You are here

Τύπος: Υπαναχώρησε το ΥΠΟΙΚ για αγοραστές

30/11/2022 06:00

Η αναθεώρηση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την αγορά ακινήτων, καθώς και οι ευρύτερες διαστάσεις που έχει η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ακύρωση της δημοσιότητας των μητρώων τελικών δικαιούχων εταιρειών, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Υπαναχώρησε το ΥΠΟΙΚ για αγοραστές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αναθεώρηση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την αγορά ακινήτων, ώστε να εγκριθεί από τη βουλή. Όπως αναφέρεται, με το μηχανισμό προστασίας των αγοραστών, όπως προβλεπόταν από το αρχικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θα θεσπιζόταν εναλλακτική διαδικασία, ώστε να μη χρειάζεται να ενεργοποιείται η διαδικασία της ειδικής εκτέλεσης. Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες, προχώρησε στην αναθεώρηση του νομοθετήματος, έτσι ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να εγκριθεί το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως δεσμεύτηκε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων, με το αναθεωρημένο κείμενο μειώνεται από το 100% στο 95% το ποσοστό του τιμήματος πώλησης που απαιτείται να κατατεθεί στο λογαριασμό του πωλητή που διατηρεί στον ενυπόθηκο δανειστή, για σκοπούς μεταβίβασης της ακίνητης ιδιοκτησίας, ελεύθερης από οποιαδήποτε εμπράγματα βάρη ή οποιαδήποτε απαγόρευση.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι για δεύτερη φορά φέτος, η ολομέλεια της βουλής καλείται να αποφασίσει για τη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου λειτουργίας τουριστικών κατασκηνώσεων και για τη δημιουργία κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου Glamping.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Περιμένουν Πετρίδη για την απόφαση για εκποιήσεις
  • Τα 11 σεντ της ΡΑΕΚ η βάση για υπερκέρδη
  • «Έκτισαν» απλώς νέο ραντεβού στην οικοδομική

Πολίτης

 «Σε δοκιμασία τα εργαλεία για το ξέπλυμα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι ευρύτερες διαστάσεις που έχει η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ακύρωση της δημοσιότητας των μητρώων τελικών δικαιούχων εταιρειών. Ο νομικός σύμβουλος του Κυπριακού Συνδέσμου Εταιρειών Διεθνών Δραστηριοτήτων (CIBA) και δικηγόρος – διευθυντής στο γραφείο Λ. Παπαφιλίππου & ΣΙΑ ΔΕΠE, Παντελής Χριστοφίδης, ανέφερε στην εκπομπή «Show me the money», ότι στην παράγραφο 62 της απόφασης τονίζεται ότι η αρχή της διαφάνειας δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτή καθαυτή ως σκοπός γενικού συμφέροντος, ικανός να δικαιολογήσει την επέμβαση στα κατοχυρωμένα στα άρθρα 7 και 8 του Χάρτη για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, η οποία απορρέει από την πρόσβαση του ευρύτερου κοινού στις πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας για την επιτυχή, όπως τη χαρακτηρίζει, ολοκλήρωση του σχεδίου εθελούσιας πρόωρης αποχώρησης, κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη μείωση του λειτουργικού της κόστους και για την επίτευξη επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας.

Χαραυγή

 «Αντί φορολόγηση των κερδών, σε διαβούλευση το ειδικό τέλος!»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η δημόσια διαβούλευση στην οποία προχωρεί το υπουργείο οικονομικών με δύο νομοσχέδια που αποσκοπούν στην επιβολή τέλους απροσδόκητων κερδών για το 2022 στους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην υιοθέτηση προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στις δραστηριότητες στους τομείς αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου, γαιάνθρακα και των διυλιστηρίων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και απρόβλεπτες καταστάσεις εξελίχθηκε η διαδικασία τερματισμού των εργασιών των υποκαταστημάτων των λιβανέζικών τραπεζών στην Κύπρου τους τελευταίους μήνες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πλατφόρμα οργανωμένων διακοπών εγκαινιάζει η Cyprus Airways
  • ΣΥΠΡΟΔΑΤ: «Ασαφής κινδυνολογία με αναμασημένα επιχειρήματα»

Αλήθεια

 «Δεν ξεφεύγουν τα υπερκέρδη ιδιωτών ΑΠΕ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα δύο νομοσχέδια που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο οικονομικών και αποσκοπούν στην επιβολή τέλους απροσδόκητων κερδών για το 2022, στους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και στην υιοθέτηση προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης. Η υπό αναφορά συνεισφορά επιβάλλεται στις δραστηριότητες στους τομείς αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του γαιάνθρακα και των διυλιστηρίων, κατόπιν ευρωπαϊκού κανονισμού στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κομισιόν για συγκράτηση των υψηλών τιμών ενέργειας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι περίπου 450 άτομα εγκρίθηκαν για αποχώρηση, με την ολοκλήρωση του σχεδίου εθελούσιας πρόωρης αποχώρησης, με κόστος €70 εκατ. και ετήσια εξοικονόμηση €30 εκατ., αρχής γενομένης από το 2023.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πίεση στο τελωνείο για την κηροζίνη
  • Στην ολομέλεια οι τουριστικές κατασκηνώσεις
  • Τα φετινά έσοδα στο 88% του 2019 – Τουρισμός
  • Κλείνουν ομαλά οι λιβανέζικες τράπεζες

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ – Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά αυτεπάγγελτη έρευνα για τα βιβλία Δρουσιώτη

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ – Έκτακτη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων για τερματισμό της δημόσιας σύγκρουσης

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΙΕΣ – Ζητά και ο πρόεδρος Αναστασιάδης έρευνα από την Αρχή κατά της Διαφθοράς

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΙΚΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ – Δείχνουν με τη στάση τους που θα έχουν τον πήχη του ήθους και της χρηστής διακυβέρνησης!