You are here

Τύπος: Το υπουργικό έκοψε περιορισμούς για διαβατήρια

28/01/2021 06:31

Οι περιορισμοί που έκοψε το υπουργικό συμβούλιο για τα διαβατήρια και η σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της βουλής όπου αναμένεται να ψηφίσει ομόφωνα σχέδιο απόφασης για να δοθεί στη δημοσιότητα αυτούσια η λίστα Γιωρκάτζη, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Το υπουργικό έκοψε περιορισμούς για διαβατήρια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι περιορισμοί που έκοψε το υπουργικό συμβούλιο για τα διαβατήρια. Όπως αναφέρεται, μέσα από την κατάθεση του υπουργού οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη ξεκαθαρίζει με τον πιο σαφή τρόπο ότι προτεραιότητα του υπουργικού ήταν η απρόσκοπτη, κατά το δυνατό, συνέχιση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Από τα όσα είπε ο κ. Πετρίδης, προκύπτει μάλιστα πως ενώ το υπουργικό θεωρούσε χάσιμο χρόνου να εξετάζει τις αιτήσεις που κατατίθονταν ενώπιον του, εγκρίνοντας τις σωρηδόν, χωρίς την παραμικρή συζήτηση.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι διαφορετικά φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις της χθεσινές αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των περιορισμών που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο, με την ΟΕΒ να εκφράζει έντονη απογοήτευση για τη συνέχιση του lockdown και το ΚΕΒΕ να είναι λιγότερο επικριτικό και να εκφράζει κατανόηση για το «μετρημένο» άνοιγμα της αγοράς.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το πρώτο crash test για το SISnet των ΥΚΑ
  • Αυξημένη απαισιοδοξία σε επιχειρήσεις – νοικοκυριά
  • Το παλεύουν Πετρίδης – Γιολίτη για δανειολήπτες – δικαστήρια

Πολίτης

 «Δύο χρόνια εμπαιγμός με τη λίστα Γιωρκάτζη»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της βουλής όπου αναμένεται να ψηφίσει ομόφωνα σχέδιο απόφασης για να δοθεί στη δημοσιότητα αυτούσια η λίστα Γιωρκάτζη. Ο πρόεδρος του Σώματος Αδάμος Αδάδου, δήλωσε στην εφημερίδα ότι αφού πάρει το πράσινο φως από την ολομέλεια, θα δημοσιοποιήσει τη λίστα Γιωρκάτζη μέσω της ιστοσελίδας της βουλής.

«’Σπάει’ ο δεσμός των τραπεζών με το κράτος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η συμφωνία για την τροποποίηση της ιδρυτικής συνθήκης του ΕΜΣ η οποία υπεγράφη χθες στις Βρυξέλλες. Αναφέρεται ότι αν κατά τη διαδικασία εξυγίανσης μιας τράπεζας χρειαστούν επιπλέον χρήματα αυτά δεν θα προέλθουν από τους φορολογούμενους αλλά από δανειοδότηση που θα προσφέρει ο ΕΜΣ. Ο μηχανισμός θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως έσχατη λύση εάν εξαντληθούν τα κεφάλαια του SRF και το Συμβούλιο Ενιαίας Εξυγίανσης δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια σε αποδεκτές τιμές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κραχ στο λιανεμπόριο
  • Ζητούν αλλαγή δήλωσης πολιτικής – Μεγάλες αναπτύξεις
  • Ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού για την Ελλάδα

Χαραυγή

 «Αποφασίζει σήμερα η βουλή για λίστα Γιωρκάτζη»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η σημερινή ολομέλεια της βουλής όπου αναμένεται να ψηφίσει τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη. Κατά τη χθεσινή συνεδρία της ad hoc επιτροπής για τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, συζητήθηκε και ο τρόπος της δημοσιοποίησης της λίστας και αποφασίστηκε όπως αυτή δοθεί μέσω της ιστοσελίδας ως μέρος των πρακτικών της σημερινής συνεδρίας.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στάλθηκε την Τρίτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το πρώτο προσχέδιο προτάσεων της Κύπρου, στο οποίο περιλαμβάνονται έργα συνολικού κόστους περίπου €1,2 δισ. για χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Υπογράφηκε νέα συνθήκη του ESM

Αλήθεια

 «Λίστα Γιωρκάτζη: Ανάβει φωτιές»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Αλήθεια γράφει ότι ενώ η ολομέλεια της βουλής αναμένεται σήμερα να εγκρίνει τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, αρκετά πολιτικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται σ΄ αυτήν, παρουσιάζονται έτοιμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για παραβίαση προσωπικών τους δεδομένων.

«Δυσφορία επιχειρηματιών για λιανεμπόριο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η έντονη δυσαρέσκεια των επιχειρηματικών και εργοδοτικών οργανώσεων μετά την ανακοίνωση των χθεσινών αποφάσεων της κυβέρνησης σε σχέση με το λιανικό εμπόριο. Το ΚΕΒΕ, αλλά πιο πολύ η ΟΕΒ εξέφρασαν με ανακοινώσεις και τοποθετήσεις τους την έντονη αντίθεση τους στην παράταση μιας βδομάδας στην επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, καθώς και στο γεγονός ότι δεν δόθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του κλάδου εστίασης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επί τάπητος μεταρρύθμιση ΤΑ, κρατικές εγγυήσεις και φορολογία ακινήτων – Θεοχάρους –Αβέρωφ
  • Όχι στην αύξηση λιμενικών τελών – ΚΕΒΕ
  • Στην Κομισιόν οι προτάσεις της Κύπρου για έργα €1,2 δισ.
  • Ζητά αναθεώρηση δήλωσης πολιτικής για ενοποιημένες αναπτύξεις – Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΛΙΣΤΑ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ: ANABEI ΦΩΤΙΕΣ – Βουλευτές και άλλοι ετοιμάζουν αγωγές

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ – Η ολομέλεια αποφασίζει τη δημοσιοποίηση και ο Αδάμου την αναρτά στην ιστοσελίδα της βουλής

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ – Αιφνίδια εβδομαδιαία παράταση του λουκέτου σε σχολεία και λιανικό εμπόριο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ