You are here

Τύπος: Υπουργεία και επιπτώσεις από το σχέδιο λύσης

28/11/2002 09:06
Οι εκθέσεις και τα σημειώματα των διαφόρων υπουργείων που θα παραδοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τις παρατηρήσεις και τις εισηγήσεις τους ως προς τις επιπτώσεις του σχεδίου λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ, που αφορά χωριστά τους τομείς του κάθε υπουργείου, είναι το θέμα που κυριαρχεί στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ανησυχίες για την Κοινωνική Ασφάλιση» τονίζει ότι ο υπουργός Εργασίας προειδοποιεί ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να ξεκαθαρίσει ότι σε τυχόν συμφωνία λύσης στη βάση του σχεδίου Άναν, δεν πρόκειται οι Ε/κ να επωμιστούν «τα βάση των Τ/κ». Η ανάγκη προκύπτει σύμφωνα με τον Αντρέα Μουσιούττα, παρόλο που όπως σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ το κάθε συστατικό κράτος «θα έχει το δικό του ΤΚΑ εξ όσων μπορεί να συμπεράνει κάποιος από το σχέδιο». Το σχετικό ρεπορτάζ που έχει ως πηγή του σχετική είδηση της Stockwatch, προσθέτει ότι ο υπουργός συνέδεσε το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης με την απασχόληση των αλλοδαπών εργατών στις ελεύθερες περιοχές. Ο κ. Μουσιούττας τόνισε ότι σε περίπτωση λύσης, τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να εργαστούν στο υπό Ε/κ διοίκηση συστατικό κράτος συμβάλλοντας στη μείωση του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών εργατών, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στις 34 χιλιάδες.

Αλλού, γράφει ότι η ΣΕΚ επαναφέρει το αίτημα για πετρέλαιο θέρμανσης και επαγγελματικό φόρο ζητώντας αναθεώρηση της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για φόρο ύψους 4 σεντ ανά λίτρο.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Μακροσκελέστατο το σημείωμα Κληρίδη παραδίδεται σήμερα στον Πρόεδρο» αναφέρεται στην έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για το σχέδιο λύσης και τις παρατηρήσεις για τις οικονομικές πτυχές. Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνονται εικασίες για το περιεχόμενο του σχετικού σημειώματος που θα παραδοθεί από τον Υπουργό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ γίνεται αναφορά και στο σημείωμα που ετοίμασε αντίστοιχα το υπουργείο Εμπορίου και παραδόθηκε χθες στο Προεδρικό και στο οποίο το μεγαλύτερο πρόβλημα, εντοπίζεται στο θέμα της ενέργειας. Σύμφωνα με το σχέδιο λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ, η Ενέργεια δεν υπάγεται στο κοινό κράτος πράγμα αντίθετο με το Κοινοτικό Κεκτημένο και για το οποίο, το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ζητά «διόρθωση».

Αλλού, γράφει ότι κάθε μέρα που περνά στοιχίζει 500 λίρες στους διοικητικούς συμβούλους της ΝΜΤ, ενόσω αρνούνται να επιτρέψουν στους λειτουργούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να διενεργήσουν έλεγχο στα γραφεία και τα βιβλία της New Marathon Tours.

Το βασικό θέμα στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορείται «Τράπεζες: Διέξοδος η Ελλάδα». «Άξιζε τον κόπο η επέκταση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα όπως επιβεβαιώνεται μέσα από τα αποτελέσματα 9μήνου» αναφέρεται στο ρεπορτάζ στο οποίο τονίζεται επίσης, ότι η συμβολή της ελληνικής αγοράς στην κερδοφορία των Ομίλων «είναι σημαντική και καθοριστική για την εικόνα των ισολογισμών». Μέσα σε ένα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, προστίθεται, Λαϊκή, Κύπρου και Ελληνική, κατάφεραν να αυξήσουν τα βασικά οικονομικά τους μεγέθη, να συνεισφέρουν στην κερδοφορία μέσα από ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών, ασφαλιστικών, χρηματοδοτικών προϊόντων και παράλληλα να συγκρατήσουν τα μερίδια τους στην αγορά, προσβλέποντας σε μεγαλύτερη άνοδο τα επόμενα χρόνια.

Αλλού, γράφει ότι σειρά προτάσεων και εισηγήσεων υιοθέτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αλλαγή και προσαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας στις χώρες της ευρωζώνης.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.