You are here

Τύπος: Υπολειτουργεί και υποφέρει παντού η εστίαση

25/02/2021 06:29

Ο τομέας της εστίας ο οποίος έχει χτυπηθεί όσο κανείς άλλος από την πανδημία, η χθεσινή κατάθεση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου στην ερευνητική επιτροπή για τα «χρυσά» διαβατήρια, καθώς και οι ζημιές μετά τη φορολογία ύψους €171 εκ. για το 2020 που ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Υπολειτουργεί και υποφέρει παντού η εστίαση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι ο τομέας της εστίας ο οποίος έχει χτυπηθεί όσο κανείς άλλος από την πανδημία. Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης εστιατόρια και μπαρ παραμένουν κλειστά και σε άλλες υπολειτουργούν. Στην Κύπρο, η εστίαση έκλεισε από τις 11 Δεκεμβρίου 2020 και οι επιχειρηματίες παραμένουν στην ουρά για να ανοίξουν 1.607 εστιατόρια και ταβέρνες, 950 εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης και έτοιμων φαγητών σε πακέτο, 532 καφενεία, 316 μπαρ και μπυραρίες και 693 καφετέριες. Η κυβέρνηση, δια του υπουργού υγείας, ξεκαθάρισε τη θέση της, ότι δεν τίθεται θέμα επαναλειτουργίας της εστίασης από την 1η Μαρτίου. Το επικρατέστερο σενάριο, μέχρι τώρα, προβλέπει ότι ο κλάδος θα επαναλειτουργήσει από τις 15 Μαρτίου.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ανάσταση της τουριστικής κίνησης με το Πάσχα των εβραίων επιδιώκει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδοχείων, ζητώντας επίσπευση της υλοποίησης της συμφωνίας με το Ισραήλ λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος για ταξίδια στην Κύπρο εντός Μαρτίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Με κλήρωση οι 260 άνεργοι – ελεγκτές
  • Πρόστιμο στην Τρ. Κύπρου για τον μαλαισιανό Λόου
  • Κρατήσεις βρετανών για Ιούλιο και μετά
  • Αναστάτωση στον ΔΣΜΚ

Πολίτης

 «Έτσι γινόταν το κόλπο γκρόσο»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η χθεσινή κατάθεση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου στην ερευνητική επιτροπή για τα «χρυσά» διαβατήρια. Όπως αποκαλύφθηκε από την κατάθεση του κ. Ηροδότου, το κύκλωμα που θησαύριζε με τα «χρυσά» διαβατήρια δασκάλευε τους πελάτες επενδυτές πώς να φέρνουν στην Κύπρο τα χρήματα τους, που συμποσούνται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να κινούν υποψίες στις τράπεζες που οδηγούσαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους για ξέπλυμα χρήματος.

«’Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έναρξη διαλόγου που ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για την τηλεργασία. Η Κομισιόν ανακοίνωσε την έναρξη πανευρωπαϊκού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για να συζητηθούν τρόποι βελτίωσης των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στη βάση ψηφιακών πλατφόρμων τηλεργασίας. Στην Κύπρο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για την τηλεργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πιο κοντά σε μονοψήφιο ποσοστό τα ΜΕΔ
  • Διαχειρίσιμες οι απώλειες – Μορατόριουμ
  • Οριακή επιδείνωση – Δείκτης οικονομικής συγκυρίας το Φεβρουάριο

Χαραυγή

 «Στη φόρα απίστευτες κομπίνες για το σκάνδαλο ‘χρυσών’ διαβατηρίων»

Στο πρωτοσέλιδο θέμα της η Χαραυγή γράφει ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων κοινοποίησε χθες ανακοίνωση, η οποία είναι καταπέλτης κατά της κυβέρνησης και επιβεβαιώνει πλήρως τα όσα κατήγγειλε η Ελεγκτική Υπηρεσία σε σχέση με τα προσκόμματα για έλεγχο των φακέλων των «χρυσών» διαβατηρίων.

«Τρ. Κύπρου: ‘Καλύτερο αλλά όχι πιο εύκολο το 2021’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι ζημιές €174,8 εκ. για το 2020 που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου. Όπως αναφέρεται, παρά τις ζημιές, η τράπεζα κατάφερε να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 16% σε σύγκριση με 30% το προηγούμενο έτος, ενώ παραχώρησε επίσης νέα δάνεια ύψους €1,4 δισ.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Εκδήλωση διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής

Αλήθεια

 «Ζημιές €171 εκ. για την Τράπεζα Κύπρου το 2020»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι ζημιές μετά τη φορολογία ύψους €171 εκ. για το 2020 που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου. Παρά την πανδημία, η τράπεζα προέβη σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΜΕΔ συνολικού ύψους €1,4 δισ. που σε συνδυασμό με την οργανική μείωση των κόκκινων δανείων, οδήγησε το ποσοστό των ΜΕΔ σε 16% από 30% το 2019.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι χρηματοδότηση πέραν των €20 εκ. εξασφάλισαν 85 κυπριακές καινοτόμες επιχειρήσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συντονίζουν οι ευρωπαίοι για εμβολιασμούς και μετακινήσεις
  • Σιγουριά για διακοπές βρετανών στην Κύπρο
  • Οριακή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ – Αντέχει στην πίεση η κυβέρνηση και παρατείνει τα μέτρα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΟ – Αποκαλύφθηκε μέσα από την κατάθεση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην ερευνητική για τα «χρυσά διαβατήρια»

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ – Σε τρεις φάσεις η επανεκκίνηση του κυπριακού από Μάρτιο μέχρι και Ιούνιο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΧΡΥΣΩΝ» ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ