You are here

Τύπος: Υπερεθνική εισαγγελία στην Ε. Ένωση

27/05/2021 06:29

Tο γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που αναμένεται να αρχίσει επίσημα τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου 2021 και η πορεία του εγχειρήματος για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση Κύπρου – Πειραιά, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Υπερεθνική εισαγγελία στην Ε. Ένωση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που αναμένεται να αρχίσει επίσημα τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου 2021. Αναφέρεται ότι μεταξύ των εγκλημάτων που θα απασχολούν το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι οι απάτες με ευρωπαϊκά κονδύλια, δωροδοκίες, παραβίαση προνοιών του προϋπολογισμού της ΕΕ, χειραγώγηση δημόσιων συμβάσεων, ξέπλυμα χρήματος, κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων και απάτες διασυνοριακού χαρακτήρα. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναμένεται να διερευνά περίπου 3 χιλ. υποθέσεις ετησίως.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σε αυστηρές συστάσεις στους εργαζομένους της κρατικής μηχανής προχωρεί το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, οι οποίοι ενώ εργάζονται στο δημόσιο κατέχουν παράλληλα και μετοχές σε ιδιωτικές εταιρείες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Από 130 έγιναν 171 τα καταλύματα για εγχώριο τουρισμό
  • Προς πώληση 1.342 ακίνητα από την Τράπεζα Κύπρου
  • Βοήθεια από ΠΕΟ και ΣΕΚ ζητά ο ΣΤΕΚ για εμβολιασμούς
  • Αλλάζουν σχέδια υπηρεσίας

Πολίτης

 «Αχτίδα φωτός για την ακτοπλοϊκή Κύπρου – Πειραιά»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η πορεία του εγχειρήματος για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση Κύπρου – Πειραιά. Όπως αναφέρεται, το υφυπουργείο ναυτιλίας έλαβε χθες θετική απάντηση από την Κομισιόν, ώστε να εισάγει, σε ενδεχόμενη νέα πρόταση διαγωνισμού για εξεύρεση εταιρειών που θα εκτελούν το συγκεκριμένο δρομολόγιο, τον όρο για «εποχική» αντί για «τακτική» ακτοπλοϊκή γραμμή. Σύμφωνα με τον υφυπουργό ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη, η δυνατότητα για εποχική αντί για τακτική γραμμή είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τους μεταφορείς ώστε να επιδείξουν αυτή τη φορά ενδιαφέρον.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο τον Μάιο, με τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας να ξεπερνά τις 100 μονάδες, αποτελεί άλλη μια ισχυρή ένδειξη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Σχέδιο διάσωσης ζητούν τα κέντρα διασκέδασης

Χαραυγή

 «’Δεν επαιτούμε, απαιτούμε – Δεν είμαστε κορόιδα’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό και το υπουργείο οικονομικών που πραγματοποίησαν χθες οι ιδιοκτήτες κέντρων νυχτερινής διασκέδασης. Όπως σημειώνεται, οι ιδιοκτήτες κέντρων νυχτερινής διασκέδασης απαίτησαν στήριξη από το κράτος για τις τεράστιες ζημιές τις οποίες έχουν υποστεί τους τελευταίους 14 μήνες λόγω των διαταγμάτων για υποχρεωτική αναστολή των εργασιών τους, καθώς και τις συσσωρευμένες οφειλές οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην επαναδραστηριοποίηση τους.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην Κύπρο το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνταν με προσωρινές συμβάσεις είναι 8,6% μεταξύ γηγενούς πληθυσμού, 7,3% μεταξύ κοινοτήτων και 35,8% μεταξύ των πολιτών που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα εκτός της ΕΕ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σχέδιο εγχώριο τουρισμού: Μέχρι 60 ευρώ το βράδυ και επιδότηση 35%
  • Απαισιόδοξοι και γεμάτοι αβεβαιότητα οι καταναλωτές

Αλήθεια

 «Με εποχικό δρομολόγιο;»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το πράσινο φως που έλαβε το υφυπουργείο ναυτιλίας από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπή που δίνει τη δυνατότητα για μετατροπή της θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας σε εποχική αντί τακτική. Ο  υφυπουργός ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η τροποποίηση αυτή ενδεχόμενα να δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις προσέλκυσης ενδιαφέροντος.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το υπουργείο οικονομικών σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι η κυβερνητική στήριξη στον κλάδο των κέντρων διασκέδασης ήταν περισσότερη από αυτή που ζητήθηκε αρχικά από τον Σύνδεσμο Κέντρων Διασκέδασης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ACTA: Λύθηκε το θέμα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδι στην Ελλάδα
  • Συμπερίληψη ελληνικών νησιών στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας;
  • Συλλογική σύμβαση μεγάλης διάρκειας ανακοίνωσε η Larnaca Public Transport 

ΑΛΗΘΕΙΑ

PFIZER ΚΑΙ MODERNA ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕΧΡΙ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ASTRAZENECA ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΧΡΟΝΩΝ –Ολική ανατροπή

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ PFIZER ΚΑΙ MODERNA – Ασφαλής η 2η δόση με AstraZeneca για όσους δεν είχαν παρενέργειες μετά την 1η δόση

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΓΡΙΦΟΣ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ – Στην προεκλογική αντιπαράθεση και τα απολυτήρια του Γιαννάκη

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΧΡΥΣΩΝ» ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΩΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ… - Και το αριστείο εθελοντικής πλαστογραφίας… πάει στην κυβέρνηση ΔΗΣΥ!