You are here

Τύπος: Υπό νέους όρους η κρατική στήριξη

24/06/2020 06:48

Τα διατάγματα του υπουργείου εργασίας που δημοσιεύτηκαν χθες για τα πέντε νέα σχέδια, η πανδημία που θέτει σε υψηλό ρίσκο την απασχόληση στον τουριστικό τομέα και το νομοσχέδιο για τη σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Υπό νέους όρους η κρατική στήριξη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα διατάγματα του υπουργείου εργασίας που δημοσιεύτηκαν χθες για τα πέντε νέα σχέδια δίνοντας λεπτομέρειες για τους 50 χιλ. δικαιούχους. Όπως αναφέρεται, γκρίζο σημείο παραμένει εάν κάποιος όμιλος μπορεί να αιτηθεί συμμετοχή στο σχέδιο, όταν μια επιχείρηση του βρίσκεται σε τουριστική περιοχή. Εάν τηρεί τις προδιαγραφές, φαίνεται πως θα μπορεί να κάνει αίτηση για τη μια επιχείρηση που πλήττεται, ωστόσο, είναι κάτι που θα εξετάσει το υπουργείο. Η εικόνα στον επιχειρηματικό κόσμο είναι ακόμα αρκετά περίπλοκη, ειδικότερα το τρίτο σχέδιο που εξαιρεί 35 οικονομικές δραστηριότητες. Το υπουργείο έδωσε στο φως της δημοσιότητας τους κωδικούς των οικονομικών δραστηριοτήτων που εξαιρούνται, επομένως ο κάθε επιχειρηματίας θα κάνει τους υπολογισμούς του.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι κατάλογο με τους πελάτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο από τον Μάρτιο και μετά, ετοιμάζουν οι τράπεζες ώστε οι εν δυνάμει υποψήφιοι να μπορούν να κάνουν χρήση την επιδότηση επιτοκίου από το κράτος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ο κορωνοϊός ανέστειλε διώξεις για χρέη
  • Ζητούν άνοιγμα όλων των κέντρων αναψυχής
  • Παράπονα από επιβάτες των πρώτων πτήσεων
  • Τροχοπέδη για ελέγχους – Το νομοσχέδιο για επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις ακόμα διχάζει

Πολίτης

 «Υψηλός κίνδυνος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η πανδημία που θέτει σε υψηλό ρίσκο την απασχόληση στον τουριστικό τομέα. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη Επαγγελματικής Κατάρτισης, η Κύπρος είναι από τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία η απασχόληση στον τουριστικό τομέα παρουσιάζει υψηλό επίπεδο πιθανού ρίσκου λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Το εκτιμώμενο μερίδιο της τουριστικής απασχόλησης στην ΕΕ είναι περίπου 5% με την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης, πέραν του 10%. Η πανδημία, σημειώνεται, έχει καταστήσει ευάλωτη την κυπριακή τουριστική αγορά εργασίας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Δημοκρατίας το διάταγμα για τη μείωση στο 5% από 9% του συντελεστή ΦΠΑ για επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης και της φιλοξενίας, για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2020 μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δυναμική επανεκκίνηση – Προχωρούν οι εργασίες στο Trilogy Limassol Seafront
  • Βήμα-βήμα η στήριξη – Οι αποφάσεις για στήριξη επιχειρήσεων – εργαζομένων έως 30 Ιουνίου
  • Ένταξη με έκθεση λογιστή – Εξάρτηση από τουρισμό
  • Υποχρέωση για προσφορές εσωτερικού τουρισμού

Χαραυγή

 «Προς ψήφιση το πλαίσιο λειτουργίας της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το νομοσχέδιο για τη σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης το οποίο πήρε το δρόμο για την ολομέλεια. Η ενιαία υπηρεσία επιθεώρησης θα αναλάβει την πραγματοποίηση των ελέγχων για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Ανδρέας Φακοντής, η επιτροπή ολοκλήρωσε τη συζήτηση του θέματος επιφέροντας ορισμένες αλλαγές στο τελικό κείμενο.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα εξετάζει αιτήματα για παραχώρηση ειδικής άδειας εισόδου προσώπων από χώρες που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες Α και Β, ανακοίνωσε το υπουργείο εσωτερικών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δέκα χρόνια στο περίμενε οι αγρότες στα τσιφλίκια Πάφου
  • Τρ. Κύπρου: Ξεκινούν οι αιτήσεις για στεγαστικά με επιδότηση επιτοκίου
  • Με μεροκάματα εξόντωσης τα αστικά ταξί
  • Απαιτούν τα δεδουλευμένα πριν φύγει η Ζήνων

Αλήθεια

 «Μείωση ΦΠΑ για τόνωση τουρισμού»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για περίοδο έξι μηνών για τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η ΟΕΒ στα μέλη της, ενημερώνει ότι το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ από 9% σε 5% όσον αφορά τις παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών από την 1η Ιουνίου μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου 2021.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι πιο χαμηλές είναι οι προσδοκίες των ξενοδόχων όσον αφορά στις αφίξεις τουριστών κατά τη φετινή χρονιά σε σχέση με τις εκτιμήσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο υφυπουργός τουρισμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Περήφανοι για τους επιχειρηματίες που φεύγουν από τους παραδοσιακούς τομείς – Αβέρωφ Νεοφύτου
  • Δεύτερο πακέτο μέτρων €152 εκ. – Κατεχόμενα
  • Υπέβαλε παραίτηση από το ΔΣ ο Γιώργος Παντελή – ΚΕΔΙΠΕΣ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ, ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ – Ο πρόεδρος άλλαξε ταυτοχρόνως τις ηγεσίες της νομικής υπηρεσίας, της αστυνομίας και του υπουργείου δικαιοσύνης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – Ο Ι. Νικολάου δεν αποδέχθηκε διορισμό επικαλούμενος λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΤΟΠΙΟ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ – Με έντονο άρωμα γυναίκας αναμένεται ο μίνι ανασχηματισμός σε τέσσερα υπουργεία

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΑΒΕΡΩΦ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ