστημένες με αυτή την κίνηση, καθώς θεωρούν πως η κυβέρνηση, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάνει πλάτες στην εργοδοτική πλευρά.

Χαραυγή

 «Εργαζόμενοι ενωμένοι, στους δρόμους για την ΑΤΑ»

Σε ρεπορτάζ της Χαραυγής γράφει ότι σε μαζικές κινητοποιήσεις κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητα τους να υπερασπιστούν το θεσμό της ΑΤΑ και να διεκδικήσουν την πλήρη αποκατάσταση και καθολική απόδοση της. Η πανσυδικαλιστική τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00 μέχρι τις 15:00.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διαδηλωτές σε όλη την Κύπρο αναμένεται να είναι αρκετές χιλιάδες, ενώ πολλοί από αυτούς θα μεταφερθούν μαζικά από τους χώρους δουλειάς, με λεωφορεία.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κύπριοι κάνουν επενδύσεις, πολλοί πέραν των πραγματικών δυνατοτήτων τους, ακολουθώντας συμβουλές από fininfluencers που δραστηριοποιούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Απειλές Χατζηπαντέλα κατά εργαζομένων του ΟΚΥπΥ

  • Διεθνείς αγορές: Πτώση τιμών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

  • Εισαγγελική έρευνα για παράνομες συναλλαγές στην BNP Paribas στη Φρανκφούρτη

Αλήθεια

 «Αβέρωφ: Χώρα ΑΑΑ σε όλα η Κύπρος»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, στην οποία παρουσίασε το ηλεκτρονικό εργαλείο υπολογισμού του χρηματικού ορίου κινδύνου φτώχειας για ευάλωτες οικογένειες. Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «η πρωτοποριακή μεταρρύθμιση που εισηγούμαστε θέτει τη χώρα μας σ’ αυτό που θέλω, το πιστεύω και θα το κάνουμε πράξη την επόμενη πενταετία: ΑΑΑ σε όλα. Θέτει τη χώρα μας στις δέκα καλύτερες χώρες με τις καλύτερες πρακτικές τόσο όσον αφορά το οικογενειακό εισόδημα, όσο και στη στήριξη 52 χιλ. οικογενειών που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στη σημερινή καθολική στάση εργασίας παγκύπρια από το συνδικαλιστικό κίνημα λόγω της ΑΤΑ.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ – Προφανής παρέμβαση του Νίκου Χριστοδουλίδη να αποσυρθεί ανακοίνωση που ήταν εναντίον του

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΡΥΠΟΓΟΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ – Με διάταγμα το υπουργείο μεταφορών θα απαγορεύει τη διακίνηση οχημάτων στα κέντρα των πόλεων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ – Παιχνίδια με Γρίβα και ΕΟΚΑ από τα επιτελεία Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΡΟΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ – Όλοι μαζί για την προοδευτική αλλαγή, για την Κύπρο που ονειρευόμαστε, για την Κύπρο που θέλουμε