You are here

Τύπος: Υποδείξεις ΕΠΑ, πλεόνασμα…με πληθωρισμό

30/07/2008 07:47
Η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού αναφορικά με την υποχρέωση προσκόμισης στοιχείων σε περιπτώσεις συγκέντρωσης εταιρειών, η τελευταία έκθεση του αμερικανικού οίκου Moody’s για την Κύπρο και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη για την πορεία της οικονομίας και τις πληθωριστικές πιέσεις, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Φιλελεύθερος

«ΕΠΑ: Στοιχεία με την τσιμπίδα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού αναφορικά με την υποχρέωση προσκόμισης στοιχείων σε περιπτώσεις συγκέντρωσης εταιρειών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εταιρείες παρέλειπαν να προσκομίζουν όλα τα στοιχεία στις αιτήσεις που κατέθεταν για εξέταση, κατά πόσο η συγκέντρωση τους είναι συμβατή ή όχι με τον ανταγωνισμό, ενώ την ίδια ώρα ζητούσαν επιτακτικά απάντηση από την ΕΠΑ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι στις 21/7 παρατηρήθηκαν διαφορές που φθάνουν μέχρι και €33 στις λιανικές τιμές πώλησης προϊόντων σε μικρές υπεραγορές της κάθε επαρχίας.

Πολίτης

«Πλεόνασμα με άνεση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η τελευταία έκθεση του αμερικανικού οίκου Moody’s για την Κύπρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 0,5% του ΑΕΠ το 2008 και στο 1% το 2009. Ο Moody’s θεωρεί ότι θα είναι πολύ δύσκολο για το Δημήτρη Χριστόφια να ικανοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις χωρίς να θέσει περαιτέρω πίεση στον προϋπολογισμό.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης είπε ότι σύντομα θα παρθούν οι αποφάσεις για την επενδυτική πολιτική του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σημερινή

«Πληθωρισμός, το μεγάλο αγκάθι»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Σημερινής είναι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη για την πορεία της οικονομίας και τις πληθωριστικές πιέσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σταυράκης τόνισε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της οικονομίας, για αυτό είναι σημαντικό να μη μας ξεφύγει.

Αλλού η Σημερινή γράφει ότι η συνένωση της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντων με τα Τσιμεντοποιεία Βασιλικού τίθεται εκ νέου υπό την αίρεση της ΕΠΑ.

Χαραυγή

«Προσοχή να μην ξεφύγει ο πληθωρισμός»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη για τις πληθωριστικές πιέσεις στην Κύπρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι είναι σημαντικό να μη μας ξεφύγει ο πληθωρισμός, επισημαίνοντας πως ενόσω κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα από 3,5-5% είναι αρκετά εύκολο να συγκρατηθεί.

Αλλού η Χαραυγή γράφει ότι ζημιές αναμένεται να καταγράψουν για το 2008 οι Κυπριακές Αερογραμμές λόγω της αύξησης στην τιμή των καυσίμων διεθνώς.

Αλήθεια

«Η κυβέρνηση αναμένει μείωση τιμών από εταιρείες και πρατήρια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη για τις πληθωριστικές πιέσεις στην Κύπρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την ελπίδα πως η πρόσφατη μείωση της τιμής του πετρελαίου ενδεχομένως να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Κύπρο, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει από τους πρατηριούχους και τις εταιρείες να μειώσουν άμεσα τις τιμές των καυσίμων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι οι χώροι των αεροδρομίων είναι τόσο προβληματικοί που κατά τη διάρκεια των ημερών αιχμής στο αεροδρόμιο Λάρνακας στήνονται check in counters στο πάρκινγκ των λεωφορείων.




ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ—Οργή των συγγενών των θυμάτων της «Ήλιος» και κατά του Χριστόφια




ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΗ, ΣΑΙΤΤΑ—Το Υπ. Συγκοινωνιών και Έργων διεκδικεί κονδύλια από τον Προϋπολογισμό του 2009




ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ—Η υπόθεση καταγγέλλεται σήμερα στην Αστυνομία




ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ—Περικοπές στις ουσιώδεις υπηρεσίες – Βρίσκει πάτο η Λευκωσία




ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ—«Ενθαρρυμένος» από τις επαφές του ο Αλ. Ντάουνερ