You are here

Τύπος: Ξεπέταξαν τις μισές πολιτογραφήσεις

05/02/2021 06:29

Οι μισές υποθέσεις πολιτογραφήσεων που εξέτασε μέχρι στιγμής η ερευνητική επιτροπή, η έρευνα της Τράπεζας Κύπρου για την οικονομική κατάσταση που παρουσιάζουν τα νοικοκυριά, καθώς και τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια καταθέσεων το Δεκέμβριο του 2020, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ξεπέταξαν τις μισές πολιτογραφήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι μισές υποθέσεις πολιτογραφήσεων που εξέτασε μέχρι στιγμής η ερευνητική επιτροπή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ενδιάμεσο πόρισμα θα είναι τελικό σε ότι αφορά τις πτυχές και τις συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων με τις οποίες θα καταπιαστεί. Αυτό σημαίνει πως το πόρισμα που θα παραδοθεί σε περίπου τρεις βδομάδες δεν θα τύχει αναθεώρησης ή επαναξιολόγησης από τα μέλη της ερευνητικής, κατά τη συνέχιση της έρευνας και απλά θα προστεθεί στο υπόλοιπο μέρος του πορίσματος, όταν αυτό θα είναι έτοιμο. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η ερευνητική έχει διεξέλθει σχεδόν όλες τις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων της πρώτης περιόδου ( 2007-2012) του επενδυτικού προγράμματος.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι επέστρεψαν στην κανονικότητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μάλιστα τον Ιανουάριο πλήρωσαν στην ώρα τους τις δόσεις, στην πλειοψηφία τους, μετά από 9 μήνες που πάγωσαν τις πληρωμές τους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πήραν ήδη εφάπαξ 5 χιλ. επιχειρήσεις και στη σειρά άλλες 25
  • Μας πήρε το ποτάμι για τις τηλεπικοινωνίες
  • Λιγότερα τα νέα δάνεια εντός του 2020
  • Στη Γαλλία με κουμανταρία – Άνοιγμα Περδίου για προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού γάλλων επισκεπτών

Πολίτης

 «Ένα στα δύο νοικοκυριά έπληξε η Covid»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έρευνα της Τράπεζας Κύπρου για την οικονομική κατάσταση που παρουσιάζουν τα νοικοκυριά. Η έρευνα καλύπτει μια χρονική περίοδο από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει επιδείνωση σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση από το Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021 της τάξεως των 5 ποσοστιαίων μονάδων. Με βάση τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τον Ιανουάριου του τρέχοντος έτους φαίνεται πως τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν επηρεαστεί σημαντικά (προς το αρνητικό) από 26% σε 31% αντίστοιχα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σε διαδικασία επί παραβάσει προχώρησε η Κομισιόν κατά 24 κρατών μελών της, ανάμεσα τους και η Κύπρος, για παράλειψη εφαρμογής νέων κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Κομπόδεμα μισό δισ. ευρώ – Στοιχεία Κεντρικής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Χαραυγή

 «ΠΟΒΕΚ: Πρέπει να είναι καθολικό το δικαίωμα ένταξης στα σχέδια»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι η θέση της Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ είναι πως το δικαίωμα υποβολής αίτησης και ένταξης στα ειδικά σχέδια των υπουργείων εργασίας και οικονομικών θα πρέπει να είναι καθολικό, δεδομένου ότι υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα στοιχεία της Eurostat για τη φτώχεια στους συνταξιούχους χτυπούν καμπανάκι για τη Κύπρο. Χιλιάδες συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • ΠΑΣΙΚΑ: Ο διαμελισμός της βιομηχανίας δημιουργεί προβλήματα

Αλήθεια

 «Σε νέο ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια καταθέσεων νοικοκυριών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια καταθέσεων το Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά παρουσίασε μείωση στο 0,08% σε σύγκριση με 0,09% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες σημείωσε πτώση στο 0,09%, σε σύγκριση με 0,11% τον προηγούμενο μήνα. Να σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό για τις εταιρικές καταθέσεις είχε καταγραφεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο όπου υποχώρησε στο 0,03%.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών ενημέρωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο για την υποβολή του προσχεδίου του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για σκοπούς έναρξης διαβουλεύσεων με στόχο την οριστικοποίηση του και την υποβολή του τελικού σχεδίου τον ερχόμενο Απρίλιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σταδιακή καταβολή χορηγίας σε επιχειρήσεις και εργαζομένους
  • Επιβάλλεται το γρήγορο ξεκλείδωμα της οικονομίας - ΟΕΒ
  • Απάντηση στο ΑΚΕΛ για φτώχεια και εισοδήματα
  • Προειδοποιήσεις σε Κύπρο και 23 άλλα κράτη για τηλεπικοινωνίες – Κομισιόν

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΛΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ….– Υπουργός Υγείας και ΟΚΥπΥ διαψεύδουν τον γενικό ελεγκτή ότι καταρρέουν τα δημόσια νοσηλευτήρια

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΒΓΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ – Ο αρχιεπίσκοπος υποστηρίζει πως τα διατηρητέα έπεσαν μόνα τους από τη βροχή

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΕΤΕΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΥΧΕΛΛΕΣ – Δύο τα ταξίδια, 42 τα διαβατήρια και ήξεις αφήξεις από τα στελέχη του προεδρικού

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ LOW ΜΕΣΩ «ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ» ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ….