You are here

Τύπος: Ξεθάρρεψαν και συνεχίζουν με αυξήσεις

24/03/2023 05:52

Η συνέχιση της πολιτικής αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι αμελητέες ζημιές που έχουν οι επενδύσεις των ταμείων προνοίας στην Κύπρο και οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών από τη διαγραφή ομολόγων ΑΤ-1 της Credit Suisse, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ξεθάρρεψαν και συνεχίζουν με αυξήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η συνέχιση της πολιτικής αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως αναφέρεται, αν και στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζεται η έντονη συζήτηση για την αναγκαιότητα ή όχι της συνέχισης της πολιτικής αυξήσεων στα επιτόκια με την ίδια ένταση, αρκετά μέλη της ΕΚΤ εμφανίζονται να μην έχουν επιφυλάξεις για την ορθότητα της επιλογής για πρόσθετη νομισματική σύσφιξη. Οι κεντρικοί τραπεζίτες, στην πλειοψηφία τους, εξετάζουν και το ενδεχόμενο μικρότερων μεταβολών σε σχέση με τις προηγηθείσες αυξήσεις 0,50%, αλλά φαίνεται να οριστικοποιείται πως οι αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια της Ευρωζώνης δεν φεύγουν από το τραπέζι. Δύο είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες που οι δανειολήπτες αναμένεται να μάθουν επίσημα κατά πόσο θα υποστούν νέα σοκ αυξήσεων: Η 4η Μάϊου και η 15η Ιουνίου, όταν θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για να λάβει νέες αποφάσεις για τα επιτόκια, αφού αξιολογηθεί η επιβράδυνση του πληθωρισμού μετά τις απανωτές αυξήσεις στο κόστος δανεισμού κατά 3,5% συνολικά.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο υπουργός εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, αναμένεται σήμερα ν’ αναπτύξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι νέες διαπραγματεύσεις για ρύθμιση της ΑΤΑ και ενδεχομένως η υποβολή μεσολαβητικής πρότασης για το θέμα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διοικητής: Σε εγρήγορση μέχρι να επέλθει πλήρης ηρεμία
  • Στη βουλή και πάλι το δικαστήριο των εκποιήσεων
  • Εμφανή αύξηση στην ΑΤΑ ζητούν οι συντεχνίες

Πολίτης

 «Ευτυχώς, γλυτώσαμε από τα χειρότερα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι αμελητέες ζημιές που έχουν οι επενδύσεις των ταμείων προνοίας στην Κύπρο και οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών από τη διαγραφή ομολόγων ΑΤ-1 της Credit Suisse. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με τις οποίες μίλησε ο «Π», ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ζημιών σε ταμεία προνοίας. Ωστόσο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο έφορος Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών, Νίκος Κουλλαπής, έχει αποστείλει επιστολή στα περίπου 830 ενεργά ταμεία προνοίας, από τα οποία τους ζητά να αποστείλουν μέχρι σήμερα Παρασκευή οποιαδήποτε στοιχεία και ζημιές έχουν προκύψει λόγω επενδύσεων στην Credit Suisse, είτε αυτές οι επενδύσεις αφορούν χρεόγραφα, είτε καταθέσεις, είτε και μετοχές. Με βάση την ίδια πληροφόρηση, υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές ζημιές από επενδύσεις στην ελβετική τράπεζα μεταξύ ορισμένων μικρών ταμείων προνοίας, ωστόσο, όπως σημείωσαν αρμόδιες πηγές, αυτές οι ζημιές είναι αμελητέες. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ταμεία με ενεργητικό €100 με €200 εκατ., δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχουν ζημιές και οι αρμόδιοι είναι καθησυχαστικοί. Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες, η πληροφόρηση είναι πως οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν ελάχιστη έκθεση στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι μικρή άνοδο παρουσίασαν οι τιμές των πετρελαιοειδών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει εβδομαδιαία η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή. Ο αρμόδιος λειτουργός της Υπηρεσίας, Ανδρέας Χρίστου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα οι τιμές, όμως θετική παράμετρος στη διαμόρφωση των τιμών θεωρείται η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Χαραυγή

 «Κυβέρνηση και ΚΤΚ μένουν θεατές στην αύξηση των επιτοκίων»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι οι έξι προτάσεις που κατάθεσε χθες το ΑΚΕΛ για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Οι προτάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, την οριοθέτηση των επιτοκίων, την στοχευμένη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων, την αυστηρή εφαρμογή του κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις, το στοχευμένο σχέδιο επιδότησης των επιτοκίων για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα και τη διασφάλιση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βιώσιμο δανεισμό. Ο Βάκης Χαραλάμπους, μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, τόνισε χθες ότι «η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να μένουν θεατές στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

«Αυξήσεις καυσίμων παρά τη μείωση της ισοτιμίας του ευρώ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το μπαράζ αυξήσεων στις τιμές των πετρελαιοειδών τις τελευταίες τρεις βδομάδες που δείχνουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, παρά την ευνοϊκή ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου. Ο Ανδρέας Χρίστου, αρμόδιος λειτουργός της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα. Ανέφερε επίσης ότι είναι θετική η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμών. Όπως εξήγησε, κατά την περίοδο που καταγράφηκε πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων, το περασμένο καλοκαίρι, είχε σημειωθεί η μεγαλύτερη υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, κάτι που επηρέασε αρνητικά την αγοραστική του αξία στην αγορά των καυσίμων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανάλυση Bloomberg: Πώς οδηγηθήκαμε στη νέα τραπεζική κρίση
  • Αύξηση €2 δισ. στο εμπορικό έλλειμμα
  • Διοικητής ΚΤ: Νέες διαβεβαιώσεις για κεφάλαια και ρευστότητα τραπεζών

Αλήθεια

 «Κόλλησαν στο μηδέν τα καταθετικά επιτόκια»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα μηδενικά επιτόκια στις καταθέσεις που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα μηδενικά επιτόκια άρχισαν να προκαλούν αντιδράσεις, ιδιαίτερα τη στιγμή που τα επιτόκια για δάνεια έχουν πάρει την ανιούσα με αποτέλεσμα δυσβάστακτες δόσεις για τους δανειολήπτες σε περίοδο πληθωριστικής κρίσης. Σε τραπεζικό επίπεδο, υπήρξε χθες αντίδραση από πλευράς της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, η οποία δήλωσε εμφαντικά ότι συμφωνεί πλήρως με τις προχθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, για τα καταθετικά επιτόκια και την προτροπή του προς τις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε αξιολόγηση των δεδομένων τους για το ύψος των επιτοκίων αυτών.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν μόλις αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομία, αλλά ο αντίκτυπος τους μπορεί να γίνει ισχυρότερος ως αποτέλεσμα της τραπεζικής αναταραχής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν αναμένεται να υπάρξει κατάληξη για την ΑΤΑ
  • Μικρή άνοδος στις τιμές των καυσίμων

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ – Κεντρική Τράπεζα, κόμματα, οργανώσεις και οι τραπεζικοί υπάλληλοι ζητούν αύξηση τους

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΒΗΜΑ – ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ – Στο ευρωπαϊκό συμβούλιο η πρόταση Χριστοδουλίδη

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΣΠΙΔΑ ΑΠΟ ΣΑΒΒΙΔΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΩΤΟ – Ο γενικός εισαγγελέας σταμάτησε και τις ιδιωτικές διώξεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΤΚ ΜΕΝΟΥΝ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ – ΑΚΕΛ: Έξι προτάσεις για στήριξη νοικοκυριών – επιχειρήσεων